northern lights, aurora, lapland-2812374.jpg

Het magische Noorderlicht spotten

Voor veel reizigers prijkt bovenaan de bucketlist één ding: het Noorderlicht spotten. Dit natuurlijk fenomeen heeft op veel reizigers een aantrekkingskracht vergelijkbaar met de aantrekkingskracht tussen Italianen en pasta, zoekende boeren en vrouwen, Amerikanen en XXXXL-milkshakes of Belgen en mayonaise. Een haast ondefinieerbare aantrekkingskracht. Een drang naar ontdekking. Een intrinsieke behoefte aan vervulling van een dieperliggend verlangen. Het Noorderlicht is voor veel reizigers het summum, vergelijkbaar met het bereiken van de top van de Mount Everest. Degene onder ons die het Noorderlicht al eens in hun leven hebben waargenomen, zullen het kunnen beamen. Het zien, nee, het vóélen van het Noorderlicht is iets magisch.

En om die droom in vervulling te laten gaan, schrijven wij deze blog! Dus, riemen vast: we gaan op Aurora-jacht!

Stap 1: Reis af naar noordelijk gebied

Helaas gebeurt het in Nederland zelden tot nooit dat je het Noorderlicht met het blote oog kunt zien. Desalniettemin behoorden mensen op Terschelling in 2019 tot de gelukkigen die dit natuurfenomeen konden aanschouwen. Maar dat is wel echt een unicum. In Nederland ben je afhankelijk van een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon. En als dat gebeurt, heb je als noorderling in Nederland (Groningen, Friesland, Noord-Holland) de grootste kans het Noorderlicht te spotten.

En dat principe geldt niet alleen voor Nederland. Over het algemeen geldt: des te noordelijker, des te groter de kans om het Noorderlicht te zien. Een bestemming rond, op of boven de poolcirkel geeft je de meeste garantie. Maar nooit 100%, wees je daarvan bewust!

De landen waar je kansen om het Noorderlicht te spotten het grootst zijn, zijn:

  • (Noord-) Noorwegen;
  • Finland, en dan met name Fins Lapland;
  • Zweden, en dan met name Zweeds Lapland;
  • IJsland;
  • Canada;
  • Groenland.
sea, night, sky-7423274.jpg

Stap 2: Kies de juiste periode

Over het algemeen geldt dat de beste periode om het Noorderlicht te spotten de maanden maart en september zijn. Deze maanden zijn statistisch gezien de beste maanden om dit kleurenspel te aanschouwen. Met name de dagen rond de equinox (het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat) staan bekend als piekmomenten in de Noorderlicht-jacht.

Maar ook de gehele periode tussen september en maart, wordt gezien als een geschikte periode. In deze periode zijn de dagen het kortst en daardoor is het écht donker. Dit is een belangrijke voorwaarde om het Noorderlicht te aanschouwen.

Stap 3: Download een lokale Noorderlicht-app

Zodra je op plaats van bestemming bent aangekomen, in de juiste periode, kan de jacht worden vervolgd. Maar dan begint de zoektocht eigenlijk pas echt. Het Noorderlicht is niet iedere avond te zien. Want óf het Noorderlicht te zien is, is van veel factoren afhankelijk. De KP-index is één van de meetinstrumenten die aangeeft hoe groot de kans is op het Noorderlicht. De Kp-index is de globale geomagnetische activiteitsindex en verteld iets over de waarschijnlijkheid van het Noorderlicht. Maar, je hoeft geen expert te worden op het gebied van de KP-index voor jouw jacht op het Noorderlicht. Want, het is 2023! We hebben apps! Download een lokale app, zoals My Aurora Forecast of Aurora Notifier & Aurora Forecast en laat de app het werk doen!

Overigens is er een leuke tool om het belang van verschillende factoren omtrent het Noorderlicht te begrijpen. Dat kan via de website van Iceland Air. Je kunt hier aan bepaalde schijven draaien en zien wat de invloed van bepaalde factoren is op Aurora.

