northern light, norway, arctic-2387773.jpg

Top 10: Op pad in IJsland

Home » Europa » Top 10: Op pad in IJsland

Een ‘Top 10’ over IJsland kon niet uitblijven. Het land van papegaaiduikers. Het land van watervallen. Het land van de Blue Lagoon. Het land van Geysir. Het land van het Noorderlicht. Het land van vuur en ijs. Het land van vulkanen en gletsjers. Het land van een muts is geen overbodige luxe. Het land van Reykjavik. Het land van ongelooflijk vriendelijke, gastvrije mensen. Het land van vijftien laagjes aan, want anders vriezen je ledematen ervan af. Het land van walvissen spotten. Het land van rust, ontspanning, sereniteit. 

Een land gekenmerkt door een landschap dat zo uit één van de Harry Potter boeken lijkt te zijn getrokken. Soms haast surrealistisch. Maar van een schoonheid die nergens op de wereld te vinden is. Of althans, ik ben een plek die net zo mooi is als IJsland nog niet tegengekomen. De IJslandse lucht lijkt iets magisch te hebben. Rijden over de IJslandse wegen, simpelweg voor je uit turend, alleen al geeft een gevoel van ultieme ontspanning en mentale rust. Kilometers niks, behalve prachtig uitgestrekte landschappen. Variërend van uur tot uur. 

In dit artikel neem ik je mee langs mijn ‘Top 10: Op pad in IJsland’.

#1 Bezoek het prachtige Vik 

Vik is een pittoresk dorpje aan de zuidkant van IJsland, gelegen tussen Selfoss en Skaftafell op ongeveer 2 en een half uur rijden van Reykjavik. Vik is zo’n typisch klein IJslands vissersdorpje aan de kust. Aan de westkant wordt Vik omgeven door een rotsformatie genaamd Reynisdrangar. Reynisdrangar zijn gigantische zwarte basaltzuilen van zo’n 66 meter hoog. De legende zegt dat dit trollen zijn die verrast werden door de eerste zonnestralen toen ze een schap aan wal probeerde te trekken. Oordeel zelf, zou ik zeggen! De reynisdrangar is goed te bewonderen vanaf black sand beach Reynisfjara, allemaal op nog geen vijf minuten rijden van Vik. En alsof dat nog niet genoeg is, ook de Halsanefshellir Cave ligt aan dit strand. Dit is een fraaie basaltformatie, die door erosie bijzondere vormen heeft aangenomen. Dit plekje doet denken aan een aflevering van Game of Thrones. Wellicht omdat hier ook daadwerkelijk de opnames hebben plaats gevonden. Makes sense, right?

Oké, terug naar Vik. Of naja, vijf minuten doorrijden naar Vik. Een plaatsje waar je met twee keer gas geven doorheen bent. Maar het is niet de kwantiteit, maar de kwaliteit die Vik tot een leuk plaatsje maakt. Het karakteristieke kerkje, met in de achtergrond Reynisdrangar, leent zich perfect voor een foto die jarenlang je telefoonachtergrond kan sieren! 

En daarnaast wil ik The Soup Company niet onbenoemd laten. Dit is een klein familierestaurant, bekend van zijn, je raadt het al, SOEP! Heerlijk om even op te warmen onder het genot van een kom soep. De broccoli cheddar soep is een absolute aanrader! En nu je toch in Vik bent, breng dan ook zeker een bezoek aan Smiðjan Brugghús voor een overheerlijke hamburger en een lokaal gebrouwen biertje.

church, iceland, vik-4964185.jpg

#2 Ga op Noorderlicht-jacht

Het noorderlicht; een bucketlist dingetje voor veel mensen! En terecht. Zelf heb ik het geluk gehad om tijdens mijn tweede trip naar IJsland dit natuurfenomeen te kunnen aanschouwen, want tijdens mijn eerste keer op IJsland was dit mij nog niet gegeven. Dat was toentertijd een flinke teleurstelling. Maar ja, twee keer scheepsrecht, gelukkig!

