porto, portugal, city-2609178.jpg

Porto. De stad van port, authentieke trams en Pastel de Nata

Home » Europa » Porto. De stad van port, authentieke trams en Pastel de Nata

Porto, de tweede stad van Portugal op zo’n 300 kilometer van de hoofdstad Lissabon. Een stad waarvoor je je wandelschoenen in je koffer mee zal moeten nemen, want deze stad gebouwd op een heuvel zorgt er gegarandeerd voor dat je de kuitjes gaat voelen. Maar Porto is gelukkig ook de stad waar je met die vermoeide beentjes plaats kan nemen in één van de vele restaurantjes waar de Portugese keuken floreert. Voor een goed ontbijt, lunch en/of diner ben je in Porto aan het juiste adres. ’s Ochtends vroeg een overheerlijke pastel de nata (of twee of drie), een francesinhaen als lunch en ’s avonds een verfrissend glaasje port. Na een dag in Porto heeft je foodbaby een foodbaby.

We nemen je graag mee door Porto en zetten de absolute aanrader voor je uiteen!

#1 Bezoek de Luis I Brug

Deze iconische metalen brug verbindt twee door de Douro gescheiden stadsdelen met elkaar. Deze in het oog springende boogbrug is vernoemd naar koning Lodewijk 1 van Portugal; hij is de persoon die de brug in 1886 opende. Deze brug is één van de zes kenmerkende bruggen over de Douro en deze brug in het bijzonder karakteriseert de skyline van Porto en zorgt ervoor dat je vanuit het stadscentrum aan de noordzijde, gemakkelijk toegang krijgt tot de zuidkant. En geloof ons: daar wil je zijn! Want door de Luis I Brug over te steken kom je namelijk bij het stadsdeel waar de overheerlijke (al verschillen de meningen) portwijnen worden gemaakt! 

Je kan de brug zowel laag (voor de personen die niet zo van de hoogte zijn, mijzelf inclusief) als hoog (voor de personen die levensmoe zijn) oversteken. Het uitzicht van bovenaf schijnt schitterend te zijn, maar dat heb ik van horen zeggen.

#2 Heerlijk ontbijten in Porto

In Porto kan je overheerlijk ontbijten! Er zijn een hoop trendy, moderne restaurantjes te vinden, maar ook traditionele restaurantjes zijn in grote getalen aanwezig. Persoonlijk is Porto de stad waar ik tijdens al mijn reizen/stedentrips het allerlekkerst gegeten heb. En dat zegt wat!

’s Ochtends kan je (lees: moet je) beginnen met een Pastel de Nata. Deze pasteitjes van room doen denken aan een crème brûlée, gehuld in bladerdeeg. Buitengewoon! Bij bijna alle ontbijttentjes en -cafés kan je terecht voor zo’n zoete versnapering. Maar, overschat jezelf niet! Ze zien er onschuldig uit, maar ze vullen gigantisch.

Maar er zijn nog veel meer ontbtijttentjes waar je terecht komt voor een goede bodem. Onze absolute aanraders zijn:

  • Do Norte Cafe
  • Hungry Biker
  • Floresta Cafe
  • Fábrica de Nata

#3 Vergaap je aan de schoonheid van de authentieke wijk Ribeira

De wijk Ribeira is het historische centrum van de stad. In deze wijk is van alles te beleven en te zien. Niet zo gek dus dat je daar gedurende je trip naar Porto veel tijd zal doorbrengen. Deze wijk is als een openluchtmuseum en het is dan ook niet voor niks in zijn geheel opgenomen in de werelderfgoed lijst van UNESCO. Je vindt hier het plein Praça da Ribeira en veel terrasjes, barretjes en restaurants. Dit stadscentrum kent veel stijle, smalle steegjes en tijdens je wandeling door de stad lijkt het soms wel alsof de tijd letterlijk heeft stilgestaan. Niet schrikken, ER IS WI-FI! En je hoeft je ook niet met paard en wagen te verplaatsen! Maar de authentieke vibe komt terug in de traditionele huizen, karakteristieke gebouwen en klassieke stadsopbouw; ogenschijnlijk rommelig, maar o zo hartveroverend.

#4 Steek de brug over en geniet van het uitzicht vanuit Vila Nova de Gaia

Ribeira mag dan wel het historische stadscentrum zijn, en de plaats waar je veel gezellige terrasjes en barretjes zult vinden, vergeet alsjeblieft niet om in ieder geval één dag de Luis I Brug over te steken om de wijk Vila Nova de Gaia te bezoeken.

Je vindt hier de porthuizen waar (je raadt het al) port gemaakt wordt. Er zijn tientallen wijnhuizen vertegenwoordigd, van de kleinere, lokale producenten tot portmerken die wereldfaam hebben vergaard. Bij een bezoek aan één van de porthuizen leer je over de oorsprong van de drank, de verschillende soorten port (ruby, tawny, aged tawny, vintage en LBV) en je krijgt ook zeker een glaasje om te proeven.

Maar als je dan toch in de wijk Vila Nova de Gaia bent: vertrek niet voordat je van het schitterende uitzicht hebt genoten. Het uitzicht vanaf deze kant van de stad is namelijk verbluffend. Schuif ’s avonds lekker aan bij één van de restaurants aan de boulevard waar je een adembenemend uitzicht wordt geboden op het historische centrum van Porto, de stad op de heuvel. 

#5 Het strandleven van Porto

Porto ligt aan de kust en het is dan ook zonde om daar gedurende je reis naar Porto geen gebruik van te maken. Eén van de stranden op een steenworp afstand van Porto is Matosinhos. Een uitgestrekt strand waar je kan van het weer kunt genieten, een wandeling kunt maken over de bouelvard, maar ook de plek waar verschillende surfklasjes te vinden zijn. Een unieke kans om je surfskills op te krikken! 

Verder zijn ook Praia Do Molhe en Praia Cabedelo do Douro de moeite van een bezoek waard.

#6 De bezienswaardigheden van Porto

In het historische stadscentrum vind je een hoop bezienswaardigheden die je gezien moet hebben voordat je uit Porto vertrekt. Met name in het gebied rond de Porto Cathedral (of Sé do Porto), vind je een groot scala aan hotspots. Zo vind je hier het kerkplein (de Terreiro da Sé), overblijfselen van de oude stadsmuren (Muralha Fernandina), het pontificale Palácio da Bolsa en de Funical dos Guindais, een steile kabeltrein die je een prachtig uitzicht biedt over de stad, de Douro en de boogbrug Luis I. 

Maak ook zeker een wandeling over de Caís da Ribeira. Dit is een lange straat langs het water waar veel terrasjes en cafés gevestigd zijn. Dit is ook de plek waar ’s avonds het uitgaanspubliek naartoe komt voor een (of vierentwintig) alcoholische versnapering. 

#7 Stap in een ouderwetse Portugese tram

Je kan je in Porto op veel verschillende manier verplaatsen, maar één vervoersmiddel mag absoluut niet ontbreken: de tram. De antieke tram is een eyecatcher in de stad en daarnaast ook een perfecte manier om je door de stad te bewegen. Laat je niet afschrikken door het gerammel en gegier, want deze trams brengen al decennialang mensen van A naar B. 

Porto bezit, door haar heerlijke eten, fijne strand en culturele stadscentrum, wat ons betreft de 6e plaats in onze ‘Top 10: Stedentrips in Europa’. Welke stad er op nummer 1 staat, vind je hier!

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!