10 x Hidden Gems Europese steden

Bij het horen van de woorden ‘Europese steden’ kunnen wij ons voorstellen dat steden als Parijs, Londen en Barcelona als eerste in je hoofd opkomen. Mocht je iets verder doordenken zullen ook andere prachtige steden de revue passeren. Wellicht komt Wenen in je op, Praag, Lissabon of Rome. Of de hoofdstad van ons eigen kikkerlandje: Amsterdam. Maar in dit artikel willen we jullie meenemen naar de onbekendere steden. De zogenoemde hidden gems, de verborgen juweeltjes. Steden die bij menigeen niet hoog op de reis-bucketlist staan, maar die daar wel een plekje verdienen. In vogelvlucht nemen we je mee langs deze één voor één prachtige steden.

Riemen vast, gaan jullie mee?

#1 Vilnius, Litouwen

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en staat over het algemeen niet bekend als stedentrip-locatie. Helaas, zouden wij willen zeggen. Want Vilnius heeft alles wat je voor een leuke stedentrip zoekt. Allereerst is Vilnius dus nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je niet continu tegen kaart-lezende toeristen (of is dat nog heel erg 2010?) aanloopt. Daarnaast staat de stad vol met authentieke kerken, bijzondere gebouwen en interessante musea. Bijkomend voordeel is dat Litouwen niet duur is, waardoor je voor een habbekrats een biertje kunt drinken of uiteten kunt gaan. Een klein voorbeeld om jullie over de streep te trekken: een halve liter bier kost in een restaurant zo’n €1,50.

Overgehaald? Dat dachten we al!

cityscape, historic center, city center-2821489.jpg

#2 Valencia, Spanje

Als je het over Spaanse kuststeden hebt, wordt toch vaak Barcelona genoemd als ideale uitvalsbasis. En als je het over Spaanse steden in het algemeen hebt, is Madrid vaak de aangewezen stedentrip-locatie. Echter wordt daarmee kustplaats Valencia veel te weinig eer aan gedaan! Want Valencia leent zich enorm goed voor een stedentrip. Valencia kan worden omgeschreven als klein-Barcelona. Want net als Barcelona heeft Valencia een enorm sfeervol stadscentrum met legio terrassen, barretjes, restaurants en overige uitgaansgelegenheden. Daarnaast heeft Valencia een aantal hele fijne stranden waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het grote voordeel van Valencia ten opzichte van Barcelona is echter dat het qua oppervlakte een stuk kleiner is. Je hoeft dus geen getrainde marathonloper te zijn om hier een top tijd te beleven!

Overigens is Valencia ook per fiets enorm goed te ontdekken. Ook zonder doping!

valencia, spain, architecture-1012048.jpg

#3 Frankfurt Am Main, Duitsland

Frankfurt Am Main is een stad gelegen in Duitsland, op zo’n vier uur rijden van Utrecht. Frankfurt is een stad die ons in vele opzichten heeft verbaasd. Allereerst heb je de wolkenkrabbers en bijbehorende futuristische skyline die je het gevoel geven in New York te zijn beland. Verbluffende, moderne hoogbouw die de stad een prachtig aanzicht geeft. Frankfurt combineert deze moderne bouwkunst met de meer traditionele architectuur, bijvoorbeeld bij de Frankfurter Römer. Zo is Frankfurt een stad van twee gezichten.

Daarnaast vind je in Frankfurt de alom geprezen Frankfurter Würtschen en is Frankfurt uitermate geschikt om een techno-feest te bezoeken. Want Frankfurt wordt, samen met Detroit in Amerika, gezien als de bakermat van de techno. Techno-vlinders, je weet wat jullie te doen staat!

skyline, frankfurt am main germany, architecture-4371513.jpg

#4 Ljubljana , Slovenië

Deze verborgen parel ligt in Slovenië, op zo’n drie uur vliegen vanaf Amsterdam. Een stad gekenmerkt door een roemruchte historie waarvan je nog veel terugziet in de hedendaagse gebouwen. Ljubljana heeft dan ook een binnenstad om van te watertanden. Met als hoogtepunten het centrale plein, de Drie Bruggen en het kasteel van Ljubljana. Verder vind je in deze Sloveense hoofdstad legio restaurantjes, cafétjes en terrasjes waar je achteraf een zeer betaalbare rekening voorgeschoteld zult krijgen.

canal, ljubljana, river-642872.jpg

#5 Porto, Portugal

Porto is verwachten wij de meest bekende naam in deze lijst. Of althans, de stad waar veel stedentrip-fanaten vast al wel eens over nagedacht hebben. En terecht! Porto is een geweldige stad voor een korte stedentrip! Porto combineert een karakteristiek stadscentrum, nabij gelegen stranden en een overheerlijke keuken met een over het algemeen aangenaam klimaat. Heerlijk genieten van een Pastel de Nata aan de Douro in de warme Portugese zon.

