buildings, city, people-1607933.jpg

Top 10: Edinburgh

Home » Europa » Top 10: Edinburgh

Edinburgh, gelegen aan de oostkust van Schotland, op rijafstand van de prachtige Schotse Hooglanden. Edinburgh is de plaats waar het typische Britse leven samenkomt. Gezellige pub’s, traditionele gerechten, verbluffende natuur, authentieke architectuur en Britten die in het midden van de winter, bij een temperatuur rond het vriespunt, met een naveltruitje rondlopen. Wil je van die typische Britse leefstijl proeven? Dan is Edinburgh de plaats voor jou.

In dit artikel nemen wij je mee langs tien dingen die jij gedaan moet hebben gedurende je trip naar Edinburgh.

#1 Scottish Whisky Experience

Schotland staat bekend om haar Scotch; een karakteristieke whisky die al jarenlang in Schotland gestookt wordt. Een whisky die zijn intrede heeft gedaan op het wereldpodium en daarbij steevast de hoogste trede van het podium heeft ingenomen. Het kleinere broertje, de Irish Whisky, probeert tevergeefs aanspraak te maken op deze plek op het podium. Vooralsnog zonder succes. 

Om meer te weten te komen over de Scotch, raden wij je van harte aan om een bezoekje te brengen aan de Scotisch Whisky Experience. Op interactieve, leerzame wijze word je meegenomen door het gehele proces: van gerstekorrel tot alcoholische versnapering. Op verschillende manieren word je van alle benodigde informatie voorzien: zittend in een whiskyvat – een attractie dat doet denken aan Carnaval’s Festival van de Efteling – word je meegenomen door het hele maakproces, je krijgt een film te zien over de verschillende regio’s waar de malts worden geproduceerd, je kan ’s werelds grootste verzameling Schotse Whisky aanschouwen en je krijgt, uiteraard, whisky te proeven.

SLÀINTE MHATH! Of: Proost! 

#2 Een wedkantoor

Oké, dit is een persoonlijke favoriet, dat moet ik toegeven. Ik kan er niks aan doen. Iedere keer dat ik voet zet op Britse bodem, voel ik de aantrekkingskracht van één van de wedkantoren. Ik ben geen grote gokker, maar ik vind de magie van het uitkiezen van een paard of greyhound en dan achteroverzittend de race bekijken erg leuk. Over het algemeen speel ik met één pond, zodat het verlies (of winst) minimaal is. 

Wat mij betreft een typisch Britse activiteit en ook in Edinburgh leuk om hier een uurtje te spenderen.

#3 Harry Potter Walking Tour

Edinburgh ademt Harry Potter. Niet in de eerste plaats om de schrijfster, J.K. Rowling, hier een groot gedeelte van haar leven heeft doorgebracht. Lopend door de straten van Edinburgh waan je je vaak in de tovenaarswereld van Harry Potter, Hermelien, Ron en die enge man zonder neus. 

Om alles te weten te komen over J.K. Rowling en de band tussen Edinburgh en Harry Potter, raden wij je van harte aan om een Harry Potter walking tour te doen. Een lokale gids vertelt je in ongeveer twee uur tijd het één en ander over de boeken en films en je bezoekt onder andere het graf van Voldemort (of dus die enge man zonder neus). 

#4 Department of Magic

Omdat Edinburgh een Harry Potter-achtige uitstraling heeft, is het leuk om jezelf letterlijk onder te dompelen in de tovenaarswereld. Op dit principe heeft The Department of Magic slim ingespeeld. The Department of Magic is namelijk een kleine pub, gelegen aan de Royal Mile op een steenworpafstand van Victoria Street, waar je jouw tovenaars skills kan testen. Je kan hier namelijk je eigen cocktail brouwen; volledig in tovenaars-thema. 

Door de magische, authentieke aankleding, een originele, levendige handleiding en verschillende specialeffects verander je hier binnen een mum van tijd van een toerist in een tovenaar. En bijkomend voordeel: in tegenstelling tot de brouwsels uit de Harry Potter-films, zit er hier geen olifantenhaar in je drankje, maar alcohol. Dat is een goede reden om hier een bezoek aan te brengen.

#5 Bustour naar de Schotse hooglanden

Edinburgh heeft genoeg te bieden voor een citytrip; er is van alles te beleven en de mogelijkheden in en rondom Edinburgh zijn legio. Maar toch raden wij je van harte aan om je geluk ook iets verder van Edinburgh te beproeven, zeker als je langer dan drie dagen in Schotland bent. 

De pracht en praal van de Schotse Hooglanden zijn namelijk iets om jezelf in alle rust aan te vergapen. Waar Edinburgh iets magisch heeft door haar authentieke gebouwen en unieke sfeer, brengen de Schotse Hooglanden een ander uniek karakter met zich mee: verbluffende natuur. Het is 100% aan te raden om een bustour te boeken die je meeneemt door deze Schotse Hooglanden. Zittend in de bus, en gedurende de vele stops, krijg je alle tijd en ruimte om je ogen uit te kijken. Je zal merken dat dit landschap met weinig andere plaatsen op aarde te vergelijken is. De besneeuwde bergtoppen, de adembenemende loch’s (of meren) en de typische, karakteristieke Schotse Hooglanders, op je weg door de Schotse Hooglanden kom je ze allemaal tegen.

