nature, outdoors, travel-2990060.jpg

Reizen: de clichés zijn waar

Home » Algemeen » Reizen: de clichés zijn waar

Collect moments, not things. 

The world is a book, and those who don’t travel read only one page.

Travel is an investment in yourself.

Travel is the only thing you buy that makes you richer.

To travel is to live.

Hierboven staat wat mij betreft een hele weide vol met waarheden als een koe. Wat mij betreft is reizen immers alles wat er hierboven over gezegd wordt. Reizen is in een investering in jezelf. Reizen is meer waard dan het geld dat je eraan uitgeeft. Reizen is leven. 

Zelf kwam ik tot de conclusie dat reizen voor mij van grote betekenis is gedurende de coronapandemie die de gehele wereld tussen 2020 en 2022 in z’n macht had. Gedurende deze periode van lockdowns, quarantaine en social distancing waren de grenzen tussen de meeste landen hermetisch afgesloten. Reizen was in deze periode niet langer vanzelfsprekend en het overgaan van een grens gebeurde enkel nog tijdens ruzies met je partner. Waar de wereld de afgelopen decennia een globalisatieontwikkeling doormaakte, werd deze vrije uitwisseling van mensen, goederen en geld door de coronapandemie vrij gemakkelijk en kortdaad een halt toegeroepen. Niet langer kon vooruitgekeken worden naar een volgende mooie reis. Wie wist toentertijd hoelang de coronapandemie gaande zou blijven. Prioriteit nummer één was het handhaven van een goede gezondheid (en het bemachtigen van zoveel mogelijk wc-papier), reizen haalde bij het grootste gedeelte van de wereldbevolking de prioriteitenlijst niet eens. 

Het was gedurende 2021 dat ik bij mezelf opmerkte dat het gebrek aan avontuur, veranderende omgeving en het mezelf omringen door een andere cultuur mij mentaal begon op te breken. Dit klinkt wellicht als een luxeprobleem, maar ik merkte daadwerkelijk een onrustig gevoel op. Het gevoel stil te staan. Ik ben me er ter degen van bewust dat reizen een luxe is die lang niet iedereen gegeven is. Echter betekent de wil om te reizen niet per se dat achter die persoon een gigantische bankrekening schuilgaat. In tegendeel. Veel van mijn reizen zijn op minimalistische wijze tot stand gekomen, waarbij veel overnachtingen gepaard gaan met slapeloosheid doordat een krappe, smalle cabine in een overvolle slaapzaal nou niet bepaald relaxed slapen is. Echter raakt voorgaande zin voor mij precies de kern van reizen, op reis gaan, de wereld zien: jezelf mengen met verschillende mensen uit iedere uithoek ter wereld, in een andere cultuur, een bestemming met andere normen en waarden, los van een bepaalde mate van comfort, maar met een avontuur op iedere hoek van de straat. Een avontuur dat bijna letterlijk op je wacht om aangegaan te worden. Een avontuur waarbij je mensen leert kennen – lokaal en internationaal. Vrienden maken. Een avontuur waarbij je naar plekken gaat die je enkel van je beeldscherm kent. Eeuwige herinneringen. Een avontuur waarbij je je soms letterlijk onderdompelt in een andere cultuur. Je horizon verbreden. Een avontuur waarbij je wellicht op je bek gaat, vies wordt of waarbij je je ongemakkelijk voelt, maar waarbij het verhaal achteraf altijd de moeite waard is. Out of your comfortzone.

Dat betekent reizen voor mij. 

Maar wat kan reizen voor jou betekenen? En waarom is reizen zo belangrijk? Hieronder zal ik enkele voordelen van reizen voor je uiteenzetten. Grijp gerust één van deze redenen aan om je partner aan z’n oor te trekken om een mooie reis te gaan plannen. 

#1 Het maken van een reis heeft een positieve invloed op je ervaren welzijn

Uit onderzoek van de University of Surrey is gebleken dat het subjectieve gevoel van welzijn van vakantiegangers verbeteren als gevolg van een bevredigende vakantie. Opvallend in dit onderzoek is daarnaast dat zowel voor als na de daadwerkelijke reis het ervaren gevoel van welzijn hoger is. Dat betekent dat je voorafgaand aan de reis iets hebt om naar uit te kijken waardoor je meer geluk ervaart, maar ook dat je achteraf, na de reis, mooie herinneringen hebt waar je op kunt teren waardoor je ervaren welzijn verhoogd blijft. 

Daarnaast blijkt uit onderzoek in 2014 dat mensen meer genot halen uit het plannen van een nieuwe reis, dan bijvoorbeeld het kopen of krijgen van nieuwe spullen. Het gehele voortraject is zodoende al een belangrijke geluksfactor. Een goede reden om je laptop erbij te pakken en stap voor stap een mooie reis uit te stippelen. 

#2 Reizen helpt depressies te genezen en voorkomen

Uit een studie, uitgevoerd door de Marshfield Clinic in Wisconsin in 2006, is gebleken dat mensen die minder dan één keer per twee jaar op vakantie gaan eerder te maken hebben met stress en depressie dan mensen die er minstens twee keer per jaar op uit gaan. 

Verder is in de preventieve gezondheidszorg bekend dat door regelmatig een stressvolle en/of drukke omgeving te verlaten, je je stresslevels kunt verminderen. Dit is tevens bevestigd door onderzoek van de American Psychological Association. 