Het noorderlicht, dus. IJsland is een bestemming die zich uitermate goed leent voor het spotten van het noorderlicht. Veel aurora-hunters komen richting IJsland om zich te goed te doen aan de groene gloed, dansend in de nacht. Belangrijk is om je te beseffen dat het officiële seizoen om het poollicht te spotten op IJsland van oktober tot maart loopt. Dit is de beste periode om het noorderlicht te spotten. Maar als je in die periode op IJsland bent is het nog geen uitgemaakte zaak dat je het noorderlicht ook echt ziet. Daar moet je een beetje geluk bij hebben. Wel kan je de omstandigheden zo gunstig mogelijk maken. Klik hieronder op de link voor alle tips om het Noorderlicht te aanschouwen!

Mijn advies is om van het noorderlicht spotten een sport te maken gedurende je verblijf op IJsland. Lees je in, houdt een app bij de hand en kijk ’s nachts goed om je heen. O, en houd je camera (met de juiste instellingen) in de aanslag! 

#3 Loop rond in Reykjavik

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en heeft toeristen genoeg te bieden. Zo kan je bepaalde hotspots bezoeken, zoals de Sun Voyager, het Höfði-huis en de Hallgrimskirkja. De Sun Voyager is een kunstwerk aan de kust dat een ode brengt aan de zon. Het Höfði-huis (vraag me alsjeblieft niet hoe je dat precies uitspreekt) staat sinds 1986 bekend als het huis waar Reagan en Gorbatsjov een einde maakte aan de Koude Oorlog. En vanaf de Hallgrimskirkja, een 75-meter hoge kerk die letterlijk uittorent boven Reykjavik, heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Verder kan je vanuit Reykjavik een tour boeken waarbij je walvissen gaat (proberen te) spotten. Maar, ook hier moet je een beetje geluk bij hebben. Mij is het nu twee keer gebeurd dat ik zonder ook maar één walvis gespot te hebben, weer voet aan wal zette. Al houdt mijn vader tot op de dag van vandaag vol dat hij ‘absoluut een walvissen-staart heeft gezien’. Ik geloof er tot op de dag van vandaag helemaal niks van. Maar een springende walvis op de gevoelige plaat vastleggen moet een prachtig gevoel geven, dus zo’n tour is desondanks zeker de moeite waard.

#4 Aanschouw de pracht en praal van Þingvellir National Park

Þingvellir National Park is een groot natuurgebied op ongeveer een uur rijden van Reykjavik en is een onderdeel van de Golden Circle Route. Tevens is het Þingvellir National Park sinds 2004 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met recht! 

Þingvellir National Park is met name bekend vanwege de Silfra kloof welke precies op de breuklijn ligt tussen twee tektonische platen: de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse. Er worden snorkeltours aangeboden in de Silfra kloof, waardoor je letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika kunt pootjebaden. 

Naast de Silfra kloof herbergt Þingvellir ook het grootste meer van IJsland (Þingvallavatn-meer), de Öxaráfoss waterval en heb je meerdere plekken een prachtig panoramisch uitzicht over de lavavelden rondom het park. In dit nationale park kan je met gemak uren wandelen en genieten van de IJslandse natuur.

#5 Test je geduld bij Geysir & Strokkur

De Geysir en Strokkur zijn geisers die liggen in een geothermische zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval. 

Deze geisers spuiten door middel van natuurlijke verwarming van tijd tot tijd met gigantische kracht heet water omhoog. De opbouw en uiteindelijk eruptie hebben een toeristische aantrekkingskracht, waardoor menigeen soms minutenlang naar het gat met water staat te kijken. Wachtend op het moment van eruptie. 