#6 Victoria Street, Royal Mile & Edinburg Castle 

Edinburgh voelt op veel momenten, met name als je door de Old Town struint, als een openluchtmuseum. Er zijn simpelweg overal mooie gebouwen die het bewonderen waard zijn. Maar toch willen wij drie bezienswaardigheden uitlichten, die absoluut niet in je planning mogen ontbreken. Allereerst Victoria Street; een kleurrijke straat die jouw Instagram-timeline gegarandeerd doet opfleuren. Het is een pittoresk straatje, maar het heeft een hoog Instagram-gehalte. In de Victoria Street vind je ook het Museum of Context, waarvan wordt gezegd dat Diagon Alley uit de Harry Potter-films en -boeken hierop gebaseerd is. Victoria Street ligt aan de Royal Mile, een lange, brede winkelstraat waar verschillende typisch Schotse winkeltjes te vinden zijn. Ideaal voor het souvenir shoppen. Wees je er wel bewust van dat de prijzen in deze straat toch nog net iets hoger liggen dan op andere plekken in de stad, waardoor je er misschien goed aan zou doen je souvenirs ergens anders te kopen. Als je de Royal Mile helemaal uitloopt richting het Westen, kom je vanzelf aan bij hét hoogtepunt van Edinburgh: Edinburgh Castle. Een ouderwets kasteel die de skyline van Edinburgh verfraaid. Je kan het kasteel van buiten bezichtigen, maar je kunt ook een entreeticket kopen waarmee je de pracht en praal van binnen kunt bekijken. 

#7 Doorzakken in een Schotse Pub 

Tja, do I need to say more? Op reis is het altijd goed om je onder te dompelen in de andere cultuur en meer typisch Brits dan jezelf een stuk in je kraag zuipen in een pub wordt het niet. De gezelligheid in zo’n pub is aanstekelijk en een gesprek met een local is hier zo gemaakt. Een local die jou gegarandeerd nog wat goede inside information kan geven over de must do’s in Edinburgh. Alleen is het wel raadzaam om deze informatie in je telefoon te noteren, want als je op het tempo van die Britten mee gaat drinken, is de kans klein dat je het de volgende dag nog weet! 

Rose Street in The New Town is de ideale plek om je avond een kickstart teg even. 

#8 Calton Hill (of: Arthurs Seat)

Een bezoekje aan Calton Hill mag gedurende je trip naar Edinburgh echt niet ontbreken. Calton Hill. Calton Hill is een heuvel gelegen aan de oostkant van het centrum van Edinburgh met verschillende monumenten én een schitterend uitzicht over de stad. Calton Hill is uitermate geschikt voor een blik op de stad én is met name rond zonsondergang een toeristische trekpleister doordat je een 360 graden zicht hebt op en rondom de stad. 

Voor de gevorderde klimmers is Calton Hill wellicht geen uitdaging. Met slechts een hoogte van 100 meter ben je relatief snel bovenop Calton Hill. Voor die gevorderde klimmers, de mensen die wel in zijn voor een sportieve uitdaging, is er Arthurs Seat. Arthurs Seat is een kenmerkende heuvel gelegen in Holyrood Park. Vanaf deze 251 meter hoge heuvel heb je, net als bij Calton Hill, een schitterend uitzicht op Edinburgh. 

#9 Dean Village

Dean Village is een voormalig dorpje in Edinburgh en is uitermate geschikt voor een wandeling waarbij je onderdompelt in het Schotland van zo’n 100 jaar geleden. Dean Village ligt langs een riviertje (al heeft het meer weg van een klein, kabbelend beekje) dat dwars door Edinburgh heenloopt. De authentieke huizen, de mooie groene oevers en het landelijke gebied, maakt Dean Village tot een prachtige plaats voor een ochtendwandeling. 

Dean Village ligt iets uit het centrum, ten Westen van het gebied dat New Town genoemd wordt. Vanaf Edinburgh Castle ben je in een klein halfuurtje bij Dean Village.  

#10 “Geniet” van lokale gerechten: Scottish Breakfast en Haggis

Schotland herbergt een diverse, bijzondere keuken waar je je gedurende je trip naar Edinburgh toch écht aan zal moeten wagen. Simpelweg omdat het leuk is om Schotland op een zo breed mogelijke manier te ervaren. Waar je ogen, oren en neus bij de vorige tips de leidende rol hadden, krijgt bij deze tip je smaak de hoofdrol. 

Typisch Schots eten betekent ’s ochtends vroeg opstaan met een typisch Scottisch Breakfast. Zo’n ontbijt bestaat uit onder andere tomaat, bacon, champignons, ei en bonen, maar ook Lorne Sausage, een Scone en witte pudding kunnen op het menu staan. Voor de lichte eters is dit wellicht een erg verzadigend ontbijt, maar wat mij betreft zeker de moeite waard. Je hebt dan in ieder geval een goede bodem voor een dag rondlopen door Edinburgh.

Het meest traditionele gerecht uit Schotland is Haggis. Haggis is een type vleesgerecht dat bestaat uit een schapenmaag, die wordt opgevuld met onder andere gemalen schapenlever, -tong, -hart en -vet. Oké, ik begrijp het, dit klinkt allemaal weinig overtuigend. Mijn advies is dan ook: niet te veel over nadenken; hap, slik, weg!