edinburgh, castle, fontana-366272.jpg

Edinburgh. De stad van Scotch, Harry Potter & Haggis

Home » Europa » Edinburgh. De stad van Scotch, Harry Potter & Haggis

Na het bezoek aan Edinburgh is de Schotse stad met stip bij onze gezamenlijke stedentrip top 10 op nummer 1 terecht gekomen. Wat. Een. Stad! Wat ons betreft de meest geschikte stad voor een korte stedentrip van 3 á 4 dagen. Mede doordat de stad niet te groot is, waardoor alle bezienswaardigheden prima in vier dagen kunnen worden bezocht. Daarnaast is alles goed loopbaar, waardoor je je niet hoeft te verdiepen in ingewikkelde bus-, tram- en treinlijnen. De Schotse keuken is verrassend goed en de trendy restaurantjes zorgen ervoor dat je de hele dag met een goed gevulde maag rondloopt. De Schotse mensen zijn vriendelijk en gastvrij. De pubs zijn o zo gezellig. En er is Scotch. Meer dan genoeg Scotch!

Edinburgh is als de voorbeeldige leerling in de klas vol met herrieschoppers, druktemakers en pestkoppen. Zonder op te vallen, is dit degene die met een rapport met enkel 10’en thuiskomt!

#1 Loop over Victoria Street & bezoek Museum of Context

Victoria Street is een bekende bezienswaardigheid in Edinburgh door haar gekleurde pandjes en geplaveide straat. De straat loopt in een bocht omlaag en is door haar fotogenieke uitstraling dé plek voor een Instagram-foto óf TikTok-dansje. Je kan de straat zelf doorlopen, maar je kan deze fraaie straat ook van bovenaf bekijken. Halverwege Victoria Street vind je een trap omhoog, waardoor je een mooi uitzicht van bovenaf hebt.

Als je dan toch door Victoria Street loopt, is het de moeite meer dan waard – zeker voor de Harry Potter-fans – om het Museum of Context (of moeten we zeggen: Diagon Alley) binnen te lopen. Dit museum/winkel is het walhalla voor de Harry Potter die hards. Je vindt hier verschillende toverstokken, het dagboek van Tom Riddle en het magische Gouden Ei. Dit gebouw vertoont daarnaast veel (lees: heeeeeeel veel) overeenkomsten met Diagon Alley uit de boeken en films.

victoria, street, victoria street-5053935.jpg

#2 Ga naar Calton Hill en aanschouw het uitzicht

Voor het meest schitterende panorama uitzicht over de stad, moet je bij Calton Hill zijn. Deze heuvel, gelegen aan de oostkant van het stadscentrum, bied je een werkelijk waar verbluffend uitzicht over zowel The New Town als The Old Town. Daarnaast vind je hier een groot aantal monumenten: 

 • Het Nationaal Monument of Scotland, wat doet denken aan oude Griekse tempel
 • Het Dugald Stewart Monument, je raadt het al: ter nagedachtenis aan Dugald Stewart
 • Het Nelson Monument, je raadt het al: ter nagedachtenis aan Nelson
 • Het Playfair Monument
 • Het Monument to Scottisch Parliament

En als je honger krijgt als je je op Calton Hill bevindt, neem dan zeker even plaats bij The Lookout by Gardener’s Cottage. Onder het genot van een hapje en een drankje heb je een panorama uitzicht over de prachtige stad van Edinburgh.

Oké, eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het uitzicht vanaf Arthur’s Seat, even verderop, minimaal net zo mooi, of zelfs mooier, is. Maar dat is wel even een net iets pittigere hike, dan de 50 meter die je voor het uitzicht vanaf Calton Hill moet klimmen. 

calton hill, dugald stewart monument, edinburgh-4549447.jpg

#3 Brouw je eigen cocktail bij The Department of magic

Mocht je een na een lange dag struinen door Edinburgh zin hebben in een oppepper, dan is Department of Magic de ideale plaats om naartoe te gaan. In deze fraai ingerichte pub, helemaal in tovenaar-thema, mag jij zelf aan de slag gaan om je eigen drakje te fabriceren. Aan de hand van een handleiding en een aantal voorwerpen en vloeistoffen, mag jij als een echte tovenaar je eigen cocktail mixen.

Bijgegaand door toffe special effects is het maken van jouw eigen cocktail hier een supertoffe belevenis. Het is wel aan te raden om vooraf een reservering te maken, want doordat ze werken met tijdsloten is het hier bijna altijd vol. 

#4 Vind het graf van je-weet-wel-wie

Edinburgh ademt Harry Potter, maar ook de slechterik uit Harry Potter vindt hier zijn oorsprong. Op Greyfriars Kirkyard kan je namelijk op zoek gaan naar het graf van de oorspronkelijk bad guy uit de Harry Potter boeken: Tom Riddle, of beter bekend als Voldemort. 

We kunnen je hier nu een uitgebreide routebeschrijving geven over waar je het graf vindt, maar wij vonden juist het zoeken náár het leukste gedeelte. Kleine tip: je vindt het graf op de plek waar tientallen mensen op een kluitje bij elkaar staan. 