Wat wil een reiziger nog meer?

porto, portugal, river-4688930.jpg

#6 Bilbao, Spanje

In het noorden van Spanje vind je Bilbao. Een stad die hoogstwaarschijnlijk bij weinigen op de radar staat als uitvalsbasis voor een stedentrip naar Spanje. Laat ons een lans breken voor deze fascinerende stad. Allereerst kent de stad een fabelachtig ouderwets stadscentrum. Zo’n typisch Spaans centrum met legio tapasrestaurants, gezellige terrassen, historische bezienswaardigheden en barretjes waar je liters sangria kunt bestellen (‘kunt’, niet ‘moet’). Maar, als hoogtepunt bezit Bilbao een gigantisch, futuristisch museum: het Guggenheim. Voor liefhebbers van opmerkelijke, spraakmakende kunst: dit is jouw place to go!

building, river, modern-6822814.jpg

#7 Novi Sad, Servië

Novi Sad is na Belgrado de tweede stad van Servië. En alhoewel Belgrado net zo goed in dit lijstje had kunnen staan, is het Novi Sad geworden. Ondanks het relatief kleine stadscentrum is Novi Sad een stad waar genoeg te beleven is. Niet in de eerste plaats omdat de stad een roemruchte geschiedenis kent. Een geschiedenis vol oorlogen en conflicten. Dit is nog volop terug te zien in het hedendaagse straatbeeld. Je moet niet gek op staan te kijken als je de kogelgaten nog ziet zitten in verouderde gebouwen. Dit maakt Novi Sad tot een bijzondere bestemming.

Deze kleurrijke stad, vol met historische gebouwen, nauwe steegjes en fijne stadsstranden, verdient absoluut een plek op jouw reis-bucketlist!

#8 Tbilisi, Georgië

Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, op zo’n 4,5 uur vliegen van Amsterdam. Een stad waar haar Sovjet-verleden nog volop terug te zien is in het hedendaagse straatbeeld. Tbilisi is een stad waar je herinnert wordt aan vervlogen tijden. Maar Tbilisi is meer dan een ouderwetse stad vol met overblijfselen uit de voltooid verleden tijd. Tbilisi is tegenwoordig bovenal een levendige stad, een stad waar een fijne sfeer heerst en waar je je als toerist meer dan welkom voelt.

georgia, tbilisi, travels-3609805.jpg

#9 Brighton, Verenigd Koninkrijk

Vergeet Londen, in Brighton moet je zijn! Brighton wordt niet voor niets London by the Sea genoemd. Deze Engelse kustplaats, op een kleine honderd meter van Londen, is de grootste en bekendste badplaats van het Verenigd Koninkrijk. Nu hoor ik je denken ‘wat heeft het Verenigd Koninkrijk aan een badplaats? Het regent er altijd!’. Oké, gedeeltelijk waar… Maar áls de zon dan schijnt, dán moet je in Brighton zijn!

Brighton is één van de meest hippe en flamboyante steden van Engeland, met een bruisend nachtleven. Daarnaast kent dit voormalig vissersdorpje een pier à la Los Angeles en meerdere historische bezienswaardigheden, met Royal Pavilion als uniek hoogtepunt.

brighton, promenade, coast-960724.jpg

#10 Lecce, Italië

Che bella cittá! Wat een mooie stad. Een stad voor de fijnproever! Geen stad van het massatoerisme zoals in Milaan, Rome of Venetië, maar een stad die door haar eenvoud en fijne karakter plaats biedt voor de gelukzoekende toerist. Lecce wordt in de volksmond ook wel het Florence van de barok genoemd, verwijzend naar de karakteristieke bouwstijl.

Verder is Lecce een stad vol met waanzinnige gebouwen, mooie monumenten en sfeervolle restaurants. En Lecce is, zoals het een Italiaanse stad betaamd, bij uitstek geschikt voor een overheerlijke pasta of pizza. Een Italiaanse stad, hoe kan het ook anders!

Het is een top 10 geworden, maar we hadden nog heel wat steden in deze lijst op kunnen noemen. Om die reden willen wij nog een aantal honourable mentions de revue laten passeren:

  • Brno, Tsjechië; een prachtige authentieke stad in Tsjechië, bekend om haar modernistische architectuur
  • Krakau, Polen; na Warschau de grootste stad van Polen waarvandaan je onder andere een bezoek kunt brengen aan het indrukwekkende Auschwitz
  • Liverpool, Verenigd Konikrijk; de stad van The Beatles. Do we need to say more?
  • San Sebastián, Spanje; de stad van de magistrale, imponerende baai
  • Brugge, België; wordt gezien als klein-Venetië, op rijafstand van de Nederlandse grens!