Reizen: een even tijdrovende als geldrovende verslaving. Een vakantie, stedentrip of verre reis kost namelijk al gauw een hele hoop. Tijd, maar vooral ook geld! Een vlieg- of treinticket, overnachting(en), eten, drinken en toeristische uitstapjes zijn enkele kostbare voorbeelden. Maar geld hoeft geen belemmerende factor te zijn voor jouw droomvakantie. Er zijn een hoop praktische tips die je kunt opvolgen om goedkoop op reis te kunnen gaan. In dit artikel nemen wij je mee langs deze adviezen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat jij je niet laat weerhouden om die wellicht broodnodige reis te boeken!
#1 Boek je tickets ver vooruit!
Het komt vast wel eens voor dat je last-minute een reis wilt boeken. Na een drukke werkweek of voor een aankomende tentamenweek wil je er echt nog even tussenuit. Wij geven je groot gelijk! Maar budget-technisch is het veel verstandiger om wat verder van tevoren je ticket te boeken. Goedkope tickets vind je over het algemeen zo’n 4 maanden voor vertrek. Volgens onderzoek van Expedia en de Airlines Reporting Corporation is 140 dagen voor vertrek het beste moment. Mocht de “reisdrang” toch later opkomen, dan doe je er goed aan om tussen de 8 en 6 weken voor vertrek je ticket te boeken. Dit is gemiddeld het gunstigste moment om een goedkoop ticket te scoren!
#2 Boek je tickets op een zondag of een dinsdag
Maak geen overhaaste beslissingen met het daadwerkelijk boeken van je vliegtickets. Tenzij het een zondag is. Dan is haast geboden. Op zondag boek je namelijk over het algemeen tegen het goedkoopste tarief een vliegticket. Mocht dit niet lukken, boek je vliegticket dan op dinsdag. Dit kan je zo 10 tot 20% schelen!
#3 Vlieg op een doordeweekse dag (maar niet op vrijdag)
Doordeweeks vliegen is het goedkoopst. Weekenden, met name de vrijdagen en zaterdagen, zijn over het algemeen een stuk duurder. Simpelweg doordat vliegtuigmaatschappijen inspelen op de drang naar weekendjes weg. Vlieg dus op een maandag, dinsdag, woensdag of eventueel donderdag!
#4 Gebruik meerdere browsers (of een VPN)
‘Ze kijken en luisteren mee’, is iets dat je tegenwoordig vaak hoort. Siri, Alexa en Google Assistent lijken soms haast gedachte te kunnen lezen. Kleine geruststelling: dat kunnen ze (nog) niet! Wat ze wel kunnen is jouw zoekgeschiedenis analyseren. Mocht jij bijvoorbeeld vaak op ‘vliegtickets Amsterdam Bali’ zoeken, dan kan je er vergif op in nemen dat dit ook bij onze AI-vrienden bekend is. Gebruik om die reden meerdere browsers en vergelijk de prijzen. Ook kan je gebruik maken van een VPN; dit zorgt ervoor dat je dataverkeer wordt omgeleid.
#5 Kies een goedkope bestemming
Een goedkope bestemming uitkiezen is hoogstwaarschijnlijk de beste manier om portemonnee-vriendelijk op reis te gaan. Wereldwijd vind je meerdere goedkope en toch schitterende, fraaie bestemmingen. Maar wat maakt een bestemming ‘goedkoop’? Allereerst kan dat komen doordat bepaalde landen negatief in het nieuws zijn geweest. Lange tijd waren Griekenland en Turkije om die reden goedkope eindbestemmingen. Verder zijn er ook bestemmingen die als ‘goedkoop’ bestempeld worden doordat je in dit land relatief gezien (in vergelijking met Nederland) weinig kwijt bent voor bijvoorbeeld overnachtingen, tours en eten en drinken.
