background, graffiti, grunge-1843233.jpg

Medellin. De stad van Comuna 13, Botero & Pablo Escobar

Ondanks dat Bogota de hoofdstad is van Colombia, is Medellin voor toeristen the place to be. Je vindt in deze verrassend groene stad zowel het traditionele Colombia als ook moderne, toeristvriendelijke attracties. Medellin is de plek waar je leert over het grauwe, duistere verleden van het land. Een land verscheurt door drugskartels, en in het bijzonder natuurlijk Pablo Escobar. Deze wijlen ex-crimineel, die zijn sporen verdiende in de drugshandel, had Colombia lange tijd in zijn hand, totdat hij op 2 december 1993 in Medellin zijn Waterloo vond. De sporen van zijn tirannie zijn in de stad nog steeds voelbaar en er worden een hoop Pablo Escobar tours aangeboden. Maar Medellin is meer, meer dan Pablo Escobar. Medellin heeft zich sinds het overlijden van Pablo Escobar namelijk opgericht en dat zorgt ervoor dat je je als toerist buitengewoon thuis voelt. 

Wij geven je maar al te graag een aantal tips voor een superfijne tijd in Medellin.

#1 Bezoek een voetbalwedstrijd

Medellin heeft twee voetbalteams op het hoogste niveau: Independiente Medellin en Athletic Nacional. Deze twee rivalen hebben een ding gemeen: ze hebben een enorme luidruchtige achterban. Dat zorgt ervoor dat een voetbalwedstrijd bezoeken het geld meer dan waard is. Negentig minuten lang wordt er gezongen en gesprongen en er wordt ook veel (sier)vuurwerk afgestoken. En als er door een van die teams wordt gescoord, dan kan je beter je oordopjes indoen. Dan gaan ze helemaal tekeer! Zo fanatiek, zo leuk! 

#2 Uitgaan bij Parque Lleras

Medellin is de stad in Colombia om van het Colombiaanse uitgaansleven te proeven. Er zijn genoeg mogelijkheden voor de die hard feestgangers. Allereerst adviseren wij je om gebruik te maken van de kroegentochten die worden georganiseerd. Veel hostels organiseren deze kroegentochten en tegen een kleine prijs kan je hierbij aansluiten. Bij deze pub crawls word je meegenomen naar de leukste uitgaansgelegenheden in de stad en je krijgt de kans om je internationale vriendenkring verder uit te breiden. 

Grote kans dat je met deze kroegentochten op en rondom Parque Lleras belandt. Deze centrale locatie, op loopafstand van Parque Poblado, is the place to be voor het nachtleven. Je vindt hier veel discotheken, barretjes en restaurants en het is er bijna iedere dag afgeladen vol. Voetjes van de vloer!

#3 Bezoek het kleurrijke Comuna 13

Comuna 13 is een overbevolkte, beruchte en kleurrijke wijk in Medellin, gebouwd tegen de heuvels rond de Aburra-vallei. Overbevolkt doordat hier veel mensen met een laag sociaal-economische status wonen in op elkaar gestapelde huizen. Berucht omdat drugskartels hier lange tijd de scepter zwaaide en er in de nauwe straatjes in Comuna 13 veel drugsconflicten werden uitgevochten. Kleurrijk omdat sinds de overheid de drugskartels uit de wijk heeft weggejaagd, graffiti artiesten de wijk een spectaculair nieuw gezicht hebben gegeven.

Een bezoek in Comuna 13 is tegenwoordig niet meer gevaarlijk. Integendeel: een bezoek aan Comuna 13 is fantastisch. Prachtige muurschilderingen, spectaculaire uitzichten en veel locals die door te dansen, zingen en kunst te maken een centje bij proberen te verdienen. Jij een mooie dans-show, zij een extra zakcentje: win-win!

#4 Uitstapje naar Guatapé

Medellin is een grote stad waar genoeg te beleven is, maar toch raden wij je aan om ook de omgeving te ontdekken. In het bijzonder Guatapé. Een dagtocht naar Guatapé neemt je mee naar El Peñol, waarvandaan een boottocht wordt gemaakt over een gigantisch bassin met onder andere de ruïnes van het vakantiehuis van Pablo Escobar. Daarna wordt je richting La Piedra el Peñol gereden. Dit is een gigantische 385 meter hoge rots die je kunt beklimmen en waar je een prachtig uitzicht hebt over het stuwmeer rondom. Je eindigt de dag in het kleurrijke Guatapé, bekend van haar straat met kleurrijke paraplu’s. 

Guatapé is één van de mogelijke uitstapjes vanuit Medellin. Veel toeristen en reizigers combineren een bezoek aan Medellin ook met een bezoek aan andere steden in Colombia. Bogotá, Salento en Cartagena zijn heel goed te combineren met een bezoek aan Medellin. Mede doordat de vliegtickets goedkoop zijn en er veel busconnecties zijn tussen de grote steden.

