skyline, skyscraper, building-4471754.jpg

New York. De stad van te veel om op te noemen

Now you’re in New Yóóóóórk! Concrete jungle where dreams are made of, there’s nothin’ you can’t do now you’re in New Yóóóóórk!

The Big Apple, The City That Never Sleeps, Metropolis, The Melting Pot: New York! De stad die bij veel reislustigen hoog op de bucketlist prijkt. De stad die voor velen tot de verbeelding spreekt. New York is zo’n plek waar je – vinden wij – geweest moet zijn. Simpelweg omdat er zoveel te beleven is! New York voelt, doordat er zoveel series en films zijn opgenomen, als thuiskomen. Dat komt vooral omdat je zoveel dingen herkent. Wellicht herken je The Empire State Building uit de King Kong-film, Rockefeller Center uit Ghostbuster, The American Natural History Museum uit Night At The Museum, The MET uit Ocean 8 of de Staten Island Ferry uit Spiderman. Er zijn talloze films en series opgenomen in New York, waardoor lopen door New York voelt als een gekke mengelmoes van herkenning, verbazing en fascinatie. 

New York is ook de stad van veel te veel om op te noemen. Er is op iedere hoog van de straat wel iets te beleven. Wij gaan ons best doen om je van de beste tips te voorzien, maar in deze gigantische stad die nooit slaapt, is nog zoveel meer te beleven dan alles wat wij in deze blog beschrijven. Ga daarom ook zeker lekker zelf op ontdekkingstocht!

Voordat we de tips uiteenzetten, willen we je vertellen over de New York City Pass. Deze pas is een must-have voor je bezoek aan New York. Je betaalt een eenmalig bedrag voor deze pas, waarna je tot wel 40% bespaart op de standaardprijzen voor vijf topattracties. Voor meer over deze pas, klik dan hier!

#1 Maak de iconische Manhattan foto vanaf de Top Of The Rock

Om de iconische foto te maken van Manhattan, moet je bij de Rockefeller Center zijn. Vanaf dit 259-meter hoge gebouw bied je een werkelijk verbluffend uitzicht over aan de ene kant lower Manhattan, inclusief Empire State Building, en aan de andere kant upper Manhattan, met Central Park. Ook al was mijn bezoek aan dit gebouw van 70 verdiepingen hoog van héééle korte duur (ik denk dat ik het record voor het kortst On Top Of The Rock zijn met speelsgemak heb verbroken) door m’n hoogtevrees, heb ik de foto’s die mijn reisgezelschap hebben gemaakt met bewondering bekeken! Zo’n mooi uitzicht! 

buildings, skyline, city-1850129.jpg

#2 Duik in het verleden bij het American Museum of Natural History

In dit historische museum, aan de westzijde van Central Park, ga je terug naar vervlogen tijden. In dit museum vind je een bi-zar grote collectie aan natuurhistorische attributen, voorwerpen en replica’s. Er zijn veel verschillende hoogtepunten in dit museum zoals de Afrikaanse Olifanten, De Azteekse zonnesteen en het skelet van een mega mammoet. Maar voor ons was het toppunt toch wel om op zoek te gaan naar personages uit Night At The Museum. 

Voor de Night At The Museum kenners, volgt om die reden een foto challenge! Alle tentoongestelde stukken die ook een rol hebben in de filmfranchise. 

[   ]      Tyrannosaurus rex

[   ]      Rapa Nui of dum dum give me gum gum

[   ]      Kapucijnaapje

[   ]      Amerikaanse bizon

[   ]      Afrikaanse leeuwen

[   ]      Theodore Roosevelt

[   ]      Neanderthalers 

Vind ze allemaal!

#3 Bezoek een wedstrijd van de New York Yankees

In de wijk de Bronx vind je het gigantische stadion van de New York Yankees. Yankee Stadium is de thuisbasis voor één van de meest iconische honkbalteams van Amerika. Het is een hele Amerikaanse ervaring om een wedstrijd te bezoeken. Van het gezamenlijk zingen van het volkslied tot het kopen van een gigantische zak popcorn en een XXXXXL Cola, het is een totale belevenis! Echt typisch Amerikaans!

Honkbalwedstrijden kunnen wel echt lang duren, gemiddeld 2,5 tot 3 uur. Houd daar rekening mee met je terugreis richting hotel/hostel/airbnb.