Een aantal voorbeelden van goedkope bestemmingen:
- Montenegro
- Albanië
- Hongarije
- Sri Lanka
- Cambodja
- Indonesië
- Nicaragua
- Guatemala
- Marokko
- Gambia
#6 Vermijd reizen in het hoogseizoen
In het hoogseizoen zijn alle prijzen, voor zowel (vlieg)tickets als bijvoorbeeld overnachtingen, vele malen duurder. Probeer dit te vermijden! In plaats van in het hoogseizoen (juni, juli, augustus & schoolvakanties) op vakantie te gaan, kan je er budget-technisch beter voor kiezen om jouw reis in het laagseizoen te laten plaats vinden. Januari tot en met mei en september tot en met november zijn dan voordeligere keuzes!
#7 Laat de Gordon Ramsey in je los
Eten en drinken is over het algemeen een hoge kostenpost tijdens je verblijf in het buitenland. Met name uiteten gaan, zal je op den duur in je portemonnee gaan voelen. Tenzij jij Elon Musk of Jeff Bezos bent, jullie voelen daar niks van. Een goedkoop alternatief is om zelf je eten te bereiden. Ga naar een lokale markt en bereid zelfstandig een heerlijk diner. Of loop binnen bij een lokale supermarkt, koop een aantal broodjes en wat beleg, en verorber dit in een park in de zon.
#8 Neem altijd een fles water mee
Een fles water kan uitkomst bieden op reis. Continu plaatsnemen op een terras is budget-technisch niet verstandig. Als je daarentegen een flesje water bij je hebt, zal je een hoop geld besparen. Over het algemeen kan je op veel plekken namelijk zuiver drinkwater gratis en voor niets krijgen. Zo zorg je ervoor dat je ook in je drinkbehoefte goedkoop op reis kunt gaan!
Als je uiteten gaat kan het overigens ook gunstig zijn om om kraanwater te vragen. In veel gevallen wordt hier geen geld voor gerekend.
#9 Verdiep je in het openbaar vervoer
Een taxi is een gemakkelijke keuze. Een taxi brengt je eenvoudig van A naar B. Maar – er is een maar! – dit kost je in veel landen een godsvermogen. Zonde! Als je even de tijd neemt om je te verdiepen in het openbaar vervoer en daarnaast de nodige applicaties op je telefoon download, zal dit je een (hele) hoop geld besparen!
#10 Overnachten in hostels
Hostels zijn goedkope alternatieven voor AirBnb of hotels. Oké, je levert enigszins in op comfort en privacy, maar daar staat tegenover dat je hier veel sociale contacten op kunt doen en je je portemonnee een fijne dienst bewijst! Goedkoop op reis in optima forma!
#11 Overnacht net iets buiten de stad
Mocht je toch in een hotel of Airbnb willen overnachten, kies dan een verblijf in de buitenwijken van de stad. In het centrum van een grote stad zijn de prijzen veelal 200% duurder, waardoor je buiten de stad een stuk gunstiger uit bent.
#12 Free Walking Tours
Een ideaal alternatief voor betaalde tours zijn de Free Walking Tours. Deze worden in haast iedere grote stad wel aangeboden. Onder de bezielende leiding van een lokale gids leer je een stad van binnen en van buiten kennen. Vaak met leuke insight information. Deze tours werken op giftbasis. Je betaald geen vast tarief; je mag zelf bepalen wat je de tour waard vindt.
#13 Ga zelf op avontuur en laat tours helemaal links liggen
Tour-operators rekenen over het algemeen hoge tarieven voor hun uitstapjes. Door zelf op avontuur te gaan, kan je een hoop geld besparen. Spreek een local aan en vraag naar de ultieme bezienswaardigheden. Vaak weten deze locals jou perfect te vertellen hoe en waar je moet zijn. Dit zal zeker bijdragen aan jouw ‘goedkoop op reis’-avontuur!
#14 Boek je tours via GetYourGuide
Mocht je toch een tour willen boeken, boek deze tour dan via Get Your Guide. Lokale tour-operators – het type tour-operator dat je op straat aanspreekt – rekenen vaak hoge prijzen voor hun diensten. De tour-operators op Get Your Guide daarentegen zijn allemaal gevalideerd en hanteren eerlijke prijzen.
