Marrakech. De stad van thee, souks en Djemaa el Fna

Een vliegreis richting Marrakech kost je ongeveer even lang als een vlucht richting Athene, Sicilië of Reykjavik. Maar met het noemenswaardige verschil dat je na je vlucht naar Marrakech uitstapt in een compleet andere wereld. Vanaf de eerste stap op Marokkaans grondgebied, onderga je een totale cultuurshock. En juist dat maakt Marrakech, en Marokko in het geheel, uniek. Marrakech is een combinatie van prachtige gebouwen, vriendelijke en gastvrije mensen en een compleet chaotisch wegennetwerk. De chaos van het wegennetwerk, daar kom je bij je bezoek aan Mararkech nog wel achter, haha! Sta in ieder geval niet gek te kijken als auto’s vijf breed over een tweebaansweg rijden of als weggebruikers half op de tegenliggende baan rijden.

Marrakech is een heel fijn uitstapje voor als je even uit het bekende Europese leven wilt stappen. In deze blog vind je onze tips voor een Marrakech experience in optima forma!

#1 Loop over het Djemaa El Fna-plein

Het Djemaa El Fna-plein is het centrale plein van Marrakech. Vrij vertaald betekent Djemaa El Fna ‘bijeenkomstgebied’. En die naam is volledig op zijn plaats! Het Djemaa El Fna-plein is de plek waar veel mensen – toeristen en locals – samenkomen; een gebied waarbij termen als ‘levendig’, ‘chaotisch’ en ‘rumoerig’ bij lange na niet genoeg eer doen aan de ongelooflijke drukte van dit plein. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat is hier van alles te beleven. Van straatartiesten tot souvenirwinkeltjes en van allerhande kraampjes tot lokale restaurantjes.

Het Djemaa El Fna-plein wordt ook wel gezien als het centrale punt van Marrakech. Om die reden zal je hier geregeld te vinden zijn, zeker omdat je omheen dit plein veel restaurantjes vindt. Je kunt op dit plein uren rondlopen en je vergapen aan alle drukte en levendigheid.

Voor je bezoek aan dit plein is het wel raadzaam je in te stellen op de opdringerige verkopers en restaurant-eigenaren. Op vaak vriendelijke, maar soms ook dwingende wijze, word je aangesproken door deze marktmensen. Soms tot het vervelende aan toe. Wees je daar bewust van! Houd ook je persoonlijke bezittingen goed in de gaten.

#2 Ontdek de grootste moskee van Marrakech: Koutoubia Moskee

Op loopafstand van het Djemaa El Fna-plein vind je ook de Koutoubia Moskee. Deze kenmerkende vierkante moskee is de grootste moskee van de stad. De bouw van dit gebedshuis is begonnen in de 12e eeuw en is door haar karakteristieke uiterlijk een vaak gefotografeerd gebouw. Dit gebouw, van zo’n 80 meter hoogte, wordt ook wel gezien als het symbool van de stad. Maak vanaf het grote plein dan ook zeker een wandeling richting deze imposante moskee!

#3 Trek de woestijn in

Een bezoek aan Marrakech heeft, behalve de pracht en praal van de stad zelf, nog een ander voordeel. Je vindt op rijafstand namelijk ook de Marokkaanse Sahara-woestijn. De ideale plek om jouw inner Aladin naar boven te laten komen!

Met verschillende tours word je meegenomen richting de woestijn, waar er verschillende activiteiten worden aangeboden. Je kan een tocht maken op een kameel (of is het nou een dromedaris?), rond racen op een quad of een overnachten onder de sterrenhemel. Deze tours worden aangeboden op het Djemaa El Fna-plein, door verschillende touroperators. Een van die touroperators is Esprit D’Aventue Marrakech. Via deze organisatie hebben wij onze activiteiten geboekt. Maar je kunt deze tours ook heel goed en eenvoudig boeken via Get Your Guide.