Stap 4: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent

Het Noorderlicht spotten is een nachtelijke ervaring. Zorg er dan ook voor dat je goed uitgeslapen bent, want je offert er je nachtrust voor op. Lekker uitslapen, dus. En mocht je toch even willen slapen, vergeet dan niet om je wekker te zetten. Het zou zonde zijn als je dit unieke schouwspel moet missen omdat je niet wakker bent.

Stap 5: Trek dikke kleding aan

‘S Nachts – als het donker is – heb je vanzelfsprekend de grootste kans het Noorderlicht te spotten. Echter, omdat je bent afgereisd naar een noordelijk gelegen gebied ín de wintermaanden, raden wij je van harte aan je dik aan te kleden. Vier lagen, minimaal! Ja, ook jij Wim Hof fanatiekeling! Het kan ’s nachts enorm koud worden in deze gebieden en je wilt niet halverwege het spektakel naar binnen moeten om op te warmen. Kleed je dan ook alsjeblieft dik genoeg aan. Liever te veel dan te weinig kleding!

Dikke muts op, ook. Handschoenen aan. Sjaal om. Thermo-ondergoed, check… Hup, naar buiten!

Stap 6: Zorg voor een onbewolkte lucht

Oké, hier heb je Moeder Natuur even voor nodig. Want het Noorderlicht spotten kan niet als de lucht bezaaid is met wolken. Je hebt een ‘wolkvrije’ lucht nodig om het Noorderlicht te kunnen bekijken. Kijk daarom de laatste uurtjes dat het nog licht is genoeg naar buiten om te kijken of het al dan niet bewolkt is. Maak op basis van die info je eigen Noorderlicht-prognose!

Stap 7: Reis af naar een open plek, zonder luchtvervuiling

Het is erg belangrijk om af te reizen naar een open plek waar het erg donker is. Die plek is vaak niet een drukke stad, zoals Reykjavik in IJsland. Het stadslicht vermindert je kans op het Noorderlicht. Je kunt beter richting het noorden rijden en een open plek zoeken, zonder enige vorm van verlichting. Dus geen straatlantaarns, lampjes of lichten van een drukke autoweg. Ook volle maan kan een belemmerende factor op het aanschouwen van het Noorderlicht zijn. Zeker als het Noorderlicht zwak van kracht is.

Stap 8: Zet je camera vooraf in de juiste instellingen

Het Noorderlicht aanschouwen met het blote oog is anno 2023 natuurlijk niet genoeg. Je wilt dit natuur spektakel natuurlijk ook op de gevoelige plaat vastleggen. En terecht! Een goede camera, met de juiste instellingen, helpt je bij het vastleggen van het Noorderlicht. Enkele belangrijke tips voor de perfecte foto zijn:

  • Zorg ervoor dat je een statief bij je hebt; je wilt beweging voorkomen
  • Zet je ISO op 800 of 400 (verlaag als je merkt dat het nodig is)
  • Kies een diafragma tussen de f/2.8 en f/5.6
  • Zet de sluitertijd op 15 seconden; zo kan je camera alle kleuren van het Noorderlicht opzuigen

nature, northern lights, night-4900611.jpg

Stap 9: Geniet!

Op het moment dat je de gelukkige bent om het Noorderlicht te aanschouwen, vergeet dan alsjeblieft vooral niet te genieten. Dit maak je namelijk niet iedere dag mee (even ervan uitgaande dat je niet op IJsland of in Noorwegen woont). Vergaap je aan dit adembenemende spektakel. Ga, mits dik aangekleed, op de grond liggen en smul van dit unieke tafereel. Soms krijg je het gevoel alsof je spaced, zo magisch is het!

Chapeau! Je hebt je Noorderlicht-jacht met succes afgerond🥇.

Op naar een volgend avontuur!