paris, sunset, boat-4061984.jpg

27 x Wat te doen in Parijs

De stad van de liefde: Parijs. De Europese variant van New York. Niet doordat er in Parijs talloze wolkenkrabbers zijn die de skyline versieren, in tegendeel, maar doordat er in Parijs, net als in New York, ongelooflijk veel te zien en beleven is. Van de Mona Lisa tot de Eiffeltoren, van de Sacre Coeur tot Moulin Rouge en van de Arc de Triomphe tot de Champs Élysées. Al deze bezienswaardigheden maakt Parijs tot een stad waar je je wandelschoentjes voor nodig hebt. En het maakt Parijs tot een stad waar je het liefst een overnachting bij boekt, want aan één dag in Parijs heb je bij lange na niet voldoende om álles te zien. 

In dit artikel vind je 27 dingen die je trip naar Parijs compleet maken!

1. Breng een bezoek aan het Louvre. En aanschouw het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa én vergeet ook vooral niet, als je voor dit kunstwerk staat, achterom te kijken, want het kunstwerk dat je dan ziet is wat ons betreft nóg mooier.

2. Beklim 1665 traptreden van de Eiffeloren. Een combinatieticket voor de trap (eindpunt: tweede verdieping) en een lift omhoog kost zo’n €20.

3. Maak een boottocht over de Seine en vaar onder de karakteristieke bruggen door, zoals de Pont Neuf. En geniet van het uitzicht vanaf het water op de Eiffeltoren en Notre-Dame.

4. De Notre-Dame is een schitterende kathedraal in gotische stijl. De Notre Dame die in april 2019 gedeeltelijk afbrande, wordt op dit moment (2023) gerestaureerd. De planning is dat de kerk in 2024 weer (volledig) opengaat voor bezoek. 

5. Aanschouw de Arc de Triomphe, één van de bekendste bouwwerken van Parijs. Deze triomfboog staat aan het westelijke eind van de Champs-Élysées en is gebouwd ter ere van Napoleons overwinning bij Austerlitz. 

6. Over het algemeen wordt de Pont Alexandre III als de mooiste brug van de stad gezien. De brug is rijk versierd met onder andere lantaarns en standbeelden.  

7. Operaliefhebbers kunnen bij het misschien wel beroemdste operahuis ter wereld, Palais Garnier, terecht. Dit operahuis is in 1861 ontworpen door een neef van Napoleon en is volledig versierd met stijlvolle beschilderingen en bladgouden pilaren. Erg indrukwekkend, ook voor niet-operaliefhebbers!

8. Maak een wandeling door Jardin du Luxembourg. Dit prachtige, verzorgde park biedt een grote variëteit aan bloemen, planten en ook beelden. Een hele fijne plek voor een verfrissende wandeling.

9. Maak een foto op de trappen van de Sacre Coeur, gelegen op de heuvel Montmartre. Geniet van een wandeling omhoog, met een schitterend uitzicht op de bekende basiliek.

10. Als je dan toch in de buurt bent, kun je gelijk een bezoek brengen aan de wijk Montmartre. Hier vind je van oudsher veel kunstenaars die met alle liefde een prachtig portret van jou willen maken. In realistische stijl of als karikatuur. 

11. Aan de westkant van Parijs, iets uit het centrum, ligt het Paleis van Versailles. Dit is een immens paleis, dat nog dateert uit de tijd van Lodewijk XIV. Trek voor het bezoeken van dit kasteel minimaal drie uur uit.

12. Loop over de Champs-Élysées. Een straat vol winkels en monumenten, die uitkomt bij de gigantische rotonde waar de Arce de Triomphe staat. 

13. Voor nachtelijke gezelligheid ben je in Quartier Latin aan het juist adres! Quartier Latin staat bekend als een studentenwijk en je vindt hier een hoop barretjes, restaurants en clubs. 

14. Wil je je bezoek aan Parijs hélemaal compleet maken, dan kan een bezoek aan Disneyland niet ontbreken. Disneyland Parijs is een gigantisch, iconisch pretpark met een veelvoud aan attracties in het Disney-thema. 

15. Bezoek Sainte-Chapelle en bezichtig de schitterende glas-in-loodramen. Deze koninklijke kapel vind je op zo’n 700 meter van de Notre-Dame en kent een imposant interieur.  

16. Verklaar de liefde door een hangslotje op te hangen bij één van de bruggen. Lange tijd was de Pont des Arts de brug om je hangslotje op te hangen, maar die brug is volledig leeggehaald. Tegenwoordig is de Pont de l’Archevêché befaamd voor de slotjes der liefde.

17. Bezoek de Place de la Concorde, een historisch plein aan de Seine, op loopafstand van het Louvre. Dit plein was ooit het toneel voor verschillende executies, maar staat tegenwoordig vooral bekend om haar Egyptische Obelisk. 

18. Loop over de Pont Neuf, de oudste brug van de stad. Deze brug is gebouwd in de 16e eeuw. 

paris, france, architecture-4688555.jpg

19. Je kan Parijs ook van onder bekijken, in de catacombes van Parijs. Doordat in de 18e eeuw veel mensen overleden, was er dringend behoefte aan extra ruimte om overledenen te begraven. Dit mondde uit in een netwerk van kalksteenmijnen waar botten werden opgeborgen. Wellicht wat luguber, maar een tour met een gids is wel erg leerzaam. 

20. Waar Central Park een oase van rust vormt in de drukte van New York, doet Jardin des Tuileries dat voor Parijs. Deze tuin vol met standbeelden en fonteinen ligt tussen de Place de la Concorde en de piramide van het Louvre.

21. Breng een bezoek aan Centre Pompidou; een gigantisch museum voor moderne kunst, met kunstwerken van bekende kunstenaars als Banksy, Picasso en Kandinsky.

22. Een bezoek aan het Musée d’Orsay hoort bij iedere Parijs-ganger hoog op het lijstje te staan. Dit museum herbergt een grote verzamelingen adembenemende mooie scultpuren en fraaie schilderijen. 

23. Maak een culinaire tour door Parijs en proef van typisch Franse kaas, brood en gebak. Geniet van zoete en hartige lekkernijen, zoals heerlijke macarons. 

macarons, dessert, bakery-732021.jpg

24. Ga heerlijk picknicken op Place des Vosges. Dit park op loopafstand van de Notre-Dame leent zich uitstekend voor een heerlijke Franse picknick. Stokbroodje, kaasje en wijntje; genieten maar!

25. Voor een heerlijke cocktail moet je bij La Candelaria zijn. Deze bar aan de Rue de Saintonge is één van de allerbeste barren ter wereld.

26. Sorry mannen… Voor de shopliefhebbers is de wijk Le Marais the place to be. Je vindt hier veel verschillende, lokale boetiekjes.

27. Sorry vrouwen… Breng een bezoek aan Moulin Rouge. Bij dit theater, in de rosse buurt van het Quartier Pigalle, kan je een glamoureuze show bijwonen onder het genot van een heerlijke glas champagne. 

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!