sunset, manhattan, city-3875817.jpg

Onze trip naar New York, Washington & Philadelphia

Home » Noord-Amerika » Onze trip naar New York, Washington & Philadelphia

Niet vaak krijg je een unieke kans om een herinnering voor het leven op te bouwen met je kleine zusje. Als je die kans dan krijgt, moet je ‘m grijpen. Met die gedachte – allebei zogezegd in between jobs ­­– boekten we een week voor daadwerkelijk vertrek een vlucht naar Amerika. Een reis naar Amerika stond, met name bij mijn zusje, al langere tijd op de bucketlist en voor mij was nog even er tussenuit voordat het drukke werkleven gaat beginnen ook geen overbodige luxe. Het plan? Een 11-daagse rondreis langs New York, Philadelphia en Washington D.C. Koffer, check. Paspoort, check. Amerika, here we come!

Dag 1

Na een 7 uur durende vlucht zijn we aangekomen in The Big Apple *’Now you’re In New Yorkkkk…’ speelt zich af in mijn hoofd*. Ik betrap mezelf er iedere reis weer op dat adrenaline van mijn lichaam meester wordt in de eerste uren na aankomst op de bestemming. Vermoeidheid wordt eenvoudig naar de achtergrond verdrongen, zo ook nu. Met de adrenaline gierend door onze lichamen vertrekken we per taxi richting Long Island, de plek waar ons eerste hotel gelegen is. Na een dollemansrit, met een taxichauffeur die voor meer ‘bijna-ongelukken’ zorgde dan dat ‘ie tanden heeft (5 ‘bijna-ongelukken’ tegenover 4 tanden), en het afgooien van onze spullen vertrekken we richting Times Square. 

Times Square kenmerkt zich door twee dingen: de honderden lichtgevende billboards en de massa hysterie door de duizenden toeristen. Op dit moment wisten wij dit nog niet, maar achteraf hebben we eenvoudig kunnen concluderen dat op deze plek, Times Square, by far de meeste toeristen per vierkante meter zijn geteld. Wat een drukte. Dat zorgt ervoor dat we slechts kort hebben genoten van de atypische, neonverlichte omgeving alvorens we een paar blokken verder liepen richting een lokaal fenomeen: Joe’s Pizza. Een pizza-buffet waarbij pizza slices ter grootte van een voetbal worden aangeboden, voor een schappelijke prijs. Een absolute aanrader! Wij hebben de pizza slices staand in het restaurant verorberd, maar veel New Yorkers, zo werd ons verteld, genieten al lopend van de slice. Schijnt een typisch New York-dingetje te zijn. Goede reden voor ons om nog eens terug te komen en Pizza The New York Way te proberen.

Met het buikje vol gaan we terug naar het hotel. Een goede nacht maken, want er staat nog genoeg op de planning hier in New York!

Dag 2

Aan het begin van de dag hebben we New York-passen aangeschaft. Met deze passen krijg je toegang tot vijf van de New York hotspots tegen een goedkopere prijs dan als je de tickets los koopt. De pas is simpel aan te schaffen en met de streepjescode kan je de publieke attracties eenvoudig betreden.

Attractie één die wij gaan bezoeken: Rockefeller Center. Hét uitzichtpunt van New York. Er wordt gezegd dat dit uitzichtpunt met name zo mooi is doordat je aan de ene kant uitkijkt op geheel lower Manhatten met o.a. het Empire State Building en One World Observatery en aan de andere kant uitzicht op Central Park en upper Manhattan. Ik zeg ‘er wordt gezegd’ omdat ik dit zogezegd prachtige uitzicht zelf niet heb kunnen bewonderen. Hoogtevrees. Gigantische hoogtevrees. Ik denk dat ik op moment van schrijven het record ‘kortste tijd on top of the Rock’ stevig in handen heb, met een tijd van: 00:00:37. Maximaal 37 seconden was ik boven, alvorens ik weer in de lift richting veiligheid stapte.