#5 Kabelbaan over de stad

De stad Medellin herbergt een hoop sloppenwijk. Deze sloppenwijken waren tot voor kort in handen van drugsbendes en gangs. Met de kabelbaan kan je van bovenaf een kijkje nemen op deze authentieke wijken. Vanuit je karretje heb je een prachtig uitzicht op de stad en bijbehorende sloppenwijken.

#6 Plaza Botero

Plaza Botero ligt in het stadscentrum van Medellin, op zo’n 10 minuten rijden van Parque Poblado. Op dit plein vind je veel immense bronzen beelden – sommigen charmanter dan anderen – die gemaakt zijn door de bekende Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Smaken verschillen: er zijn mensen die de beelden heel lelijk vinden. Maar ze zijn wel uniek. Botero staat bekend om zijn bijzondere vormgeving, gekenmerkt door overdreven buitenproportionele onderdelen. Onze favoriet? De gigantische relaxed liggende vrouw en het mannetje op het buitenproportionele paard.

Op Plaza Botero vind je ook het Museum van Antioquia. 

medellín, colombia, botero-182337.jpg

#7 Pablo Escobar Tour

Oké, disclaimer voor deze tip: stel je er niet te veel van voor! Een Pablo Escobar tour is grotendeels geldklopperij en er zijn nog maar heel weinig concrete herinneringen aan de drugsleider te vinden in en rondom Medellin. Maar waarom staat deze tip dan toch in de lijst? Nou, omdat wij ons kunnen voorstellen dat je als fan van de Narcos-serie, het toch de moeite waard vindt. De moeite waard om te ondervinden waar dit drugsgeweld zich heeft afgespeeld. Interessant om te zien waar Pablo Escobar zijn eigen gevangenis liet bouwen. Leerzaam om te horen hoe het Colombia van destijds gebukt ging onder het gigantische geweld van Pablo Escobar. Fascinerend om op Escobar’s graf te staan. 

Maar, zoals gezegd: schroef je verwachtingen bij en stel je er niet te veel van voor, dat voorkomt teleurstellingen!

#8 Eten in Medellin

Medellin is een stad waar je overheerlijk kunt eten. En het is, zeker vergeleken met Europese prijzen, erg goedkoop. Hieronder zullen we een lijstje maken met hele fijne restaurants, waar je heerlijk kunt eten en/of drinken.

Alambique is een lokaal restaurantje waar je aan kunt schuiven voor overheerlijk eten op een hele fraaie locatie.

Cafe Zorba is de number one spot voor een pizza en overheerlijke sangria.

Pergamino is onze favoriete koffiebar in Medellin

Al Alma Cafe heeft een grote variëteit aan ontbijt- en lunchopties.

Bonhomia Salumeria is de perfecte spot voor tapas op het beste terras in Medellin

German Streetfood, aan Parque Poblado, is een streetfood restaurantje waar je gemakkelijk aan kunt schuiven voor een verrukkelijke hamburger of hotdog. 

Het OCI.mde restaurant scoort geweldig op de prijs-kwaliteit ladder; je kunt er fijn zitten en je kan er terecht voor heerlijke vleesgerechten. 

Carmen staat aangeschreven als een van de beste restaurants in Medellin. Het is wel iets duurder, maar dat is het wat ons betreft meer dan waard.

Zoals je ziet, is er geen enkele reden om met een lege maag rond te lopen!

Nog wat extra tips: 

  • Voor de Medellin-variant van de foodhallen moet je bij Mercado Del Rio zijn. Je vindt hier veel verschillende restaurantjes met hun eigen specialiteiten.
  • Mocht je, in tegenstelling tot de schrijver van dit artikel, geen moeite hebben met hoogte, dan schijnt het een aanrader te zijn om te paraglyden boven de stad. Schijnt… Wij zijn bepaald geen helden op het gebied van hoogte, dus kunnen dit niet bevestigen.
  • In de drukke stad geeft Jardin Botánico je dat Central Park-gevoel. Soms is het lekker om de drukte van de stad even te ontvluchten en je te ontspannen in een oase van rust.
  • Verken de wijk El Poblado, het hippe gedeelte van de stad. Je vindt hier veel hostels en dus ook veel toeristen/reizigers die veel gezelligheid met zich meebrengen. 
  • Bij La Octava kan je het kind in jezelf tijdens een avondje stappen tevoorschijn toveren, want deze club heeft een gigantische ballenbak. 
  • Voor een avondje in alle rust stappen, ver van de drukte ‘beneden’ bij Parque Lleras, ben je bij Envy Rooftop Bar aan het juiste adres. Je kan hier chique een cocktail drinken en genieten van het uitzicht.

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!