#4 Ga lekker relaxen in een Marokkaanse Hamam

Marrakech kent een veelvoud aan badhuizen, hamams en spa’s. En ik kan de eigenaren en oprichters van die ontspanningsruimtes goed begrijpen. Het is een heel slim businessplan, uitgaande van de behoefte van de potentiële klanten. Want: na een dag in Marrakech kan iedereen een middag doorbrengen in een rustige, relaxte spa enorm goed gebruiken! Aha!

In de Marokkaanse hamams word je getrakteerd op een lichamelijke en mentale opfrisbeurt. Een oase van rust in een stad vol rumoer.

Een aantal fijne hamams in Marrakech zijn:

 • Hamam Dar el-Bacha – een publieke hamam, erg traditioneel
 • Hamam Mouassine – het oudste publieke badhuis
 • Les Bains de Marrakech – privé hamam met massageruimtes
 • La Mamounia – prachtig vormgegeven, wel erg (!) prijzig
 • Marajah Spa – heel fijne behandelingen, onze favoriet!
 • Hammam de la Rosa – vriendelijk personeel, erg schoon

#5 Maak een uitstapje vanuit Marrakech

Marrakech heeft als stad meer dan genoeg te bieden, maar het is ook heel leuk om de stad achter je te laten. Want de landschappen om Marrakech heen zijn werkelijk verbluffend! Zoals eerder beschreven kan je richting de woestijn trekken, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Wij willen er in ieder geval twee benoemen.

De Ouzoud-watervallen en de Ourika Vallei. Bij de Ouzoud-watervallen vind je een prachtig natuurverschijnsel. De watervallen zijn schitterend en het uitzicht is formidabel. Er zijn lokale gidsen die hun hulp aanbieden tegen een prijs van omgerekend zo’n 20 EUR. Tijdens je wandeling is er ook een grote kans dat je een aantal dierenvrienden tegenkomt. Zeker de aapjes zijn erg nieuwsgierig. De Ourika Vallei is een prachtig landschap nabij het Atlasgebergte. Woorden schieten tekort voor dit spectaculaire landschap.

#6 Ontdek de Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken is één van de meest onderschatte keukens ter wereld. Met een variëteit aan specerijen en kruiden kan je als eetliefhebber hier je geluk niet op. Desondanks wordt de Marokkaanse keuken zelden tot nooit genoemd in de lijstjes met favoriete wereldkeukens. Bij dezen willen wij dan ook maar al te graag een lans breken voor de Marokkaanse keuken.

Tijdens je trip naar Marrakech moet je een aantal gerechten in ieder geval geproefd hebben:

 • Couscous – de kleine bolletjes grof gemalen durumtarwe, vaak gegeten als onderdeel van een gerecht;
 • Tajine – verrukkelijke Marokkaanse stoofpot;
 • Harira-soep – rijkgevulde, overheerlijke soep met als hoofdingrediënten kikkererwten en linzen;
 • Atay maghribi – Marokkaanse muntthee;
 • Bastilla – hartige taart, gevuld met kip of andere vullingen.

Deze gerechten kan je bij veel verschillende restaurants eten. Je vindt in Marrakech veel goede restaurants met ieder haar eigen specialiteit. De fijnste restaurants in Marrakech zijn wat ons betreft:

 • Le jardin – een mix van typisch Marokkaans en Europese invloeden, glamorous en trendy
 • Kif Kif – centraal gelegen en goedkoop restaurant, fijne plek om kennis te maken met de Marokkaanse keuken
 • L’Adresse – overheerlijk ontbijt met uitzicht op het Djemaa el Fna-plein
 • Atay Café – lekkere vleesgerechten en, mocht je de goede plaatsen bemachtigen, mooi uitzicht
 • Pointbar – sfeervolle locatie, heerlijk eten en een fraaie plek voor een alcoholische versnapering

#7 Verdwaal tussen de souks

De souks in Marrakech zijn een doolhof aan nauwe steegjes en smalle straatjes waar niet-verdwalen een kunst op zich is. De souks zijn een marktplaats voor lokale aanbieders van allerlei goederen. Van kruiden en specerijen tot kleding, muziekinstrumenten en keramiek. Je kan hier uren rondstruinen op zoek naar leuke souvenirs of lokaal gemaakte spullen.