#4 De rust van Central Park

Central Park is onze favoriete plaats in New York en dé plek om de drukte van de stad te ontvluchten. Central Park is uniek. Vanaf het moment dat je een stap in Central Park zet, laat je alle commotie van downtownManhattan voor even achter je en kan je ontspanning vinden op de uitgestrekte grasvelden. Je kan hier een wandeling maken over de Bow Bridge richting de Bethesda Fontijn, picknicken bij Sheep Meadow, lopen over de promenade van The Mall of op zoek gaan naar het herdenkpunt voor wijlen John Lennon.

Of, ga ’s ochtends vroeg in je sportkleren naar Central Park en sluit aan bij de sportieve optocht door het park. ’s Ochtends vroeg gaan veel locals hier hardlopen of fietsen, maar ook zie je hier veel Amerikanen op een segway of step op weg naar hun werk. Erg leuk – je kijkt je ogen uit!

squirrel, nature, central park-2575556.jpg
new york, central park, city life-4965685.jpg

#5 Raak ontroerd bij het 9/11 Museum & Memorial

Wat ons betreft het meest indrukwekkende stukje New York: 9/11 Museum & Memorial. Deze gigantische, prachtig vormgegeven herdenkplaats voor de aanslagen van 11 september 2001 is om stil van te worden. De omtrek van de originele Twin Towers vormt de basis van dit indrukwekkende gedenkteken. Het maakt je op sommige momenten fysiek misselijk, als je daar staat en terugdenkt aan de afschuwelijke misdaden van die ochtend in september. Maar wij vonden het wel heel waardevol om een bezoek te brengen aan the memorialen ook het museum is op krachtige en imposante wijze tot stand gekomen. Er wordt op fraaie wijze een laatste eer gebracht aan de slachtoffers van deze laffe daad. 

#6 Loop over The Brooklyn Bridge

Vanaf lower Manhattan kan je lopend richting Brooklyn, over de karakteristieke Brooklyn Bridge. Deze hangbrug gaat over de East River en biedt een prachtig uitzicht op de skyline van New York. 

brooklyn bridge, nyc, in new york city-4646653.jpg
brooklyn bridge, nyc, in new york city-4646645.jpg

#7 Loop rond over de Chelsea Market

Chelsea Market is een voormalig industrieel pand, wat tegenwoordig dienstdoet als een food hall. In dit oorspronkelijke gebouw vind je heel veel kleine restaurants bij elkaar, iedereen met zijn eigen specialiteit. Van Mexicaans tot typische Amerikaans hamburgers en van visgerechten tot Libanese specialiteiten, je vindt hier van alles! Doordat Chelsea Market internationaal zo bekend is geworden, vind je hier dan ook de allerbeste, ambachtelijke gerechten in de regio. 

#8 Scoor een pizza bij Joe’s Pizza

Joe’s Pizza is een bekende naam in New York. Bij Joe’s Pizza kan je namelijk terecht voor een klassieke, straatstijl New York Pizza. Je krijgt hier voor een redelijke prijs (van 3 tot 6 dollar) een grote slice van een pizza naar keuze. Deze kan je in het kleine restaurant zelf opeten of je doet het The New York Way: de pizza opbouwen en al lopend opeten. 

Joe’s Pizza vind je op loopafstand van Times Square, op Broadway. 

#9 Aanschouw Lady Liberty

Kenmerkend voor de skyline van New York is uiteraard The Statue of Liberty, of Lady Liberty. Dit geschenk van Frankrijk, ontworpen door Monsieur Eiffel, staat ten zuidwesten van Manhattan op Liberty Island. Je kan dit 93-meterhoge symbool voor vrijheid vanaf de boot – bijvoorbeeld met een C-line cruise of vanaf de ferry naar Staten Island – bewonderen, maar je kan ook voet zetten óp Liberty Island, waardoor je een nog betere blik kan werpen op het kolossale standbeeld.

