beatle, liverpool, raining-3819228.jpg

Liverpool. De stad van The Beatles, Anfield & Merseyside

Zeg je Liverpool, dan denken veel mensen aan een grauwe en vervallen havenstad. Zo’n stad waar het gevoelsmatig altijd regent en waar de wolken de stad dagenlang in zijn greep kunnen houden. Liverpool, gelegen aan de noordzijde van de rivier de Mersey, is dan ook zo’n stad waar je niet snel aan denkt, als je een stedentrip aan het plannen bent. En, zo hebben wij ondervonden, dat is meer dan onterecht! Liverpool mag je met recht in het lijstje met stedentrip-locaties plaatsen. Liverpool leent zich namelijk uitstekend voor een stedentrip van 3 of 4 dagen. Niet in de eerste plaats omdat Liverpool de thuisbasis is van twee wereldwijd succesvolle groepen. Allereerst de plaatselijke Football Club: Liverpool FC. Maar ook van de wellicht nóg wel bekendere groep uit Liverpool… The Beatles!

Voor degene die Liverpool hoog op de verlanglijst hebben staan, doe gerust je voordeel met onze tips!

#1 Breng een bezoek aan Royal Albert Dock

Albert Dock is een levendig gebied met legio authentieke en gerestaureerde havengebouwen en pakhuizen. Waar Albert Dock vroeger dienstdeed als aankomstplaats van verschillende goederen, is Albert Dock tegenwoordig een ware toeristische trekpleister. Albert Dock is een fijne plek om een wandeling te maken en te genieten dit tot uitgaangsgebied omgetoverde district. Je vindt hier heel veel gezellige, trendy eetgelegenheden en veel musea – die grotendeels gratis te bezoeken zijn.

De musea die je rond Albert Dock tegen zult komen zijn:

 • The Beatles Story, lees daar bij #2 meer over!
 • International Slavery Museum
 • Merseyside Maritime Museum, lees daar bij #7 meer over!
 • Museum of Liverpool, op zo’n vijf minuten lopen van Royal Albert Dock

Houdt tijdens je verblijf in Liverpool zeker een dagdeel vrij om lekker te struinen over Royal Albert Dock!

albert dock, liverpool, sign-4200300.jpg
port, alber dock, liverpool-999625.jpg

#2 Kom alles te weten over The Beatles bij The Beatles Story

Zeg je Liverpool, dan zeg je The Beatles. The Beatles zijn wereldwijd bekend en worden algemeen beschouwd als de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van de popmuziek. En deze alom geprezen band vindt zijn oorsprong in Liverpool. In Liverpool leerden John Lennon en Paul McCartney elkaar kennen en in Liverpool speelden zij voor het eerst hun zelf gemaakte liedjes (daar later meer over).

Tijdens je bezoek aan The Beatles Story, kom je alles te weten over The Beatles. Zo vind je hier recreaties van belangrijke locaties en momenten van de band, de iconische Yellow Submarine en een indrukwekkende verzameling memorabilia, waaronder originele instrumenten en kleding, een door John Lennon gedragen bril, het drumstel van Ringo Starr, zeldzame albumhoezen, nooit eerder vertoonde foto’s en originele, handgeschreven teksten. Genoeg te zien en beleven dus! Je reis naar Liverpool is niet compleet zonder een bezoek aan The Beatles Story!

#3 Ontdek het nachtleven van Matthew Street

Liverpool is wat betreft nachtleven grotendeels gelijk aan andere Britse steden. Je vindt in de stad veel verschillende pub’s, bier wordt gedronken alsof het water is en rond een uurtje of 9 ’s avonds kom je de eerste volledig bezopen Britten al half-struikelend en lallend tegen. Voor zover niks nieuws!

Maar wat het nachtleven van Liverpool uniek maakt is Matthew Street. Dit is een straat in het centrum van Liverpool met een omvangrijke verzameling pubs. Je vindt hier de pubs waar lokale bandjes hun muziek live voor het eerst met de wereld delen. Niet zo gek ook, want in deze straat zijn The Beatles ook ooit begonnen met het spelen van hun eigen muziek (zie #4).

Voor een gezellige avond uit, waar muzikale klanken de zaal vullen en het bier rijkelijk vloeit, ben je bij Matthew Street aan het juiste adres.

O, vergeet ook zeker niet om in Matthew Street het standbeeld van John Lennon te spotten en een versierde muur met een sculptuur getiteld ‘Four Lads Who Shook The World’.

#4 Geniet van live muziek bij Cavern Club

Maar, zo’n gezellige avond uit bij Matthew Street is niet compleet zonder een bezoek aan de Cavern Club. De originele Cavern Club is namelijk de plek waar The Beatles in het begin van hun carrière talloze keren hun liedjes speelden. Toen nog onbekend, maar met een hardnekkige droom om internationaal door te breken.