Maar, toeristen die bij de Geysir staan te wachten, kunnen lang wachten. Deze geiser is namelijk op moment van schrijven niet zo actief. Waar de Geysir in het verleden water tot soms wel 60 meter hoogte de lucht in spoot, komt hij nu maar zeer zelden tot eruptie. De strokkur daarentegen spuit diverse keren per uur kokend water tot zo’n 30 meter de lucht in. En Mr. Strokkur weet ook wel wat spanning opbouwen is. Soms zie je het water opborrelen om vervolgens weer te dalen. Of Strokkur laat een heel kleine eruptie zien, gevolgd door een gigantische eruptie. Alles voor de show, zullen we maar zeggen!

#6 Warm jezelf natuurlijk op

IJsland staat vanzelfsprekend bekend om zijn warmwaterbronnen, waarvan de Blue Lagoon veruit de bekendste is. De rol van marktleider vervult de Blue Lagoon met verve, want het is simpelweg een heerlijke plek om van het natuurlijk verwarmde water te genieten. Er is genoeg ruimte in de buitenbaden om alle toeristen een plekje te geven.

Maar, Blue Lagoon is zeker niet de enige plek waar je als toerist kunt genieten van het warme water. Er zijn namelijk talloze plekjes waar je de warmte op kunt zoeken. De Secret Lagoon is er daar één van. Dit is een alternatief voor de Blue Lagoon, maar is qua comfort niet op het level van zijn grotere broer. Qua comfort ben je bij de Sky Lagoon dan wel weer aan het goede adres. Dit is een nieuw zwembad, geopend in 2021 en ligt niet buiten Reykjavik. Dit zwembad herbergt onder andere een infinity pool die uitkijkt over de zee en je hebt er een swim-up bar.

Verder wil ik nog drie warmwaterbaden aanbevelen. Allereerst Seljavallalaug. Dit is een zwembad midden in de natuur, vlakbij de vallei van Eyjafjallajokull en de plaats Skogar. De entree is gratis en de omgeving is beeldschoon. Maar, er is altijd een maar, de grond is wat vies doordat er veel alg op de bodem is genesteld. Neem voor een bezoek aan deze waterpoel dan ook waterschoenen mee!

Verder zijn Laugarvatn Fontana & Hoffell Hottubs (Glacier World) prachtige alternatieven om de koud te ontvluchten en jezelf onder te dompelen in natuurlijk verwarmd water. 

#7 Zie ik nou watervallen?

De watervallen van IJsland behoren door hun verscheidenheid en schoonheid tot de natuurwonderen van IJsland. Er zijn zoveel schitterende en verschillende watervallen dat je hier als liefhebber van dit natuurgeweld je geluk niet op kunt. 

De Dettifoss is de grootste waterval van het land, maar heeft aan bekendheid nog een hoop te winnen. Gullfoss daarentegen, gelegen in de Golden Circle, heeft zijn naam en faam ondertussen wel verdiend. Gulffoss is de bekendste waterval en wordt gekenmerkt doordat je zeer dicht bij het water kunt komen. Daar zie je de kracht die zo’n waterval bezit van heel dichtbij.

Verder zijn de Seljalandsfoss, waar je achter de waterval langs kunt lopen, maar vooral zijn buurman de Gljufrafoss absoluut de moeite waard. Op een klein stukje lopen van de Seljalandsfoss vind je de Gljufrafoss door tussen twee rotswanden door te lopen. Het kost je waarschijnlijk natte sokken, maar deze waterval is het absoluut waard. 

De laatste twee watervallen die ik niet onbenoemd wil laten zijn de Skogafoss en de Kvernufoss. Deze liggen op loopafstand van elkaar en behoren mijns inziens tot de top vijf mooiste watervallen van IJsland. Met name bij de Kervnufoss, verscholen achter verschillende rotsformaties, kan je relaxed genieten van het natuurgeweld doordat toeristen slechts in kleine mate weten van het bestaan van deze waterval. 

