De 8 voetbalclubs en -stadions van Londen

Tweeëntwintig mensen die op een groen graslaken achter een bal aanrennen, onder het toezichtoog van een (veelal) uitzinnige mensenmassa: voetbal. Voor veel mensen de belangrijkste bijzaak van het leven. En het voordeel is dat voetbal op mondiaal niveau wordt beoefend. Daardoor is voetbal perfect te combineren met jouw passie om te reizen! In haast iedere grote stad vind je wel een grote voetbalclub. Clubs die hun wedstrijden spelen in vaak imposante stadions. Al zijn er overigens ook genoeg clubs die hun wedstrijden afwerken in een minder imponerend stadion. Wereldwijd zijn er genoeg stadions die niet tot de verbeelding spreken. Maar ook die (of juist die) minder imponerende stadions kunnen menig voetbalfans alsnog in beroering brengen!

En misschien is Londen wel dé voetbalhoofdstad van de wereld. In Londen vind je maar liefst (!) zeven grote voetbalclubs. Dit zijn allen clubs die in de hoogste regionen van het Engelse voetbal bivakkeren. In dit artikel nemen wij je mee langs deze Londense voetbalclubs.

Arsenal F.C.

Arsenal F.C. is het voetbalteam uit het noorden van Londen. Waar Arsenal lange tijd zijn wedstrijden afwerkte in het Highbury Stadium, speelt Arsenal de wedstrijden tegenwoordig in het moderne Emirates Stadium. Het Emirates Stadium ligt aan de Ashburton Grove, in de wijk Islington.

Arsenal F.C. is één van de meest succesvolle clubs uit het Engelse voetbal, al dateert de laatst gewonnen Premier League uit 2004. In de tussentijd zijn er nog wel een aantal bekertoernooien succesvol afgerond (o.a. in 2017 en 2020), maar de hunkering naar het winnen van de titel blijft voor de Gunners gigantisch. Een bezoek aan een wedstrijd van Arsenal F.C. is een superleuke ervaring, al zijn de prijzen hoog, erg hoog! En door het succesvolle verleden is een rondleiding door het stadion en het bijbehorende museum zeker de moeite waard.

Ticketprijzen wedstrijd:

De prijzen voor een wedstrijd van Arsenal beginnen rond de £100 en kunnen oplopen tot £2200 of meer! Afhankelijk van de wedstrijd en de plaats van je stoeltje (of VIP-box).

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £36. Voor kinderen (5-15 jaar) betaal je £24.

Chelsea F.C.

Chelsea Football Club is een club gevestigd in het zuidwesten van Londen. De club speelt haar wedstrijden in Stamford Bridge. Dit stadion is gelegen in de wijk Fulham, máár grenst aan de wijk Chelsea. Het stadion biedt zitplaatsen voor zo’n 45.000 mensen.

Chelsea is de meest succesvolle Londense club in de afgelopen decennia. Met onder andere een tweetal Champions League-trofeeën (2021 en 2012) die trots tentoon worden gesteld in de vitrines van het Chelsea Museum. Deze opkomst van de club Chelsea in het mondiale voetbal kan niet los gezien worden van de intrede van het grote geld. Want sinds de rijke Rus Roman Abramovich de club in 2003 kocht, begon de prijzenregen. Dit resulteerde in meerdere (mondiale) prijzen, maar ook in de aankoop van veel grote internationale sterren. Dat betekent dat je, mocht je een wedstrijd gaan bezoeken, meerdere bekende voetballers het veld zult zien betreden.

Ticketprijzen wedstrijd:

De prijzen voor een wedstrijd van Chelsea beginnen rond de £50 en kunnen oplopen tot maar liefst £2000.

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £15. Voor kinderen betaal je £10.

Tottenham Hotspur F.C.

Tottenham Hotspur F.C., of ‘Tottenham’ of ‘Spurs’, speelt haar wedstrijd in een fonkelnieuw stadion: Tottenham Hotspur Stadium. Deze voetbalclub uit de wijk Tottenham (hoe kan het ook anders) heeft sinds 2019 de beschikking over dit magnifieke stadion. Je vindt Tottenham Hotspur Stadium hoog in het noorden van Londen. Maar dan tref je wel een stadion aan dat van alle gemakken is voorzien! Alleen om die reden is een wedstrijd bezoeken van de Spurs al erg leuk. Het inschenken van een biertje gaat hier al op een high-tech manier.

Tottenham Hotspur speelt haar thuiswedstrijden in het maagdelijk wit en staat met name bekend om het gebrek aan prijzen. Waar ‘grote broers’ Chelsea en Arsenal eens in de zoveel tijd een prijs aan hun prijzenkast toevoegen, lijkt dit Tottenham maar niet te lukken. Wellicht geeft jouw bezoek het laatste zetje in de goede richting?

Ticketprijzen wedstrijd:

De ticketprijzen voor een wedstrijd van Tottenham Hotspur zijn zo’n £40-£100, afhankelijk van de tegenstander en de plek.