#5 Maak een dagtour door de Schotse Hooglanden

Schotland is meer dan Edinburgh en om die reden raden wij je van harte aan om, als je de tijd hebt, ook zeker een dag uit Edinburgh te vertrekken in de richting van de Schotse Hooglanden. Simpelweg omdat dit je trip nog net even die extra glans geeft. Want wát is de Schotse natuur prachtig en adembenemend! Van de bergen met besneeuwde toppen tot de Schotse Hooglanders die grazen in het gras; een trip door de Schotse Hooglanden levert je hoogtepunt naar hoogtepunt. Wij vonden het heerlijk om zittend (en soms ook liggend) vanuit de bus onszelf te vergapen aan de pracht en praal van de Schotse landschappen.

Er zijn verschillende tours mogelijk. Zo kan je een tour maken richting het meer van Lochness of een tour met als eindbestemming Glenfinnan. Wat mij betreft zijn ze allebei meer dan de moeite waard, het is maar net waar jij je voorkeur aangeeft.

#6 Bezoek Edinburgh Castle (‘s avonds)

Edinburgh Castle is een oud fort, gebouwd in de 11e eeuw, in het verlengde van The Royal Mile. Dit kasteel geeft je het gevoel dat er elk moment ridders op paarden en dansende prinsessen voorbij kunnen komen, zo nostalgisch voelt het aan. Je kunt tickets kopen om het kasteel te betreden, maar ook van de buitenkant is een bezoek het al meer dan waard. 

Wij hadden het geluk dat er rond kerstmis ’s avonds een prachtige lichtshow op en rondom het kasteel plaatsvond, waardoor wij hier tientallen minuten met open mond hebben staan kijken. Maar als wij de locals moeten geloven is het kasteel ook in de rest van het jaar ’s avonds mooi verlicht. 

edinburgh, castle, winter-3155781.jpg

#7 Ontbijt bij EM’s Kitchen & lunch bij Laila’s 

Wat ons betreft de twee beste eettentjes tijdens onze trip naar Edinburgh: EM’s kitchen voor het ontbijt en Laila’s voor lunch. We kunnen hier van alles over zeggen en deze restaurants aanprijzen, maar wij vinden dat je het gewoon maar moet gaan ervaren. Wij gaan ervan uit (en weten zelfs zeker) dat het niet teleur zal stellen! 

#8 Maak een tour bij de Scottish Whisky Experience

Op interactieve wijze leer je bij de Scottish Whisky Experience in korte tijd van alles over het wel en wee van dit wereldberoemde, gouden drankje. De Scotch heeft zijn kleine broertje, The Irish Whisky, de afgelopen decennia van de troon gestoten als meest gedronken Whisky en daarmee wereldfaam verkregen.

Daarom is het ook zo leuk om de Scottish Whisky Experience te bezoeken; je merkt namelijk hoe ongelooflijk trots ze op hun lokaal gebrouwen en international geprezen lekkernij zijn. Daarnaast is de tour op een hele leuke, interactieve manier opgebouwd en je hebt zelfs de mogelijkheid om je interactieve storyteller zijn verhaal te laten doen in het Nederland. Een bezoek aan de SWE stelt geen teleur. Zo word je in een whiskyvat rond gereden, bekijk je een film over de verschillende whisky-regio’s, loop je door de grootste Scotch-collectie ter wereld en krijg je, uiteráárd, whisky te proeven.


Extra tips:

 • Maak een Harry Potter Walking Tour, waarbij je wordt meegenomen langs inspiratiebronnen van J.K. Rowling, Diagon Alley en het graf van Tom Riddle. Wees je er wel bewust van dat je in deze groep met name die hard Harry Potter fans zult aantreffen, dus zorg ervoor dat je vooraf in ieder geval weet bij welk huis jij zou zitten in het HP-universum. Anders sta je net als wij met je mond vol tanden als het je gevraagd wordt.
 • Loop over de Royal Mile en aanschouw, vaak rond het middaguur, één van de straatshows. Rond een uurtje of twee worden op de Royal Mile namelijk shows gegeven, vaak van goochelaars of comedians, die zeker de moeite waard zijn.
 • Maak een wandeling door Princess Street Garden. Dit openbare park, gelegen tussen het oude en nieuwe gedeelte van de stad, is de ideale uitvalsbasis voor een rustgevende wandeling.
 • Aanschouw het Scott Monument. Als je dan toch bij Princess Street Garden bent, raden wij je aan om ook zeker dit gotisch vormgegeven monument, ter nagedachtenis aan de schrijver Sir Walter Scott, te aanschouwen.
 • Neem plaats bij Burger Meats Burger. Voor de burger- en/of vleesliefhebbers is dit een ideale plek voor een tussen- of eindstop.
 • Begeef je in het dierenrijk bij de Edinburgh Zoo. Deze dierentuin, even buiten het stadscentrum, is een mooi toevluchtsoord voor fervent dierentuingangers, met als hoogtepunt de reuzepanda’s. 
 • Maak een wandeling door Dean Village en vergaap je aan dit ouderwetse, landelijke dorp aan de Water of Leith.

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!