rotterdam, skyline, port city-1611943.jpg

Toerist in eigen land: Rotterdam

Rotterdam, of Rotje Knor, de havenstad in het Zuidwesten van Nederland. De stad van de Erasmusbrug, de Markthal en de Euromast. De stad van niet lullen, maar poetsen. Een superfijne stad om eens een bezoek aan te brengen, als toerist in eigen land. De moderne binnenstad leent zich uitstekend voor een fijne sightseeing. Er is genoeg te beleven en te zien. 

En wat er zo al te beleven en zien is, zetten we hieronder graag voor je uiteen!

#1 Proef van allerlei wereldkeukens in de Markthal

In deze stijlvol vormgegeven, overdekte foodhall vind je allerlei aanbieders met een grote variëteit aan lekkernijen. Als foodlover kan je je hier je geluk niet op. Je komt in de Markthal van alles tegen: van Marokkaanse kruiden tot Franse kazen en van vegetarische maaltijden tot tropische smoothies. Schuif lekker aan bij één van de restaurantjes en vergeet dan ook zeker niet even omhoog te kijken naar het prachtige plafond. De binnengevel is namelijk een kunstwerk ansich, met kolossale vruchten, groenten, bloemen en insecten.

rotterdam, netherlands, market hall-2865626.jpg

#2 Loop tussen de vissen bij Diergaarde Blijdorp

In de wijk Blijdorp vind je een grote dierentuin die met name bekend staat om haar aquarium. Diergaarde Blijdorp bied je namelijk de mogelijkheid om tussen de haaien en schildpadden te lopen. Goede kans dat je hardop schrikt als je in je ooghoek een haai op je af ziet zwemmen.

Daarnaast is Diergaarde Blijdorp de plek waar in 2007 Bokito, de reuzachtige zilverruggorilla ontsnapte.

#3 Bekijk de kubus-woningen

Deze opmerkelijke gebouwen, vormgegeven als (je raadt het al) kubus, vind je in het centrum van de stad. Je zal het niet geloven maar naast dat het dienstdoet als museum, wonen hier ook mensen. Je kan je toch niet voorstellen dat je hier comfortabel kunt wonen? 

rotterdam, architecture, cube-4162619.jpg

#4 Kijk uit op de stad vanaf de Euromast

De Euromast heeft een prominente rol in de skyline van Rotterdam. Deze karakteristieke Tv-toren, De Euromast, biedt daarnaast een prachtige blik op de stad en het omliggende havengebied. Met een restaurant op grote hoogte is dit ook de ideale plek om, genietend van het uitzicht, een hapje en een drankje te nuttigen. 

#5 Loop over de Erasmusbrug

Deze befaamde witte brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum en heeft als bijnaam de Witte Zwaan. Vanaf de brug heb je een prachtig zicht op de wolkenkrabbers en andere gebouwen die de skyline van Rotterdam sieren.

erasmus bridge, slow shutter speed, the high and mighty-4152383.jpg

#6 Maak een wandeling over de Maasboulevard

Maar als je het hebt over een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam, dan adviseren wij je om een aangename wandeling te maken over de maasboulevard. Deze ruim vijf kilometer lange boulevard langs de Maas (vandaar de naam…) bied je het allermooiste uitzicht – wat ons betreft – van Nederland. Je kijkt uit over de Maas met op de achtergrond o.a. de Erasmusbrug, de Euromast, de Kolos van Rotterdam en de Willemsbrug. 

#7 Breng een bezoek aan één van de vele musea

Rotterdam herbergt een grote verscheidenheid aan musea. Voor iedere museumliefhebber is er wel een museum te vinden dat bij hem of haar past. Zo heb je de Kunsthal, een expositieruimte in Rotterdam met uiteenlopende tentoonstellingen. Verder heb je ook het Boijmans van Beuningen, waar veel Europese kunst, van Rembrandt tot Dalí, tentoon wordt gesteld. Ook vind je in Rotterdam het Nederlands fotomuseum en het Maritiem Museum.

#8 Ontdek het nachtleven in de Witte de Withstraat

Voor de uitgaansgelegenheden moet je in Rotterdam bij de Witte de Withstraat zijn. In deze lange straat vind je talloze restaurantjes, cafés, barretjes en clubs. Dit is the place to be om je avond een kickstart te geven, maar ook de plek waar je lekker kunt eten. 

Vooruit, jullie krijgen van ons een aantal restaurantjes waar je aan kunt schuiven voor een heerlijk hapje en een drankje. 

 • Jaffa, voor de beste shoarma en döner kebab
 • Ter Marsch & Co of Hamburg, voor een onvervalste hamburger
 • Supermercado, voor Latijns-Amerikaanse streetfood
 • Vegan Junkfood Bar, voor milieuvriendelijk genieten
 • Oliva, voor Italiaan-vriendelijk genieten

#9 Met de watertaxi naar Rotterdam

Als je Rotterdam wilt bezoeken en je geen zin hebt in torenhoge kosten voor parkeren, dan is de watertaxi de uitkomst. Vanaf meerdere locaties, waaronder Krimpen aan den IJssel, vertrekt een watertaxi waarvoor je enkel je OV-chipkaart nodig hebt. Je kan je auto parkeren bij de watertaxi en vervolgens met je OV-chipkaart inchecken. De watertaxi brengt je, uiteraard via het water, zo naar het stadscentrum. En ondertussen heb je ook nog een verbluffend uitzicht op de stad en haar skyline. 

rotterdam, water, skyline-2352011.jpg

#10 Bezoek de Van Nellefabriek

De voormalige Van Nellefabriek is sinds 2014 opgenomen als UNESCO Werelderfgoed. Deze voormalig koffie-, thee- en tabaksfabriek, is iconisch voor de industriële architectuur van de vroege 20e eeuw. Tegenwoordig kun je bij de Van Nellefabriek terecht voor een rondleiding.

#11 Overheerlijk eten in Rotterdam

Een beetje stad heeft genoeg mogelijkheden om overheerlijk te eten. Zo ook Rotterdam. Rotterdam kent onnoembare opties om je buikje vol te eten. Omdat het er teveel zijn om op te noemen, zullen we hieronder onze favorieten noteren.

 • Van ’t Spit, voor overheerlijke kipgerechten
 • Kaat Mossel, voor de beste mosselen van het land
 • Stockholm, niet de stad, maar het restaurant
 • Prachtig, betaalbaar, culinair eten
 • De Euromastdiner with a view
 • ­Hotel New York, uitgebreid lunchen of dineren op een iconische locatie
 • Bokaalstreetfood, speciaal biertjes en bovenal veel gezelligheid
 • Diego’s, voor een hamburger van hamburgerkoning Diego Buik

Geniet van al het moois dat Rotterdam te bieden heeft, als toerist in eigen land. En kom erachter dat je helemaal niet ver hoeft te reizen, om schoonheid te vinden. Rotterdam is daar wat ons betreft een uniek voorbeeld van.


Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!