washington dc, capitol, building-85531.jpg

Washington. Het politieke middelpunt van de Verenigde Staten

Home » Noord-Amerika » Washington. Het politieke middelpunt van de Verenigde Staten

Zeg je Washington, dan zeg je politiek. En dat is meer dan terecht. Washington D.C. kent een hoop belangrijke politieke gebouwen en de stad ademt politiek. Dat is ook niet gek met zo’n politiek beladen geschiedenis. Door de jaren heen hebben er een hoop zwaarwegende politieke momenten in de stad plaatsgevonden. Zo is Washington de plaats waar Martin Luther King in 1963 zijn beroemde ‘I have a dream’ speech gaf, maar Washington is ook de plaats waar in 1968, na de moord op King, hevige rassencellen plaatsvonden. Washington was ook het doelwit van één van de vliegtuigen bij de aanslagen van 9/11. En Washington is ook de plaats waar op 6 januari 2021 een woedende menigte met grof geweld het Capitool wisten binnen te dringen.

Zoals je al merkt heeft Washington een roemrucht politiek verleden en dat merk je direct zodra je voet zet in deze indrukwekkende stad. Je begeeft je op een belangrijk stukje Amerikaans grondgebied; een plek waar de President woont, de plek waar de volksvertegenwoordiging gevestigd zit en de plek waar veel verschillende monumenten te vinden zijn die ervoor zorgen dat belangrijke momenten uit het verleden niet verloren gaan.

Kortom, een stad die het meer dan waard is om te bezoeken! Zeker ook omdat Washington DC op nog geen vier en een half uur rijden ligt van New York City. Wij hebben tijdens onze trip naar en door Amerika Washington, Philadelphia en New York gecombineerd. Je vindt ons reisverslag hier!

Wij nemen je mee langs de absolute must-do’s in Washington D.C.

#1 Een rondleiding door het Capitool

Een rondleiding door het Capitool is een absolute aanrader voor iedereen die Washington D.C. bezoekt. Simpelweg omdat het Capitool van grote betekenis is in de Amerikaanse geschiedenis. Het is namelijk de plek waar het Congres (de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden) gezeteld zitten. 

Het gebouw met de kenmerkende ronde koepel heeft van buiten al een prachtig aanzicht, maar geloof ons als wij zeggen dat dit van binnen minimaal net zo mooi en indrukwekkend is. Een bezoek aan het Capitool is, na inschrijving, volledig gratis en de vriendelijke, goedlachse gidsen nemen je in ongeveer een uurtje tijd mee door het Capitool en voorzien je van alle benodigde informatie! 

O, trouwens, vooral ’s avonds is het Capitool op waanzinnige wijze verlicht, waardoor het ook zeker aan te raden is om een nachtelijk bezoekje te brengen.

capitol, washington, us-281123.jpg

#2 Bezoek het World War II Memorial, Lincoln Memorial & Washington Monument

Een wandeling langs het World War II Memorial, Lincoln Memorial en Washington Monument is iets dat vast en zeker op je lijstje moet staan als je een bezoek brengt aan Washington. Je kan veel van de Amerikanen zeggen, maar ze zijn uitstekend in staat om herdenkingsplaatsen op een krachtige, indrukwekkende manier in te richten.

Wij vonden met name het World War II Memorial érg indrukwekkend, ontroerend zelfs. De gouden sterren op de muur van ‘The Price of Freedom’, waarbij iedere ster 100 omgekomen Amerikanen representeert, is om stil van te worden. Met de wapperende Amerikaanse vlaggen die naast het Washington Monument zijn gehesen, kan je niet anders dan stilstaan bij de gigantische offers die de Amerikaanse soldaten hebben gebracht.

Deze drie bezienswaardigheden zijn perfect met elkaar te combineren, omdat ze op slechts 500 meter van elkaar verwijderd zijn. Met een korte wandeling loop je vanaf het Washington Monument, via het World War II Memorial, richting het immense standbeeld van Lincoln. Bij het Lincoln Memorial moet je trouwens niet vergeten om ook even op de trap stil te gaan staan en je om te draaien; vanaf hier heb je prachtig zicht op het Washington Monument en verderop het Capitool.

washington dc, world war ii memorial, night-80634.jpg
washington d c, washington monument, flags-113763.jpg
lincoln memorial, washington dc, abraham lincoln-826986.jpg

#3 Aanschouw het Witte Huis

Ja, ik weet het, het is een maar wit huis. Dat was eerlijk gezegd ook mijn gedachte toen we die kant op liepen. Maar toch heeft het iets magisch om voor het werkterrein en de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten te staan. 

