Philadelphia. De stad van onafhankelijkheid, Rocky & cheesesteaks

Home » Noord-Amerika » Philadelphia. De stad van onafhankelijkheid, Rocky & cheesesteaks

Gelegen aan de westkust van Amerika, op zo’n anderhalfuur rijden van New York, is Philadelphia de ideale stad om je trip naar New York mee te combineren. De stad van de overheerlijke Philly cheesesteaks, de Liberty Bell en de Rocky Steps. De stad die een hele belangrijke rol kende bij de totstandkoming van de originele Verenigde Staten. Philadelphia als bakermat van the American Dream. Philadelphia, of Philly zoals de Amerikanen de stad noemen, diende op 4 juli 1776 namelijk als locatie voor de ondertekening van de onafhankelijkheidsverklaring; de Declaration of Independence die ervoor zorgde dat de Amerikanen zich onafhankelijk verklaarden van de Britse monarchie. Deze beroemde geschiedenis proef je door de hele stad – Philly heeft haar schatten goed bewaard en stelt deze met grote trots tentoon.

Wij vertellen je graag wat je zeker moet doen gedurende je trip naar The City of Brotherly Love. 

#1 Independence Hall & Liberty Bell

Op je trip naar Philadelphia mag een bezoek aan misschien wel het meest invloedrijke gebouw uit de Amerikaanse geschiedenis niet ontbreken: The Independence Hall. In dit historische gebouw werd de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring aangenomen en deze plek heeft voor de Amerikanen dan ook een belangrijke plek in hun hart. Je vindt het gebouw aan Chestnut Street, in het Independence National Historical Park. Je kunt er een rondleiding reserveren waarbij je gids je meeneemt doorheen deze locatie met zoveel historie. 

Na je bezoek aan de Independence Hall is het een wandeling van een luttele 50 stappen (slechts een kwestie van de weg oversteken) richting de plek waar de Liberty Bell zijn rustplaats heeft gevonden. Dit museum is gratis te bezoeken en na een wandeling door het kleine museum, vind je aan het eind van de uitgerekte hal de Liberty Bell, uitkijkend op de Independence Hall. We horen je denken ‘het is maar een bel’. Dat gevoel hadden wij eerst ook, moeten we eerlijk bekennen. Maar deze bel is wel echt van een ander kaliber dan je fietsbel of de bel naast je voordeur en zal je zeker stil doen staan bij haar unieke geschiedenis. Een bezoek aan deze bel, die als icoon voor vrijheid wordt gezien, is dan ook zeker de moeite waard!

liberty bell, philadelphia, benjamin franklin-2811014.jpg
Independence Hall, Philadelphia

#2 Rocky Steps en Rocky Statue

Voor de Rocky-liefhebbers is Philly als een bedevaartsoort; het is dé plek waar Rocky Balboa zijn alom bekende work-out scene eindigde door de 72-trappen tellende entree richting de Philadelphia Museum of Art op te rennen. Om die reden moet je ook niet gek op staan te kijken als je op de trap links en rechts voorbij wordt gerend door sporters, want een rondje hardlopen door Philadelphia is voor menigeen niet compleet zonder de Rocky Stairs te trotseren.

Aan de linkerkant van de Rocky Steps vind je het karakteristieke Rocky standbeeld, waar Rocky met z’n armen omhoog poseert. De plek om een foto te scoren met deze boks legende!

#3 Eastern State Penitentiary

Een bezoek aan de Eastern State Penitentiary kan het best omschreven worden als indrukwekkend en huiveringwekkend tegelijkertijd. Gedurende je bezoek aan dit cellencomplex kan je de celblokken van deze enigszins vervallen gevangenis verkennen en word je – bewust en onbewust – meengenomen in het wrede leven tussen de celmuren. 

Toen de Eastern State Penitentiary in 1829 haar deuren (gedeeltelijk, uiteraard) opende, was dit de grootste en duurste gevangenis van Amerika en later diende de gevangenis als voorbeeld voor vele andere Amerikaanse gevangenissen. De ESP is een plek waar je zowel over de ijzingwekkende en aangrijpende geschiedenis van het gebouw leert en tegelijkertijd een aantal pracht plaatjes scoort voor je Instagram-timeline. Helemaal 21e eeuw, dus!

