italy, milano, duomo square-3523635.jpg

Milaan. De modestad van Italië

Milaan is de tweede stad van Italië, na hoofdstad Rome, maar minimaal net zo leuk voor een stedentrip. Niet in de minste plaats omdat de vertrouwde basis van een Italiaanse stad in ruime mate aanwezig is: ongelooflijk lekker eten. Want, voor lekker eten zit je in Italië helemaal goed. En Milaan deelt in die vreugde. Maar los van de overheerlijke keuken, kan je in Milaan prima een lang weekend vertoeven. Om alle hoogtepunten van Milaan te ontdekken heb je minimaal drie dagen nodig. In die drie dagen zal je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid minimaal één pasta en/of pizza scoren, de Duomo aanschouwen en een wandeling maken door de Galleria Vittorio Emanuele II. Maar… er is meer!

Al onze tips voor een bezoek aan Milaan, vind je hieronder. Doe er gerust je voordeel mee!

#1 Aanschouw de prachtige Duomo

Zoals in de inleiding benoemd mag een bezoek aan de Duomo tijdens je verblijf zeker niet uitblijven. Deze authentieke kathedraal (de Nederlandse vertaling van ‘Duomo’), omgeven door het Piazza Del Duomo, vormt het epicentrum van de stad. Je zult hier veel toeristen tegenkomen, maar ook straatartiesten en handelaren. Zo is het Piazza Del Duomo niet enkel het centrum van de stad, maar ook de plaats waar 24/7 wel iets te beleven is.

Neem rustig de tijd om de Duomo van buitenaf te aanschouwen. Dit prachtig vormgegeven gebouw zal je mondhoeken gegarandeerd omhoog doen komen. En na je bezoek aan de Duomo zal je waarschijnlijk ook je ICloud-geheugen moeten verhogen, want dit fotogenieke gebouw leent zich uitstekend voor een groot aantal vakantie-kiekjes! Maar behalve de pracht en praal van buitenaf, is het ook mogelijk de Duomo van binnenuit te aanschouwen. Sterker nog: je kunt ook een ticket kopen om naar het dak te gaan, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de stad.

milan cathedral, church, architecture-2436458.jpg

#2 Bezoek een wedstrijd van één van de twee lokale voetbalteams

Oké, voor de dames die niet van voetbal houden: sorry voor deze tip. Maar, in de modestad van Italië – en wellicht zelfs van Europa – komen jullie meer dan genoeg aan je trekken!

Wij raden je zeker aan om, mocht de mogelijkheid zich voordoen, een voetbalwedstrijd in Milaan te bezoeken. Simpelweg omdat de sfeer over het algemeen uitmuntend is, je vanaf de tribunes een prima zicht hebt op het veld en omdat de clubs van Milaan wereldwijd bekend staan als twee van de allerbeste teams ter wereld.

Er zijn twee teams in Milaan van wie je een wedstrijd kunt bezoeken: AC Milaan en Internazionale (of Inter Milaan). Maar voor deze beide teams kun je als je een wedstrijd wilt bezoeken dezelfde eindbestemming invoeren in je navigatie, want deze teams delen namelijk hun stadion. Als AC Milaan thuis speelt heet het stadion het San Siro. En als Internazionale zijn thuiswedstrijden afwerkt heet het stadion het Giuseppe Meazza.

Kaartjes kun je online via de ticketshop van de beide teams bemachtigen. Of via de losse kaartverkoop bij het stadion.

stadium, the san siro, meazza-2753288.jpg

#3 Bekijk het Laatste Avondmaal

Het is opzienbarend dat een tip voor een grote Italiaanse stad met het woord ‘Avondmaal’ erin, niet betekent dat jij zelf mag gaan eten. Want alhoewel deze tip (indirect) over eten gaat, moet jij nog even geduld hebben voordat je aan de pizza of pasta kan. Want voordat je jezelf te goed gaat doen aan de overheerlijke Italiaanse keuken, moet je zeker ook tijd vrijmaken om anderen te zien eten. Dertien mensen, in dit geval. Niet fysiek, maar als schilderij!

In het klooster Santa Maria delle Grazie kan je namelijk de muurschildering van het Laatste Avondmaal bekijken. Deze muurschildering van zo’n vijf bij negen meter, is wereldwijd bekend en komt van de hand van Leonardo Da Vinci. De Italiaanse alleskunner schilderde het moment dat Jezus zijn apostelen vertelde over de verrader in hun midden. Mocht je dit kunstwerk willen bezichtigen, vergeet dan niet vroegtijdig tickets te reserveren. Het aantal tickets is namelijk zeer beperkt.

leonardo devinci, the lord's supper, the last meal-1128923.jpg

#4 Geniet van jouw nog-lang-niet laatste avondmaal

Nu mag je zelf gaan eten! Je bent ten slotte in Italië – het land van pasta, pizza, lasagne, ijs en nog veel meer.