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £28. Voor kinderen betaal je £15.

West Ham United F.C.

In het oosten van Londen tref je West Ham United F.C. aan. De club onder andere bekend van de Hooligan-films, waarin de rivaliteit met Millwall een hoofdrol speelt. Maar West Ham, zoals de club in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend van bellenblaas. Ja, je leest het goed. West Ham betreedt namelijk al sinds jaar en dag het veld onder de klanken van ‘I’m forever blowing bubbles…’. Daarnaast worden er dus daadwerkelijk ‘bubbles’ geblazen die het veld over vliegen.

West Ham speelt haar wedstrijden in het iconische lichtblauw en bordeaux rood. De thuishaven van de club is het Olympisch Stadion. Dit stadion deed dienst als de hoofdlocatie van de Olympische Zomerspelen van 2012. Maar tegenwoordig speelt West Ham hier dus haar wedstrijden!

Ticketprijzen wedstrijd:

De prijzen voor een wedstrijd van West Ham United gaan gemiddeld voor £35 voor de mindere plekken tot £200 voor de betere plaatsen.

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £22. Voor kinderen (5-15 jaar) betaal je £12.

Fulham F.C.

Fulham FC speelt haar wedstrijden in het prachtige authentieke Craven Cottage. Een werkelijk waar prachtig, traditioneel Engels stadion. Er is slechts een capaciteit van 22.000 plaatsen, maar dit stadion ademt Engels voetbal. Dit stadion, aan de oevers van de Thames in de wijk Fulham, geeft je gegarandeerd het jaren ’80 gevoel. Een stadion in een woonwijk, met lage tribunes, klassieke overkappingen ondersteund door zuilen. Daarnaast vind je in één van de hoeken nog een klassiek, oud huis. Conservatiever dan dat wordt het niet, toch?

Fulham is wat ons betreft de mooiste voetbalclub van Londen. Een bezoek aan een wedstrijd en/of het stadion ansich is meer dan de moeite waard! Ga dat zien, voetbalfans!

Ticketprijzen wedstrijd:

Het grootste gedeelte van de plaatsen kost voor volwassenen £30 tot £35. Voor de Johnny Haynes Stand betaal je zo’n £50 tot £75.

Prijzen rondleiding door het stadion:

Een rondleiding door Craven Cottage kost zo’n £10.

Crystal Palace F.C.

Crystal Palace is een Londense voetbalclub uit het zuiden van de stad. De club speelt haar thuiswedstrijden in Selhurst Park Stadium in Sydenham. De club is opgericht in 1905 en speelt haar thuiswedstrijden in het karakteristieke rood en blauw. Door deze opvallende kleuren zul je de Crystal Palace-fans uit duizenden herkennen!

Deze traditionele Londense voetbalclub heeft nog nooit een belangrijke prijs gewonnen. En ook de aankomende jaren ligt dat niet in de lijn der verwachting. Desondanks vind je hier een trouw publiek en is een wedstrijd over het algemeen 90 minuten lang vermaak!

Ticketprijzen wedstrijd:

De gemiddelde prijzen voor Crystal Palace liggen tussen de £50 en £60. Uiteraard afhankelijk van de plaats.

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £10. Voor kinderen betaal je £6.

Brentford F.C.

Brentford F.C. is een voetbalclub uit de gelijknamige wijk Brentford, in het westen van Londen. De club speelt sinds 2020/2021 op het hoogste nationale niveau: de Premier League. De thuisbasis van Brentford F.C. is het Gtech Community Stadium; een relatief modern stadion met bovenal opvallende stoeltjes. Als er publiek in het stadion zit, valt dit niet op. Maar als het stadion leeg is, valt je gegarandeerd op dat er voor bijzondere kleuren stoeltjes gekozen is. Kleuren die in ieder geval niet overeenkomen met de clubkleuren: rood en wit.

Brentford F.C. heeft niet het geluk een haast vaste plaats in de Premier League te hebben. Daardoor kan het zo maar zijn dat hun verblijf op het hoogste nationale niveau van korte duur is. Pak daarom je kans, nu het nog kan en bezoek een Premier League-wedstrijd in het Gtech Community Stadium.

Ticketprijzen wedstrijd:

De prijzen liggen tussen de £25 en £60.

Prijzen rondleiding door het stadion:

De prijs voor een volwassene is £20. Voor kinderen betaal je £10.

Wembley

Het laatste stadion dat we niet onbenoemd willen laten is Wembley Stadium. Dit stadion is de thuisbasis van het Engelse voetbalteam, The Three Lions. Wembley Stadium met haar kenmerkende boog over het stadion heen, vind je in het noordwesten van Londen. Mocht je het geluk hebben dat tijdens jouw trip Engeland een thuiswedstrijd speelt, aarzel dan niet. Je kunt namelijk veel van de Engelsen zeggen, maar voetbal is heilig voor ze. Een goede sfeer is dan, over het algemeen, ook gegarandeerd. Net als het over de toonbank gaan van duizenden, zo niet honderd duizenden liters bier.