#4 Reading Terminal Market

Een bezoek aan Philly is niet compleet zonder jezelf te goed te hebben gedaan aan al het lekkers dat de Reading Terminal Market te bieden heeft. De RTM is een gigantische foodmarket, á la de Markthal in Rotterdam, maar dan met de statuur en beleving van een ouderwetse marktkoopplaats. De markt is één van de oudste en grootste publiek toegankelijke markten en biedt plaats aan meer dan 80 handelaren, waaronder 26 restaurants. 

Voor ons was dit dé uitgelezen plek om een Philly Cheesesteak te bemachtigen (en daarna verorberen). De beste cheesesteak eet je, uitgaande van de tips van de locals en de mega lange rij voor de zaak (en wellicht speelt de uitgesproken naam van de tent ook een belangrijke rol), bij Carmen’s Famous Italian Hoagies & Cheesesteaks

Maar mocht je weinig voelen voor zo’n in-kaas-verzopen-steak-sandwich, er is genoeg keuze bij Reading Terminal Market. Voor ieder wat wils!

Reading Terminal Market

#5 Philadelhia’s Magic Gardens

Philadelphia’s Magic Gardens is de plaats waar creativiteit floreert en waar de lokale gemeenschap haar inventiviteit tot uiting kan brengen. PMG is een non-profit organisatie die zich inzet om het publiek te inspireren en voor te lichten over verschillende kunstvormen. Met name de mozaïek- en visionaire kunst heeft hier een prominente plaats en het werk van Isaiah Zagar wordt hier tentoon gesteld. 

Dacht je bij Eastern State Penitentiary al een aantal prachtige Instagram-kiekjes te hebben gescoord, dan kan je na een bezoek aan PMG gaan heroverwegen welke foto’s je op social media plaatst! 

#6 Elfreth’s Alley

Ik moet je eerlijk bekennen dat toen mijn reisgezelschap mij vertelde dat we ‘een fotogeniek steegje’ gingen zoeken – in de zeikregen, op dat moment – dat ik wel even twee keer naast moet denken of ik niet lekker onder het genot van een kopje koffie mijn plaats in zou nemen in één van de lokale bars. Een fotogeniek steegje? Wat zou dat dan moeten betekenen? 

Nou, dat betekent: Elfreth’s Alley. Tja, wat moet je zeggen? Mijn reisgezelschap had deze ‘bezienswaardigheid’ kundig samengevat. Want dat is simpelweg wat het is: een heel fotogeniek steegje. Elfreth’s Alley is een steegje met 32 huizen – waar momenteel ook gewoon mensen woonachtig zijn – die zo’n drie eeuwen geleden werden gebouwd. Het steegje is een voorbeeld van vroeg-Amerikaanse architectuur en wordt gekenmerkt door de karakteristieke bouwstijl.

(Ondertussen ben ik al wel voor je tot de conclusie gekomen dat je maar beter twee of drie verschillende Instagram-posts gaat moeten maken…)

#7 LOVE-park

Het iconische John F. Kennedy Plaza, beter bekend als het LOVE-park, is het park waar de kenmerkende rode LOVE-letters neergezet zijn. Je vindt het park in het centrum van Philadelphia, tussen de hoogbouw op loopafstand van het authentieke Philadelphia City Hall. Het LOVE-park ligt aan het begin van de diagonale weg, die uiteindelijk uitkomt bij de Rocky Steps en is dan ook perfect te combineren met een wandeling van of naar deze bezienswaardigheid. 

Als je in Philadelphia bent, is het zeer aan te raden om ook een bezoek te brengen aan het politieke middelpunt van The States: Washington DC. Vanuit Philadelphia ben je binnen twee uur in de hoofdstad. Meer over Washington vind je hier!

Doe je voordeel met de tips en wij wensen jou een safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!