Na deze voor mij helse ervaring en voor mijn zusje prachtige ervaring, zetten we koers richting Central Park. Na een mooie wandeling door dit gigantische park, waarbij we meerdere bijna dood-ervaringen hebben gehad door rondrijdende fietsers, tuktuk’s en mensen op segways, komen we aan bij het Museum of Natural History. Met name bekend van de Night At The Museum-films. Leuk om ‘ns gezien te hebben. De dag eindigen we met een wandeling door Chinatown in lower Manhattan, op zoek naar de beste dumplings van de stad. Een mooie afsluiting van een drukke dag.

Dag 3

De dag begint vandaag op één van de meest indrukwekkende plekken van de stad: het 9/11-memorial en -museum. Een indrukwekkende plaats waar de slachtoffers van de aanslagen van 9/11 worden herdacht. Het museum is minstens even impressive. Een absolute aanrader om te bezoeken, maar stel je er vooraf wel op in, anders kan het nogal overweldigend blijken.

Na deze ontroerende belevenis volgde iets luchtigers: een boottocht omheen Manhattan! Met, uiteraard, als prachtig hoogtepunt: The Statue of Liberty. Geschonken door de Fransen staat Lady Liberty er al meer dan honderd jaar prachtig bij en siert zij de Manhattan-skyline van een afstand extra op. De boottocht ansich is een ‘mwa-mwa’-ervaring. Met name het eerste gedeelte is erg mooi, met prachtige uitzichten op de skyline. Maar nadat de Manhattan Bridge is gepasseerd volgt enkel nog het Yankee-stadium als uitschieter, waardoor het laatste uur van de boottocht weinig sprankelend is.

Eenmaal van de boot, lopen we over de High Line terug naar het bruisende centrum waar we een burgertent hebben uitgekozen om de eerste echte New York Burger piraat te maken. Verorberen, zogezegd. Met het maagje vol keren we terug naar het hotel, waar na een potje poolen de nacht begint. 

statue of liberty, new york, monument-748619.jpg

Dag 4

Op de vierde dag kwam onze inner Joop Zoetemelk naar boven. Achteraf hadden we beter onze inner Lance Armstrong naar boven kunnen halen, want zonder doping is zo’n fietstocht door Manhattan een uitdaging op zich. Maar, op deze zonnige dag hebben wij dus de stoute wielerschoenen aangetrokken en zij wij door Manhattan gaan fietsen. 

Een belangrijke tip: fietsen huren in en rondom Central Park is véél duurder dan net daarbuiten. Wij huurden onze fietsen via Bike Rent NYC op 58st, waar we voor twee fietsen zo’n 50 dollar kwijt waren, terwijl hetzelfde fietsverhuur-bedrijf in Central Park 100 dollar vraagt voor twee fietsen. 

Fietsen door Manhattan is een gigantische uitdaging, zelfs voor oer-Hollandse mensen zoals wij zijn. Om die reden zijn we dan ook snel richting de Hudson gefietst, waar je een heerlijk, glooiend fietspad hebt. Je fietst daar zonder je leven op het spel te hoeven zetten met speels gemak richting het zuidelijkste puntje van Manhattan. Tussendoor hebben wij nog uitstapjes gemaakt naar het bekende Friends-huis, een persoonlijke favoriet, en naar Wall Street. 

De avond eindigde voor ons in The Bronx: New York Yankees versus Baltimore Orioles. Een baseball-wedstrijd, dus! Wat een sfeer, typisch Amerikaans. Met een mega zak popcorn, twee bekers Cola ter grootte van het dolfijnen bassin in Dolfinarium en een gigantische portie geduld hebben wij deze avond in Yankee Stadium doorgebracht. Want, ondanks dat het een supertoffe belevenis is, zijn er maar weinig momenten van actie tijdens zo’n baseball-wedstrijd. Het is een vrij passieve sport, waardoor je gerust een gedeelte door kunt brengen op het toilet of met speels gemak het gehele Oude Testament kunt overschrijven, zonder ook maar iets noemenswaardigs te missen. Maar, ondanks dat, zeker een aanrader als je van de typisch Amerikaanse sportsfeer wilt proeven. Na de wedstrijd zijn wij nog van de typische Amerikaanse fastfood-sfeer gaan proeven. I’m loving it!