#8 Bezoek het gletsjermeer Jökulsárlón & Skaftafellsjökull

Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan Jökulsárlón & Skaftafellsjökull. Het land heet immers niet voor niets IJS-LAND. Door bovenstaande tips op te volgen heb je genoeg ‘land’ gezien, nu is het tijd voor ‘ijs’. 

Jökulsárlón is het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn. In dit meer drijven de ijsschotsen letterlijk aan je voorbij en met een scherp oog spot je hier ook een familie zeehondjes. Dit met kleine en grote ijsschotsen bezaaide meer is adembenemend mooi en zorgt ervoor dat je weer in de auto stapt met een camerarol met +2000 foto’s.

Nabij dit prachtige Jökulsárlón gletsjermeer, ligt de gletsjertong van de grootste gletsjer van IJsland: de Vatnajökull. Deze gletsjertong, Skaftafellsjökull genaamd, ligt in het Skaftafell National Park en leent zich uitermate goed voor een verfrissende wandeling. Vanaf het Skaftafell Tourist Information Centre is het ongeveer een wandeling van 1.5 kilometer naar het eindpunt van de wandeling: de voet van de gletsjer. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de gletsjer en ook hier ligt het meer aan de voorkant van de gletsjer bezaaid met kleine en grote ijsschotsen. Waar je net nog in de auto stapte met +2000 foto’s, moet je na het bezoeken van deze gletsjer gegarandeerd je ICloud-opslag verhogen. 

#9 Bezoek Krýsuvík en aansluitend daarop: was je kleding (minimaal 3 keer)

Krýsuvík is de meest stinkende aanrader die ik voor je heb – een douche is na het bezoeken van Krýsuvík zeker een vereiste. Dat komt doordat dit gebied een actief geothermisch gebied is, waar de geur van rotte eieren je neus binnen luttele seconden binnendringt.

Dit geothermische gebied bestaat uit verschillende geothermische velden, zoals Seltún. Hier heb je meerdere modderpoelen en heetwaterbronnen en de ondergrond heeft een prachtig palet aan kleuren; van geel tot oranje en rood. Disclaimer: de pracht en praal sneeuwt wel enigszins onder door de vieze geur. Met name de rook die soms vrijkomt stinkt gigantisch, dat kan even wennen zijn. Maar, zodra ik een webshop op deze website heb, zal ik daar ook merchandise wasknijpers aanbieden! Die stinkende lucht is overigens de geur van zwavel, mocht je het je afvragen. Geen dagelijkse bezoekers met een voorliefde voor chili con carne.

Krysuvik is een zeer populaire bestemming voor hikers en wandelaars. In het gebied zijn er speciaal voor toeristen wandelpaden aangelegd en er zijn genoeg uitzichtpunten waar je een mooi uitzicht hebt over dit bijzondere natuurfenomeen. 

#10 Papegaaiduikers spotten

Terugkijkend naar mijn IJsland-reizen vond ik het vinden van papegaaiduikers één van de leukste activiteiten. Deze schattige beestjes komen in grote getalen voor op IJsland en dan met name tussen april en september. In die periode zijn er ongeveer 6 miljoen van deze kleine, schattige volgens op en rondom het eiland te vinden.

De beste plekken om deze kleine pinguïnachtige vogelsoort te vinden zijn:

  • Noord-IJsland: Grímsey
  • Westfjorden
  • West-IJsland: Flatey
  • Zuid-IJsland: Vik, Íngólfshöfði

Maar je kunt het spotten van deze kleine vogels ook combineren met een bezoek aan Vestmannaeyjar (de Westman Eilanden). Dit is een groepje eiland in het zuidwesten van IJsland en maken deel uit van een van ’s werelds jongste onderzeese vulkanische systemen. Op dit eiland kan je zogezegd papegaaiduikers spotten, maar je kunt hier ook de Eldfell vulkaan beklimmen. Vestmannaeyjar kan met de ferry vanaf Landeyjahöfn bereikt worden.