#3 Reizen is goed voor je gezondheid

Wetenschappers van de Universiteit van Californië, San Francisco en Harvard zijn tot de conclusie gekomen dat het nemen van een vakantie van slechts zes dagen al vele positieve effecten heeft op het menselijk lichaam. Uit onderzoek blijkt dat er bij het maken van een reis bepaalde genetische veranderingen plaatsvinden, welke op hun beurt een gunstig effect hebben op het stressniveau en de gesteldheid van het menselijk immuunsysteem. Verder concludeerden de wetenschappers dat door op reis te gaan zelfs een maand lang een minder hoog stressniveau wordt gemeten. 

Uit een andere studie, gesponsord door National Institutes of Health, blijkt verder dat mensen die regelmatig op vakantie gaan 21 procent minder kans hebben om te overlijden door uiteenlopende redenen en dat 32 procent minder snel overlijden door een hartziekte.

Als je het zo leest kan de huisarts bij het volgende doktersbezoek beter een reisvoucher uitdelen dan een lijst met medicatie, al lijkt me de combinatie van beide in dat geval het allerbeste werken!

#4 Reizen triggert je verwonderend vermogen

Als je eenmaal je koffers hebt gepakt en je na een vlieg-, bus-, auto-, trein- of skelterreis bent aangekomen op de plaats van bestemming kan het grote verwonderen beginnen. Onbekende culturen, bekende hotspots, nieuwe mensen en prachtige landschappen. Allemaal redenen om je eens heerlijk te verwonderen. Uit onderzoek blijkt dat het opdoen van nieuwe ervaringen je hersenen leniger maakt en je wordt afgeleid van gedachtekronkels en gepieker. Uit meerdere publicaties tussen 1962 en 2016 blijkt dat het vermogen om je te kunnen verbazen, leidt tot een verhoogde creativiteit en mentale groei.

#5 Tijd doorbrengen met anderen

Vakantie is bij uitstek geschikt om tijd door te brengen met mensen om je heen. Op vakantie heb je immers alle tijd om gezamenlijk te genieten van alles wat op de plek van bestemming voor handen is. Gevoed door een gelukzalig gevoel, je bent immers lekker op vakantie, heb je alle tijd om samen herinneringen te maken. 

Naast dat je tijd door kunt brengen met je reisgezelschap, is reizen ook uitermate geschikt voor het opdoen van nieuwe contacten. Het maken van nieuwe vrienden geeft een fijn gevoel en voor je het weet heb je een internationale vriendenkring om je heen gebouwd waardoor je ‘gefeliciteerd met je verjaardag’ in 17 verschillende talen zal moeten onthouden.

#6 Reizen geeft een gevoel van ‘high’ zijn

Uit onderzoek, uitgevoerd in 2006, blijkt dat mensen in een staat van euforie kunnen belanden als zij bliksemsnel nadenken of als hun zintuigen overuren draaien. Het brein maakt op dat moment dopamine aan, dat zorgt voor een gelukszalig gevoel. Als je je verwondering de vrije loop laat en je volledig opgaat in alles wat je ziet, meemaakt en ervaart, kan dat je een gevoel van ‘high’ zijn geven. Je hoeft dus niet naar Amsterdam toe en jezelf tegoed te doen aan een goed gedraaide joint – dat gevoel van ‘high’ zijn kan dus ook door gewoon lekker op reis te gaan! 

#7 Jij hebt de leiding

Een vakantie is, tenzij je met een reisorganisatie op reis gaat, geen vooruit gestippelde reis. Je hebt alle vrijheid om te bepalen waar je slaapt, wat je eet en hoe laat je naar bed gaat. Jij bent in charge. Jij neemt de beslissingen. Doordat je op jezelf bent aangewezen, word je zelfredzaamheid vergroot. 

#8 Vakantie zorgt ervoor dat je batterij weer oplaadt

Uit onderzoek blijkt dat je lichaam en hersenen de negatieve gevolgen van werk, zoals verhoogde stresslevels en veel spanning, niet zomaar even verwerken. Voor het verwerken van deze negatieve aspecten hebben ze tijd nodig – dat gaat niet over één nacht ijs. Er is zelfs een aantoonbaar negatief verband gevonden tussen het niet nemen van een vakantie enerzijds en gezondheid en levensverwachting anderzijds. Verder wordt in een onderzoek uit 2002 aangetoond dat af en toe fysieke afstand tot je werk van groot belang is.

Reizen zorgt ervoor dat je die fysieke afstand waarborgt en je lichaam en hersenen de negatieve gevolgen van het werk, de spanning en stress, kunnen verwerken, waardoor bij thuiskomst je batterij weer helemaal is opgeladen. Om die reden is een zomervakantie van groot belang. Maar, in de geest van de elektrische auto, af en toe even snel laden is ook zeker niet verkeerd. Een korte vakantie, citytrip of weekendje weg zorgt er ook voor dat je bepaalde gezondheidsvoordelen zult gaan ervaren. 

Legio voordelen om geregeld je koffers te pakken en de wereld in te trekken. Wacht niet te lang, ga er op uit! Verwonder. Ontdek. Leef vrij. 

Koffers, check. Paspoort, check. Handige vertaal-app, check. 104.892 afleveringen van je favoriete serie, check. New adventure, here you come!