Heel dicht bij het gebouw kan je dan wel niet komen, én de kans dat de president even naar buiten komt om een praatje te maken is miniem, toch is het zeker de moeite waard om vanaf een afstandje naar binnen te gluren en te zien waar misschien wel de belangrijkste (of in ieder geval de meest invloedrijke) persoon op aarde zijn dagen doorbrengt. 

administration, architecture, building-1846270.jpg

#4 Vergaap je aan de pracht en praal van Union Station

Union Station is een prominent station dat, naast dat het uiteraard dient als, tja… plek waar treinen komen en gaan, ook meer dan geschikt is voor toeristen om je vergapen aan de granieten en marmeren aankleding. 

Dit imposante gebouw wordt gekenmerkt door de boogconstructie in de grote hal. Een absolute eyecatcher

#5 Maak een wandeling over de National Mall

Met de vorige tips heb je al een hoop van de belangrijkste bezienswaardigheden van de National Mall gezien, maar wij raden je absoluut aan om je wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling over de gehele lengte van dit met gras bedekte park. Je kan vanaf de oostkant bij het Capitool beginnen, via het Washington Monument richting het Thomas Jefferson Memorial, om vervolgens om het Tidal Basin heen te lopen. Daarna kom je uit bij het Martin Luther King Jr. Memorial en dan is het nog slechts een kleine 500 meter lopen via het Koreans War Veterens Memorial richting het Lincoln Memorial.

Een mooie wandeling om alvast in de moed te komen voor de Nijmeegse Vierdaagse!

washington, monument, tree-18052.jpg

#6 Eet een donut bij Astro Dougnuts & Fried Chicken

Deze tip is misschien wel de allerbelangrijkste: Ga. Naar. Astro. Doughnut! Hier wordt namelijk de alom geprezen crème brûlée donut verkocht. En geloof ons als we zeggen dat dit net zo lekker is als dat het klinkt. Wij worden nog wel eens smachtend wakker, denkend aan die verrukkelijke zoete lekkernij. Een absolute must-do!

#7 Voel je Freek Vonk in Smithsonian National Zoological Park

Smithsonian National Zoological Parkis een fantastische plek om een verfrissende wandeling te maken (ja, sorry, nog één wandeling dan…). Deze dierentuin werd in 1889 opgericht en is grotendeels bedoeld voor onderwijs. Toegang is volledig gratis – het kost je na al die stappen wellicht enkel een aantal blaren. Maar een bezoek aan deze dierentuin is het meer dan waard, blaren of niet, want met meer dan 400 diersoorten is er van alles te zien en te beleven. Van apen, leeuwen, olifanten en giraffen tot de überschattige reuzenpanda: je kijkt hier je ogen uit.

panda, china, bamboo-3857754.jpg

#8 Bezoek het hippe Georgetown

Georgetown is een charmante, trendy wijk in het noordwesten van Washington D.C. Deze wijk staat bekend om haar levendigheid en straten vol met hippe shops en gemoedelijke restaurants. En, sorry mannen, dit is dé wijk om lekker te gaan shoppen. Dus vrouwen: sleep je vriend/man/partner/tinderdate mee en doe jezelf te goed aan de trendy designerswinkel die iedere hoek van de straat te vinden is.

Als de mannen na het slenteren door de winkelstraatjes en het ‘ja, dat staat je inderdaad heel leuk, schat!’ heel erg moe zijn, adviseren wij om plaats te nemen bij Mr Smiths of Georgetown; een restaurant met een pub-achtige sfeer waar je overheerlijk kunt eten. Mocht je voor iets chiquer willen gaan, dan raden wij aan om bij Fiola Mare te eten. Dit restaurant aan het water combineert een schitterend uitzicht met een grote variëteit uitstekende visgerechten. 

Voor een toetje kan je terecht bij Baked & Wired voor een verrukkelijke cupcake. 

Washington DC ligt op zo’n 4 uur rijden van New York City en op zo’n 2,5 uur rijden van Philadelphia. Dat zorgt ervoor dat deze drie steden perfect met elkaar te combineren zijn! Daarnaast zijn er Flixbus-lijnen die het heel eenvoudig maken om je Amerika ervaring te vergroten!

Kijk hier wanneer er een flixbus rijdt tussen deze drie steden.

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!