Barcelona. De stad van Gaudí, strand en tapas

Barcelona, een stad bij uitstek geschikt voor een stedentrip – een tien met een griffel! Want wat zoekt men in de ideale 3, 4 of 5-dagen durende stedentrip in het buitenland? Lekker weer? Check! Verrukkelijk eten? Geregeld. Strand? Aanwezig. Voldoende bezienswaardigheden? Méér dan genoeg! Sangria? In grote getale aanwezig! Deze spectaculaire stad biedt de toerist alles wat je zoekt. Niet in de eerste plaats omdat je je Duolingo-Spaans hier in de praktijk kunt testen (mocht je het Spaans nog niet machtig zijn: een biertje is una cerveza). Houdt er overigens wel rekening mee dat het eten in Barcelona zo ongelooflijk lekker is, en je jezelf minimaal driemaal daags tegoed kan doen aan kilo’s paella, ontelbare tapas en liters sangria, je met minimaal drie kilo extra “handbagage” huiswaarts keert.

Onze tips voor een fantastisch verblijf in Barcelona, ook wel La ciudad de Gaudí genoemd, zijn:

#1 Ontdek de kenmerkende mozaïekkunst bij Park Güell

Zeg je Barcelona, dan zeg je Gaudí. Antoni Gaudí, een oude Catalaanse kunstenaar, weet met zijn kenmerkende organische kunst zijn stempel te drukken op de stad. De plek bij uitstek om alles over Gaudí te weten te komen, is Park Güell. Park Güell ligt in het noordoosten van de stad en herbergt een gratis en een betaald gedeelte. In het gratis toegankelijke gedeelte vind je een grote variëteit aan bomen en planten, maar ook de alom bekende grotpaden. Ook heb je vanuit het gratis gedeelte al een waanzinnig uitzicht op de stad.

Het betaalde gedeelte biedt daarnaast een veelvoud aan prachtige mozaïekkunst van de hand van Gaudí. Je vindt in dit sprookjesachtige park onder andere de felgekleurde salamander, de bekende mozaïeken bankjes en Casa Museu Gaudí. Casa Museu Gaudí is het huis waar Gaudi de laatste jaren van zijn leven doorbracht. De entreeprijs voor volwassenen is 13,50 EUR.

park güell, gaudí, portico de la lavandera-5236.jpg
park, guell, gaudi-1600411.jpg
gaudi, park güell, barcelona-4926289.jpg

#2 Aanschouw de La Sagrada Familia, vanbinnen én vanbuiten

De La Sagrada Familia is het meest prominente en bekende bouwwerk van de hand van Gaudí. Je vindt deze imposante kerk in het centrum van de stad, op zo’n 30 minuten lopen van Plaça de Catalunya. De La Sagrada Familia is een fabelachtig bouwwerk, maar is nog maar zeer zelden gefotografeerd zónder steigers en overige bouwmaterialen eromheen. Simpelweg omdat aan de kerk al sinds jaar en dag gewerkt wordt. Om die reden staat de La Sagrada Familia in de volksmond met name bekend als de kerk die nooit af geraakt. Máár, na 140 jaar bouwen, lijkt het einde in zicht! De hoop is dat in 2026 de laatste hand aan de spectaculaire kerk gelegd wordt.

De kerk is overigens ook van binnen werkelijk waar schitterend! Voor een kleine 35 EUR kan je de Sagrada Familia vanbinnen bekijken en geloof ons als we zeggen dat dat niet teleur zal stellen!

la sagrada família, cathedral, columns-915071.jpg

#3 Bezoek het stadion van FC Barcelona: Camp Nou

Jarenlang was FC Barcelona de meest geprezen club van de wereld, met name doordat Leonel Messi de clubkleuren droeg. Veel toeristen zagen een bezoek aan Barcelona dan ook als een pelgrimstocht om hun held, Messi, te kunnen aanschouwen. En alhoewel Messi tegenwoordig zijn wedstrijden voor een andere voetbalclub speelt, is en blijft FC Barcelona een voetbalclub die voor velen tot de verbeelding spreekt. Zeker voor Nederlanders, doordat wijlen Johan Cruyff een belangrijke rol heeft gespeeld in de opmars van de Catalaanse club.