Dag 5

De vijfde dag verplaatsen wij ons van New York naar Philadelphia per Flixbus. Vanaf Madison Square Garden vertrokken we voor een anderhalf uur durende bustocht zuidwaarts. Podcastje aan, oogjes dicht.

Eenmaal aangekomen in Philly, zijn we direct een overheerlijke bagel gaan eten. Kan niet missen tijdens een trip naar Amerika. Vervolgens hebben we onze intrek genomen in ons Airbnb-appartementje, dichtbij Rittenhouse Square. Na een klein uiltje te hebben geknapt, zetten we koers richting mijn persoonlijke hoogtepunt van de trip: The Rocky Steps. Als vechtsportliefhebber en Rocky-fan, geven deze iconische trappen mij een nostalgisch gevoel. De trappen, uiteindelijk leidend naar het Philadelphia Museom of Art, heb ik dan ook al rennend getrotseerd. De 20 minuten bijkomen die volgden, nam ik graag op de koop toe. 

Na een korte wandeling langs onder andere het Boathouse, Love Park en de City Hall, hebben we gedineerd in het even sjieke als beruchte: Shake Shack. Een typische Amerikaanse Fastfood hamburger-restaurant waarbij je hamburger verdronken wordt in de gesmolten kaas. Erg vullend. Erg lekker!

Dag 6

Deze zondag stond volledig in het teken van cultuur snuiven. Philadelphia herbergt een unieke geschiedenis, als bakermat van de Verenigde Staten. Daar gaan wij ons vandaag in verdiepen. Allereerst door de Liberty Bell te bewonderen. De Liberty Bell is een beroemde en historische klok. De klok is een van de bekendste symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als symbool voor de vrijheid in het algemeen. De Liberty Bell hangt in een gratis te bezoeken mini-museum en mag niet overgeslagen worden tijdens een trip naar Philly. 

Na een blik te hebben geworpen op de Liberty Bell en de Independence Hall, gaan we op weg naar typisch Tik-Tok-straatje. ‘Tik-Tok-straatje?’ hoor ik je denken. Ja, zo’n straatje waar hippe tienermeisjes een of ander semi-casual dansje te doen om hun honderden volgers te laten zien hoe cultuurbewust en avontuurlijk zij zijn. Zo’n straatje dus. En wij zijn dus blijkbaar ook het type ‘hip tienermeisje’, want ook wij gaan hier breed lachend op de foto. Alle gêne voorbij, maar hey, je komt hier maar één keer!

Na dit hoogtepunt (lees: dieptepunt), gaan we onderweg naar het persoonlijke hoogtepunt voor mijn zusje… Walmart. Eén of andere mega supermarkt, waar je overladen wordt met koekjes, snoep en baksels. Waar mijn gezicht op dit moment (de 4 kilometer durende wandeling naar de Walmart ging gepaard met een wolkbreuk die doet denken aan een golfslagbad) op onweer stond, kon mijn zusje haar geluk niet op. Je moet als grote broer dan maar even op je tanden bijten. 

Met een lading koekjes waar een gemiddelde Bakkerij een maand omzet mee zou draaien, pakken we de bus terug naar ons huisje. ’s Avonds gaan we enkel nog het huisje uit om wat te eten bij de Reading Terminal Market. Absolute aanrader! Reading Terminal Market is een van de grootste en oudste openbare markten in de Verenigde Staten en biedt plaats aan meer dan 100 levendige handelaren die vers voedsel, gebak, bloemen en handwerk. Met name de vele openbare keukens zijn een genot om langs te lopen. Er is voor ieder wat wils; van een typische Philly-Cheesesteak tot Spaanse Tapas. 

Met een volle maag, zoeken wij ons bedje op.

Dag 7

Vandaag staat er een nieuwe bestemming op ons te wachten. Vandaag gaan wij de hoofdstad van de Verenigde Staten met onze komst verblijden: Washington D.C. Hopende op een handje van Joe. Maar eerst een busrit, van twee uur ditmaal. 