Het niet-verdwalen in de souks is overigens geen grap. Het is daadwerkelijk eenvoudig om de weg kwijt te raken. Zorg dat je de route goed in de gaten houdt en pin vooraf de locatie van je verblijf in je kaarten-applicatie.

#7 Bezoek het Bahiapaleis

Het Bahiapaleis is een gigantisch, schitterend versierd paleis even buiten het drukke stadscentrum. Op zo’n 15 minuten lopen van het Djemaa el Fna-plein. De naam ‘Bahia’ betekent letterlijk vertaald ‘glans’. Die naam doet het gebouw alle eer aan! Het Bahiapaleis is te bezoeken, waarbij een rondleiding door het 150 kamers tellende paleis tot de mogelijkheden behoort.

Omheen het paleis liggen ook prachtige tuinen. Het is er erg schoon en voelt als een oase van rust, weg van alle hectiek van de drukke binnenstad.

#8 Ontsnap aan de chaos bij Jardin Majorelle

Over ontsnappen aan chaos gesproken: daarvoor ben je bij Jardin Majaorella óók aan het goede adres. Deze botanische tuin van kunstenaar Jacques Majorelle vind je ten noorden van het Djemaa el Fna-plein. Je vindt hier een groot scala aan exotische planten, fonteinen en kunstzinnige gebouwen. Ook vind je op deze locatie een museum in het teken van de Berberse cultuur. Deze kleurrijke tuin is volledig toegankelijk voor bezoekers!

#9 Vergeet niet te onderhandelen

Marrakech is de plaats waar je je onderhandeltechnieken in de praktijk kunt uittesten. Want, dat is hoe het in Marrakech werkt! In Nederland, en Europa over het algemeen, zijn we gewend te betalen wat het prijskaartje aangeeft. In Marokko gaat dat anders. Onderhandelen is daar heel normaal! Al is het voor een souvenir in één van de souks of voor je taxirit terug naar het hotel: onderhandelen hoort erbij. Wellicht voelt het eerst wat ongemakkelijk, out of your comfortzone zelfs, maar is dat niet waar reizen voor bedoeld is? Onderhandelen op je reis naar Marokko zorgt er letterlijk voor dat reizen rijkt maakt! Of, in ieder geval, rijker dan als je niet zou onderhandelen. Ahah!

Een paar extra tips, gratis en voor niets (onderhandelen is niet nodig)!

 • Bezoek het El-Badipaleis; de overblijfselen van een oud kasteel dat werd gebouwd in opdracht van koning Ahmad I al-Mansur in de 16e eeuw.
 • Het House of Photography is een schitterend museum dat volledig in het teken staat van Marokkaanse fotografie.
 • Menare Gardens; een park met een magnifiek uitzicht op het Atlasgebergte.
 • In het noorden van de stad vind je het Yves Saint Lauren Museum. Een museum dat voor fans van deze modieuze kleding en de haute couture een must is.
 • Aït-Ben-Haddou is een stad uit de Middeleeuwen, ten zuiden van Marrakech. Meer Aladin-vibe dan daar ga je niet vinden! De stad ligt wel een aardig eindje van Marrakech af, waardoor je er goed aandoet een tour te boeken.
 • Als je liefhebber bent van de Islamtische architectuur (en zo niet, dan eigenlijk ook), dan moet je zeker een bezoek brengen aan Ben Joesoef madrassa. Dit is een Koranschool in Marrakech die met name bekend is om haar unieke bouwkunst.