#15 Vraag advies aan locals
De locals zijn een ultieme informatiebron voor goedkoop reizen. Want deze locals weten bijvoorbeeld vaak precies waar je moet zijn om goedkoop en lekker uiteten te gaan. Ook kunnen de locals jou prima vertellen welke tours het geld waard zijn en/of waar je het beste goedkoop fietsen kunt huren.
#16 Pin niet te vaak
Vaak betaal je in het buitenland een exchange-fee als je geld uit de pin-automaat haalt. Dit is een bedrag dat aan de strijkstok van de banken blijft hangen. Zonde! Om die reden kan het verstandiger zijn om eenmalig een hoger bedrag te pinnen. Daarmee zorg je ervoor dat je je bezoek aan het pin-automaat tot een minimum beperkt. Houdt er wel rekening mee dat je dan met een groot bedrag op zak rond kunt lopen. Dit kan in sommige landen onverstandig zijn. Neem dan dagelijks een x-bedrag mee en leg de rest veilig in een kluis.
#17 Eet lokaal of bij straattentjes
Lokale restaurants zijn veel beter betaalbaar dan de duurdere, fancy alternatieven in de buurt van de hotspots. Je kunt hier betaalbaar een maaltijd nuttigen die vaak nog veel lekkerder is dan de duurdere alternatieven. Daarnaast zorgen deze lokale restaurants er ook nog eens voor dat je in aanraking komt met de cultuur van jouw reisbestemming. Twee vliegen in één klap!
#18 Trek je wandelschoenen aan
Wandelen kost niks. In tegenstelling tot taxi’s, het openbaar vervoer, fietsen en tuktuks. Trek daarom goede schoenen aan en probeer zoveel mogelijk afstand al lopend af te leggen. Hierdoor bespaar je dagelijks al gauw een hoop geld. Het geld dat je normaal gesproken kwijt zou zijn aan vervoer houd je zodoende in je zak! Tenzij je dit geld moet herinvesteren in blarenpleisters.
#19 Afdingen tot je een ons weegt
In Nederland is afdingen slechts in geringe mate maatschappelijk geaccepteerd. Als je in Nederland bij de kassa stennis schopt om de prijs omlaag te krijgen, word je over het algemeen raar aangekeken. In veel andere landen is dat echter heel erg normaal! Sterker nog: afdingen is daar onderdeel van de cultuur. Ontwikkel je daarom tot een pro in het afdingen en zorg ervoor dat je geld van de prijs af praat. Een leuke, soms ongemakkelijke, maar bovenal uitdagende manier om geld te besparen op reis!
#20 Beperk je tot handbagage
Als je goedkoop op reis wilt gaan is je bagage een goede manier om geld te besparen. Zeker als je meerdere achtereenvolgende vluchten gaat boeken, kan het toevoegen van ruimbagage in de papieren gaan lopen. Als je daarentegen genoegen neemt met een minimum aan kleding en spullen, zal je merken dat je een hoop geld bespaard. Dus begeef je buiten je comfortzone en laat dat extra jurkje of die extra broek lekker eens thuis!
#21 Deel met reisvrienden
Als je jezelf op reis openstelt, zul je ondervinden dat je op reis razendsnel vrienden maakt. Iets dat op zichzelf natuurlijk al superleuk is! Maar het is ook een goede manier om wat geld te besparen. Door met vrienden te reizen, kan je veel van de uitgaven delen. Als je een rit met de taxi of een excursie met je vrienden deelt, zal je normaal gesproken een stuk goedkoper uit zijn.
Hopelijk helpen onze tips jou om goedkoop op reis te kunnen gaan. Want, zoals je gemerkt hebt is goedkoop op reis gaan geen utopie. Geld hoeft jou er echt niet van te weerhouden om jouw droomreis te maken! Niet in de eerste plaats omdat reizen jou iets oplevert dat niet in geld is te meten. Reizen verrijkt je leven. Een droomreis is elke euro, yen, dollar, kuna of dirham meer dan waard!