Nadat we onze spullen gedropt hebben bij ons Hostel, gaan we direct richting het epicentrum van de stad. Het gebied waar eigenlijk alle hotspots te vinden zijn, zoals het Witte Huis, het Washington Monument, het Capitool en het Lincoln Memorial. Allereerst lopen we tegen het Witte Huis aan. Niet letterlijk, dat is onmogelijk. Maar van een afstandje, volledig omheind met hekwerk en gewapende soldaten, staan we voor de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten: Mr. Joe Biden. Met de ijdele hoop om Joe Biden bij de nabijgelegen Subway tegen het lijf te lopen, gaan we zitten voor een broodje. Maar helaas, geen Joe te vinden. Hij zal Thuisbezorgd ook wel uitgevonden hebben ondertussen, denk ik. 

Daarna maken we een wandeling richting het Washington Monument. Vanaf deze plek kan je een aantal prachtige plaatjes schieten. Vanaf deze plek heb je aan de ene kant uitzicht op het Capitool en aan de andere kant op het Lincoln Memorial. Zorg dat je genoeg geheugen op je telefoon vrij hebt, want hier kan je foto’s blijven maken. 

Dat geldt ook voor het Lincoln Memorial. Vanaf de bovenste traptreden voor dit monument heb je een prachtig uitzicht op zowel het Washington Monument, maar in de verte ook op het Capitool. Een prachtige plek voor een forse wandeling, maar want ook een aanrader is, is om voor dit gebied met talloze hotspots de step of fiets te pakken. Deze zijn via je smartphone te huren en zorgen ervoor dat je de benenwagen aan de oplader kan laten.

washington monument, sunset, twilight-1628558.jpg
us capitol building, washington dc, america-4077168.jpg

Dag 8

Dag acht speelde zich vooral ’s ochtends af, want door het tijdsverschil en een belangrijke wedstrijd voor Ajax stond de middag in het teken van voetbal kijken. Maar, dat mocht de pret niet drukken, want er stonden vandaag twee leuke dingen op de planning. Allereerst: de beste donut ter wereld piraat maken. Bij Astro Doughnut serveren ze namelijk de Creme Brulee-donut. Can it get any better than that? Ik denk van niet. Ongelooflijk lekker en een absolute aanrader. Omdat het zo lekker was, hier het exacte adres:

Astro Doughnut – 1308 G St NW, Washington, DC 20005, Verenigde Staten

Nadat we de donut achter onze kiezen hebben, vertrekken we richting het Capitool. Daar volgen we een gratis tour, waarbij we door een lokale gids in ongeveer een uurtje tijd door het Capitool worden meegenomen. We lopen onder andere door de beeldenkamer en de Rotunda. De Rotunda is een grote, koepelvormige, ronde kamer in het centrum van het Amerikaanse Capitool met acht werkelijk schitterende schilderijen. De Rotunda is tevens het koepelvormige gedeelte van het gebouw dat er van buiten zo karakteristiek uitziet. En, ook niet onbelangrijk, de Rotunda is de plek waar één van de bestormers van het Capitool in 2021 een joint rookte. Staan we toch maar mooi op een plek vol geschiedenis. 

De dag dreigde in mineur te eindigen door het verlies van Ajax tegen Napoli, maar een pizza doet wonderen. Morgen gaan we terug naar The Big Apple.

Dag 9

Vandaag keren we terug naar de plek waar onze reis begon: New York City. Voor de laatste twee nachten hebben we een hostel middenin in Manhattan geboekt. Lekker centraal, zodat we gemakkelijk de laatste hotspots kunnen bezoeken. 

Eenmaal aangekomen in New York, het is ondertussen al laat in de middag, gaan we eerst eens eten bij een restaurant dat we al heel vaak tegen zijn gekomen: Chipotle. Als groot fan (lees: aanbidder) van de Mexicaanse keuken, kan een bezoek aan Chipotle niet achterblijven. Het eten bij Chipotle is typisch Mexicaans en ondanks de geringe keus, is het eten er heerlijk. Was ik maar in Mexico geboren… Niet alleen kon ik dan iedere dag dit heerlijke eten verorberen, maar dan had ik ook een supertoffe achternaam als Alvarez of Garcia gehad. Pfff, what could’ve been… 

