De Israëlische keuken, onze favorieten!

Eten speelt een grote rol in de trips die wij samen maken. Sterker nog: een goede lokale keuken kan wat ons betreft een trip maken of breken. In het geval van Israel voegt het verrukkelijke eten een extra dimensie toe aan een op zichzelf al bijzonder land. Maar de overheerlijke Israëlische keuken is de kers op de taart. Het neusje van de zalm. De punt op de i. De vrije stoel naast je tijdens je 10 uur-durende vlucht. De overenthousiaste selfie voor de Eiffeltoren tijdens je trip naar Parijs. De 1,5e liter kan Sangria ‘van het huis’ op het terras in Barcelona. De gratis wasservice van het hostel tijdens je maandenlange backpack-tocht. De gratis upgrade naar een grotere kamer, waardoor je uitzicht hebt op het Empire State Building in plaats van een verlaten steeg… Oké, het punt zal ondertussen wel duidelijk zijn!

De Israëlische keuken, maakt het je trip naar Israel compleet. Geloof ons: je zult er geen genoeg van kunnen krijgen! Hier volgen de must-try Israëlische gerechten.

1. Hummus

Het trademark gerecht uit Israel is uiteraard hummus. De puree van kikkererwten, tahini, citroen en olijfolie heeft de laatste jaren zijn plaats ingenomen op het wereldtoneel. In veel landen kan je hummus tegenwoordig kopen in de supermarkt en ook op veel lunchkaarten vind je een gerecht met hummus. En dat is meer dan terecht! Maar de allerlekkerste hummus vind je in de bakermat van de kikkererwten-puree: Israel. Als je op zoek bent naar de beste hummus, dan raden wij je aan om een local aan te spreken en te vragen naar zijn of haar favoriete hummus-restaurant. Zij zullen je de weg wijzen richting het Hummus-walhalla!

2. Baba Ganoush

Baba Ganoush is een alternatief voor als je – ook al is het moeilijk voor te stellen – hummus zat bent. Baba Ganoush is een variatie op hummus, waarbij de kikkererwten zijn ingeruild voor aubergine. Doordat de aubergines boven houtskool geroosterd zijn, krijgen de aubergines een rokerige smaak. Een absolute aanrader!

3. Falafel

Who run the world? Kikkererwten! Dat lijkt in Israel soms wel het motto te zijn. Want de basis van veel gerechten wordt gevormd door kikkererwten, zo ook bij falafel. Falafel zijn gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Daardoor wordt het ook wel gezien als vega-alternatief voor veel vleesgerechten.

Falafel is in Israel erg populair, waardoor je op haast iedere hoek van de straat wel tegen een falafel-tentje aanloopt!

4. Challah brood

Een challah brood is een gevlochten brood, met een ietwat zoete smaak. Dit challah brood wordt traditioneel gegeten tijdens de sabbat, op vrijdagavond. Vrijdagochtend is dan ook het moment om een challah brood te kunnen scoren! Je zult versteld staan van dit heerlijke brood.

5. Shakshuka

Shakshuka is een ongelooflijk populair en bovenal overheerlijk Israelisch gerecht. De basis van Shakshuka wordt gevormd door gepocheerde eieren en gekruide en gestoofde tomaten. Je zult dit gerecht bij veel traditionele restaurants op de menukaart aantreffen!

6. Sabich

Wellicht minder bekend dan de voorgaande opties, maar zeker niet minder lekker: sabich. Sabich is onder de Israeli razend populair als ontbijtgerecht, maar sabich kan ook later op de dag genuttigd worden. Sabich bestaat uit een pitabroodje gevuld met aubergine, eieren, hummus en Israëlische salade. Ook voor vegetariërs is sabich dus een prima keuze!

7. Shawarma

Bij dit gerecht moeten de vegetariërs onder ons even een oogje dicht knijpen. Shawarma is een gerecht dat gemaakt wordt van kippen-, lams- of rundvlees en is ook onder ons Nederlanders zeer bekend. Weliswaar onder een andere naam: shoarma. Waar shoarma in Nederland bekend is als vette hap na het uitgaan, is shawarma in Israel een alom gewaardeerd gerecht dat op ieder moment van de dag genuttigd kan worden. Dus ook na het stappen!

8. Bureka

Niet Einstein’s ‘Eureka’, maar bureka maakt de lijst van onze favoriete Israëlische gerechten. Bureka’s zijn vegetarische pasteitjes die uiterlijk doen denken aan appelflappen, maar in werkelijkheid niet zoet van smaak zijn, maar hartig. De driehoekige deeghapjes zijn namelijk gevuld met kaas, vlees of groenten. Bureka is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid van de Israëlische keuken.

We zouden nog verder kunnen gaan met overheerlijke Israëlische gerechten. Of we zouden nog een aantal eervolle vermeldingen kunnen geven. Maar gezondheid-technisch zullen we jullie maar niet al te veel pushen om alle verrukkelijke gerechten uit te proberen, anders kan je bij thuiskomst direct een sportschool-abonnementje afsluiten.