De Cavern Club is tegenwoordig nog net zo ingericht als 50/60 jaar geleden, toen The Beatles er hun doorbraak beleefde. Daarnaast zijn de muren versierd met memorabilia van bekende artiesten.

Een avondje in de Cavern Club zal je zeker niet teleur stellen. Relaxed met een drankje in je hand genieten van al het muzikale talent. Muzikaal talent van nu en van vervlogen tijden!

liverpool, the beatles, the cavern-2828383.jpg

#5 Loop mee met de originele Beatles

Op zo’n vijf minuten lopen van Royal Albert Dock vind je het iconische standbeeld van de vier Beatles. Op de boulevard aan de Mersey vind je de mannen, enigszins nonchalant lopend, met de blik op oneindig. Zonder dranghekken, ditmaal.

Het standbeeld is niet met afzettingen afgeschermd voor publiek, wat betekent dat je haast letterlijk hand-in-hand met John of Paul een stukje kunt wandelen.

beatles, monument, albert docks-4226019.jpg

#6 Zing mee met You’ll Never Walk Alone op Anfield Road

Voor de voetballiefhebbers, maar stiekem ook voor de niet-voetbalfans, is een bezoek aan Anfield Road, de thuisbasis van Liverpool FC, een must-do! Deze traditionele volksclub is voor veel mensen als een religie en dat merk je als je een bezoek brengt aan het gigantische complex. Van de mensen achter de kassa tot de gids tijdens een rondleiding; ze zijn allemaal geïndoctrineerd met het Liverpool-virus. Dat komt mede doordat de grote rivaal, Everton FC, op loopafstand van Anfield zijn wedstrijden speelt. De rivaliteit tussen beiden is groot!

Maar wat ons betreft is Liverpool FC dé club in Liverpool (please, vertel het niet door aan een Everton-fan). Om die reden is een bezoek aan de iconische thuisbasis ook gegarandeerd de moeite waard! Tijdens een rondleiding word er van alles verteld over het wel en wee van de voetbalclub. Ook kan je de kleedkamers bezoeken en wordt je tot hoog in het stadion meegenomen waardoor je een schitterend uitzicht hebt over het veld.

En, mocht het zo zijn dat Liverpool FC thuis speelt tijdens jouw trip naar Liverpool, aarzel dan niet en probeer kaartjes te scoren! Een wedstrijd van Liverpool FC bijwonen is simply magical. Dat begint al voor de wedstrijd, als 55.000 fans uit volle borst You’ll Never Walk Alone meezingen. Doe jezelf een plezier en bezoek een wedstrijd (mocht die mogelijkheid zich voordoen)!

#7 Duik het Merseyside Maritime Museum in

Merseyside Maritime Museum is de ideale plek om van alles te weten te komen over de ontwikkeling van de wereldberoemde haven. Je vindt hier boten, schilderijen, scheepsmodellen en -wrakken, uniformen en nog veel meer. Dit is een heel leuk museum om wat diepgang aan je trip toe te voegen. Met name omdat je heel veel te weten komt over de geschiedenis van Liverpool en de belangrijke rol die zij hebben gespeeld als ’toegangspoort tot de nieuwe wereld’.

water, watercraft, travel-2805114.jpg

Weet je wat? Jullie krijgen nog enkele extra tips! Omdat Liverpool zo leuk is.

 • Aanschouw de prachtige Liverpool Cathedral; een enorm gebouw in Gotische stijl op de heuvel St. James Mount.
 • Ga op zoek naar het standbeeld van Eleanor Rigby. Dit standbeeld is gebaseerd op het onderwerp van het Beatles-liedje ‘Eleanor Rigby’ dat uit kwam in 1966.
 • Maak een tour door The Royal Liver Building, gelegen aan de haven, op zo’n 5 minuten lopen van Royal Albert Dock.
 • Mocht Liverpool FC niet jouw club zijn, dan kan je een bezoek brengen aan Goodison Park. Dit is de thuisbasis van de grote rivaal van Liverpool FC: Everton FC.
 • Voor een fijne wandeling, kan je voet zetten in Sefton Park. Dit is een prachtig groen park dat zich uitstekend leent voor een heerlijke, rustgevende wandeling.
 • Mocht je nog niet genoeg hebben van alle musea, dan kan je bij Museum of Liverpool terecht voor presentaties over de historie van de stad.
 • Zelf vonden wij The British Music Experience een heel leuk museum. Je leert hier op interactieve wijze van alles over de oorsprong van de unieke Britse muziek en komt allerlei memorabilia van bekende artiesten tegen.


Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!