Omdat het al aan de late kant is, beslissen we om enkel nog een wandeling langs de Grand Central Terminal te maken om vervolgens een goede nacht te maken, want morgen wordt een drukke dag.

buildings, skyscrapers, architecture-5901178.jpg

Dag 10

Een drukke dag, dus! ’s Ochtends vroeg stappen we vanuit ons hostel direct de drukte van Manhattan in. Maar we gaan direct de rust opzoeken in Central Park. Central Park leent zich uitstekend voor een middagdutje. Al liggend op één van de rotsen, genieten wij dan ook heerlijk van het teruggekeerde zonnetje. De enige keren dat het fris wordt, is als de zon achter één van de gigantische wolkenkrabbers verdwijnt. Dat is dan toch een nadeel van een grote stad met zoveel hoge gebouwen. Nadat we een klein uurtje van het zonnetje hebben genoten, gaan we richting Le Pain Quotidien. Dit is een restaurantje in Central Park waar je kunt lunchen en waar ze de beste chocolate chip cookies van de stad verkopen. Met een diameter van zo’n 40 centimeter is dit koekje een gerecht op zich.

Nadat we Central Park vaarwel hebben gezegd, zoekt mijn zusje het hoger op. Ik niet. Ik heb geleerd van mijn Top of the Rock-ervaring en blijf veilig met de beide beentjes op de grond. Elise niet. Achteraf vertelde ze mij dat het uitzicht schitterend is, een echte aanrader. Dat neem ik dan maar van d’r aan. Wel was ik blij dat ze aangaf dat het uitzicht vanaf Rockeffeler Center nóg mooier was. En daar ben ik, al was het slechts luttele seconden, wel boven geweest! 

De avond speelt zich voor ons af in de wijk Brooklyn. In het Barclays Center om precies te zijn. The Barclays Center is de thuisbasis van één van de titelfavorieten voor NBA winst in 2022: De Brooklyn Nets. Met als topspeler niemand minder dan Kevin Durant, de MVP (Most Valuable Player) van het seizoen 2013-2014. 

Waar de Yankees-game zich kenmerkte door passiviteit en geduld, is basketbal een stuk sneller. Fraaie acties en typisch Amerikaans entertainment wisselen elkaar in rap tempo af, waardoor je eigenlijk continu op het puntje van je stoel zit. Ondanks kansloos verlies van de Brooklyn Nets (voor zover mijn basketbal kennis met m’n ‘één van de titelfavorieten voor NBA winst’), was dit puur genieten. Voor een redelijk betaalbare prijs, zit je dicht genoeg op het veld om gelaatsuitdrukkingen van spelers waar te kunnen nemen, in tegenstelling tot de Yankees-game, waar je vooral naar de grote schermen kijkt voor de actie op het veld. Het bezoeken van een basketbalwedstrijd is wat mij betreft dan ook absoluut een aanrader. In ons geval was het een wedstrijd van de Brooklyn Nets, maar ook de New York Knicks in Madison Square Garden, behoren tot de mogelijkheden. 

Onze laatste volledige dag in New York eindigt zodoende met een banger! 

Dag 11

Over deze laatste dag kan ik kort zijn: het is zo’n typische laatste vakantiedag. Iedere keer bega ik weer de fout door te denken dat een late vlucht op je laatste vakantiedag héérlijk is, maar eigenlijk is in alle gevallen het tegendeel waar. Het is toch voornamelijk tijd uitzitten. Wachtende tot je vakantie definitief tot een einde komt. 

Daarom beslissen we om op tijd naar JFK Airport te vertrekken om daar nog wat eten en souvenirtjes te scoren. 

Wat een trip hebben we gehad. Vanaf moment één hebben we genoten, want wat een prachtig, divers en uniek land is Amerika. Het eten, de mensen, de cultuur. We hebben niks te klagen gehad. Wat mij betreft had Donald Trump toch wel een beetje gelijk met z’n ‘Amerika First’, want Amerika komt toch angstaanjagend dicht bij mijn allermooiste vakantiebestemming tot nu toe.

Cheerio! 

Doe je voordeel met de tips en wij wensen jou een safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!