Een bezoek aan een wedstrijd van FC Barcelona óf een stadiontour door Camp Nou zou dan ook zeker op je bucketlist moeten prijken. De sfeer is over het algemeen erg prettig en het team anno 2023 legt wekelijks weer ouderwets mooi voetbal op de mat. Het cant del Barca – het clublied – zorgt daarnaast vóór de wedstrijd al voor kippenvel!

football stadium, stadium, soccer-62891.jpg

#4 Wandel over La Rambla

De La Rambla is de bekende winkelstraat in het centrum van de stad. La Rambla loopt van havengebied Port Vell, nabij het standbeeld van Colombus, tot aan Plaça de Catalunya, het centraal gelegen stadsplein in de binnenstad. La Rambla leent zich dan ook uitstekend voor een heerlijke wandeling, waarbij je onderweg genoeg restaurantjes en terrasjes tegen zult komen om je koolhydraat-voorraden bij te vullen.

#6 Loop over het centrale plein van Barcelona: Plaça de Catalunya

Je wandeling over de La Rambla zal je uiteindelijk leiden naar Plaça de Catalunya, in het hart van Barcelona. Plaça de Catalunya is de plek waar wijken als El GóticoEl Raval en l’Eixample samenkomen. Daarnaast is Plaça Catalunya ook de plek waar veel metro-, bus- en tramlijnen passeren.

Op de Plaça de Catalunya vind je acht standbeelden van Catalaanse bekendheden. Daarnaast vind je hier een aantal prachtige fonteinen en een groot scala aan winkels, koffietentjes en restaurants.

passeig de gracia, barcelona, fountain-56895.jpg

#6 Geniet van heerlijke strand van Barceloneta

Je bezoek aan Barcelona is niet compleet, zonder dat je het zand hebt gezien én gevoeld. Ongeacht het weer! Het strand van Barcelona wordt Barceloneta genoemd en is enorm geliefd onder de locals. Zodra de zon het toelaat, trekt menig local naar dit strand om te zonnebaden of voor watervertier. Doordat het strand van Barceloneta zicht bevindt aan het havengebied, zal je er daarnaast veelvuldig luxe jachten, grote schepen en/of kleinere vissersbootjes tegenkomen.

#7 Vergaap je aan de excentrieke schoonheid van Casa Mila & Casa Battló

Zoals eerder benoemd is Barcelona dé stad van Gaudí. En Park Güell en La Sagrada Familia zijn slechts enkele voorbeelden van de kunstzinnige, excentrieke bouwwerken van de hand van de Catalaanse kunstenaar. Want, in het stadscentrum vind je nog meer van deze fabelachtige kunstuitingen. Eén daarvan is Casa Mila. Dit meesterwerk op loopafstand van Plaça de Catalunya wordt ook wel La Pedrera – de steengroeve – genoemd. Het design is een genot voor het oog en is tevens te betreden waardoor je een inkijkje krijgt in de aparte bouwstijl.

Even verderop vind je Casa Battló, één van de opvallendste gebouwen van de stad. Rechttoe, rechtaan was voor Gaudí absoluut niet de way to go, want ook dit gebouw wordt gekenmerkt door de glooiende accenten. Verder geeft de Spaanse zon dit sprookjesachtige gebouw een prachtig aanzicht doordat de irriserende accenten dan fraai verlicht worden.

gaudi, barcelona, spain-1285294.jpg
baroque, window, stained glass-441965.jpg

#8 Beklim de Montjuïc (of neem de kabelbaan)

De Montjuïc is een heuvel in het zuidwesten van de stad. Deze heuvel is per voet of per kabelbaan te bereiken. Per voet voor de wandelfanaten en per kabelbaan voor de mensen die liever van het uitzicht genieten. Op de Montjuïc vind je het Kasteel van Montjuïc; een fort dat voornamelijk dienst deed als gevangenis.