Wij vonden het echter wel voldoende om het Vrijheidsbeeld vanaf de boot te bekijken. Je komt dan ook redelijk dichtbij, op zo’n 50 meter, en hebt genoeg tijd om een foto te maken en het standbeeld rustig te aanschouwen.

statue of liberty, statue, liberty-719805.jpg

#10 Zoek de drukte op bij Times Square

Een bezoek aan New York is niet compleet zonder een bezoek aan Times Square. Times Square is de meest bezochte plek van Manhattan. Je vindt hier tientallen felle LED-schermen en bovenal honderden, zo niet duizenden, toeristen. Het is hier een totale chaos! Behalve toeristen heb je hier ook veel straatartiesten die een centje proberen bij te verdienen. Ook kun je hier op de foto met je favoriete tekenfilmfiguur of actieheld, zoals Pluto, Spiderman of Spongebob.

Als je naar Times Square wilt gaan, raden wij je aan dat ’s avonds te doen. Neem dan lekker plaats op de tribune en ervaar de chaos op de plek die ook wel the Crossroads of the World wordt genoemd. 

time square, new york city, manhattan-1610667.jpg

#11 Bezoek Wall Street

Wall Street is een straat in lower Manhattan waar de New York Stock Exchange (NYSE) is gevestigd. De naam Wall Street wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt als bijnaam voor de Amerikaanse beurs. Voor de financiële baasjes onder ons, is het leuk om hier een kijkje te nemen; de plek waar zoveel geld rondgaat.

#12 Eet (minimaal) één Amerikaanse hamburger

Je kan New York niet verlaten zonder een kenmerkende Amerikaanse hamburger te eten. Een voordeel voor deze quest is wel dat je op iedere straathoek wel een restaurant kunt vinden die dit typisch Amerikaanse gerecht op de menukaart heeft staan. Toch zijn er een aantal restaurants waar je de betere hamburger kunt verorberen, zoals:

 • 5 Napkin Burger;
 • Black Iron Burger;
 • Corner Bistro;
 • Shake Shack;
 • Burger Joint.

#13 Bezoek een basketbalwedstrijd van de Brooklyn Nets

Voor de sportliefhebbers die nog niet genoeg sport hebben gezien na een wedstrijd van de Yankees raden wij absoluut aan om ook een bezoek te brengen aan één van de lokale basketbalteams. Je kan in Manhattan gaan kijken bij de New York Knicks en in Brooklyn bij de Nets. Wij hebben een wedstrijd van de Nets bezocht. Een basketbalwedstrijd is één en al spektakel. Het gaat een stuk sneller dan honkbal en er wordt, ook weer typisch Amerikaans, voor voldoende entertainment gezorgd op de momenten dat de wedstrijd stilligt. Erg leuk om gedaan te hebben! 

Alsof bovenstaande tips nog niet genoeg zijn, hebben we er nog een paar voor jullie!

 • Schuif aan voor een ontbijt, lunch of diner bij Ellen’s Stardust Diner. Hier word je geholpen door zingende obers/serveersters die hopen op een doorbraak op Broadway.
 • Bezoek The MET of het Guggenheim museum. Voor de museumliefhebbers zijn deze twee musea absoluut de moeite waard. The MET is het grootste kunstmuseum van de VS en het Guggenheim museum staat bekend om haar moderne kunst. 
 • Fiets om en door Manhattan. Zeker het fietspad langs de kust en Central Park zijn uitstekend geschikt voor een typisch Hollandse fietstocht.
 • Aanschouw het Friends-appartementHet gebouw wat in veel afleveringen van Friends wordt laten zien, staat in lower Manhattan. 
 • Het Flatiron Building is een gebouw in de vorm van een strijkijzer dat erg fotogeniek is.
 • Loop over de High Line. Dit is een aangelegd park op een verhoogde spoorlijn, waardoor je rustig en veilig tussen de wolkenkrabbers door kunt lopen.
 • Vergaap je aan de schoonheid van Grand Central Terminal. Dit is het hoofdtreinstation van New York.
 • Bekijk de zonsondergang vanaf Williamsburg, inclusief een fenomenaal uitzicht over de skyline van Manhattan. 
 • Ga op food-jacht in Little Italy; je vindt hier veel traditionele Italiaanse restaurants en scoort hier gegarandeerd een heerlijke pizza.
 • Neem de metro. Dit simpele vervoersmiddel is een uitje op zichzelf!
 • Pak de gratis ferry naar Staten Island en aanschouw het Vrijheidsbeeld.
 • Probeer één van de overheerlijke en daarnaast spotgoedkope dumplings in Chinatown.


Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!