Onder de Italianen is de lunch over het algemeen het allerbelangrijkste. Dit is ook het moment dat veel Italianen warm eten, vaak gezamenlijk met de hele familie. Schuif dan ook eens zeker rond een uurtje of 2/3 aan bij een van de vele restaurants.

Maar ook ‘s avonds kan je natuurlijk lekker gaan tafelen. Daarvoor heb je in Milaan genoeg keuze. Te veel keuze, bijna. Om je toch enigszins op weg te helpen, hebben we een aantal restaurant tips:

 • Onze favoriete pizza: Napiz’Milano
 • Onze favoriete pasta: Pasta Fresca Da Giovanni
 • Typische streekgerechten: U Barba
 • Nog niet genoeg pizza? Fabbrica
 • Simpelweg overheerlijk eten: La Latteria
 • Ons favoriete ijs: Gelateria Maghera

#5 Loop door de Galleria Vittorio Emanuele II

Sorry mannen, nu zijn de dames aan de beurt!

Als je op het Piazza Del Duomo staat, zal je niet ontgaan dat aan de noordzijde een schitterend winkelcentrum is gebouwd. Dit winkelcentrum heet Galleria Vittorio Emanuele II, vernoemd naar de Italiaanse koning Victor Emanuele II. Dit prachtig gedecoreerde warenhuis, gekenmerkt door de glazen koepel en gouden interieur, biedt plek aan tal van luxe kledingmerken en chique restaurants.

Pinpas in de aanslag, dus!

architecture, building, city-3531655.jpg

#6 Bezoek het Castello Sforzesco en kom tot rust in het aanliggende Parco Sempione

Op loopafstand van Piazza del Duomo vind je Castello Sforzesco. Deze indrukwekkende burcht, waarvan de bouw is begonnen in de 14e eeuw, biedt tegenwoordig plaats aan allerlei musea. Een aantal van die musea zijn: Het Pinacoteca, het Egyptisch museum en het Archeologisch Museum. Je leert hier onder andere over de geschiedenis van de stad en de invloed die verschillende oorlogen op de stad hebben gehad.

Het esthetische Castello is de moeite van een bezoek meer dan waard. Van binnen, maar zeker ook van buiten. Maar ook in het aanliggende Parco Sempione is het fijn om een middag te vertoeven. Met name als het lekker weer is. Neem lekker een boekje mee en ga met je billen in het gras liggen. Veel locals, maar ook veel toeristen zullen je voorbeeld volgen.

#7 Bekijk de Arco della Pace 

Vergeet tijdens je verblijf aan Milaan ook zeker niet de Arco della Pace te bezoeken. Arco della Pace betekent in het Nederlands Boog van de Vrede en is een deel van Porta Sempione, de oude stadspoorten van Milaan. Dit grote Arc D’Triumphe-achtige bouwwerk geldt als de grootste toegangspoort tot de stad. Dit symbolische bouwwerk is kunstzinnig vormgegeven, met op de bovenkant een tiental paarden en gewelven.

Je vindt deze toegangspoort aan het eind van Parco Sempione.

parco sempione, arco della pace, park-3534315.jpg

#8 Ontdek het nachtleven in de wijk I Navigli

Voor gezelligheid in de avonduurtjes moet je in I Navigli zijn. Navigli staat bekend om haar idyllische kanalen en legio restaurantjes en barretjes. Dit is ook de plek waar je veel studenten zult vinden die hun examen-stress proberen weg te drinken. Daarnaast vind je in deze wijk veel ambachtelijke winkeltjes en een grote verzameling kunstenaars en ontwerpers.

Trek zeker eens ‘s avonds deze wijk in en nestel jezelf bij een van de vele restaurantjes en/of barretjes. Lekker eten, een (of zestien) alcoholische versnapering en lallend naar huis (niet per se in die volgorde). In I Navigli is een gezellige avond gegarandeerd!

Omdat jullie zo aandachtig hebben gelezen, nog een aantal extra tips:

 • Bezoek La Scala Theatro en woon een opera, balletvoorstelling of muziekstuk bij.
 • Ontdek Milaan per fiets. Baja Bikes is een van de organisaties die fietstours aanbiedt; een hele leuke manier om een groot aantal hoogtepunten te bezoeken.
 • Slenter door de kunstenaarswijk Brera; een wijk vol met fleurige woningen en knusse steegjes.
 • Breng een bezoek aan een van de kleinste barretjes ter wereld: Backdoor 43. De bar is slechts vier vierkante meter groot en is voor twee uur af te huren.
 • Bezoek een van de oudste kerken van de stad: Basilica di Sant’Ambrogio.
 • Geen last van hoogtevrees? Klim dan omhoog bij Torre Branca voor een verbluffend uitzicht. Jij liever dan ik…

Doe je voordeel met de tips en wij wensen jou een safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!