Vanaf de Montjuïc heb je een prachtig uitzicht over de stad en de bijbehorende kustlijn! Dé ideale plek om je Instagram-feed te verfraaien of om een TikTok-dansje te doen.

#9 Eet je buikje rond bij Mercat de la Boqueria

Barcelona is eten en eten is Barcelona. Je kan de stad niet verlaten zonder je tegoed te hebben gedaan aan de grote variëteit van de Spaanse keuken. Tapas, paella, patatas bravas, sangria en ga zo maar door! Een ideale plek om je aan die intrinsieke drang om jezelf vol te proppen toe te geven is Mercat de la Boqueria. Dit is de grootste versmarkt van de stad en je zult hier dan ook tegen legio vers bereidde producten aanlopen. Met name de visproducten hebben een centrale plaats in deze open markt.

Disclaimer: je loopt hier naar toe, maar je vertrekt rollend.

market, fruits, the boqueria-588334.jpg

#10 Maak een wandeling door het grootste park van Barcelona: Parc de la Ciutadella

Wanneer je uitgerold bent, kun je de extra kilootjes “handbagage” er weer aflopen tijdens een wandeling in Park de la Ciutadella. Dit park nabij de kust is het grootste park van Barcelona en is erg populair onder de locals, maar tegenwoordig ook onder de toeristen. De eyecatchers van dit authentieke park zijn:

 • Castell dels Tres Dragons;
 • De monumentale waterval;;
 • De Arc de Triomf;
 • De levensgrote mammoet;
 • Het Picasso-monument.

Genoeg te zien en te beleven, dus!

the arc de triomf, barcelona, spain-4912302.jpg

#11 Eet en drink je buikje vol

Je kunt in Barcelona, zoals vaker benoemd, heerlijk eten. Er is simpelweg te veel om te kiezen. Tijdens je bezoek zul je, wat ons betreft, minimaal één keer paella, tapas, patatas bravas en sangria moeten hebben genuttigd. Met de nadruk op minimaal!

 • Tapas eten kan wat ons betreft uitstekend bij: Colmado, Tapa Tapa of Bodega Biarritz 1881
 • De beste paella vind je bij: Can Solé en Barraca
 • De beste sangria? Bodega La Puntual
 • Voor de haute cuisine moet je bij Disfrutar zijn
 • Voor Catalaans genieten ben je bij Los Caracoles aan het juiste adres
 • Spaans genieten kan bij El Nacional
 • En het laatste restaurant dat we niet onbenoemd willen laten is Casa de les Lletres

Gratis en voor niets nog een portie extra tips!

 • Aanschouween muziek- en lichtshow bij Font Màgica; een majestueuze fontein aan de voet van de Montjuïc
 • Port Vell is het oudste gedeelte van de haven van Barcelona en leent zich uitstekend voor een avondwandeling.
 • Voor de kunstliefhebbers is Museu Picasso een absolute must. Je vindt hier een enorme collectie kunstwerken van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso.
 • In het centrum van de stad vind je de gotische Kathedraal van Barcelona. Een prachtig, fotogeniek gebouw aan de Plaça de la Seu.
 • Nabij de Montjuïc vind je het Olympic & Sports Museum Joan Antoni Samaranch. Dit is een museum waar je op interactieve wijze van alles te weten komt over de sportgeschiedenis van de stad.
 • Mocht je een wandeling maken over La Rambla dan zul je beginnen of eindigen bij het Columbus Monument. Dit is een bronzen beeld op een ruim 40 meter hoge pilaar, uitkijkend over de zee, van Christoffer Columbus.
 • Even buiten de stad, op de Tibidabo, prijkt het majestueuze Temple of the Sacred Heart of Jesus; een katholieke kerk waarvandaan je een verbluffend uitzicht hebt op de stad.
 • Nu je toch op de Tibidabo bent: je vindt hier ook een attractiepark inclusief achtbanen en reuzenrad, waarmee je ver boven de stad uittorent. Geen last van hoogtevrees? Breng dan zeker een bezoek aan dit park en maak het allermooiste kiekje van de hele stad!

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!