amsterdam, netherlands, city-1682963.jpg

Toerist in eigen land: Amsterdam

Home » Europa » Toerist in eigen land: Amsterdam

Soms hoef je niet ver van huis om een ultieme reisdag te beleven – soms vind je de schoonheid haast letterlijk op de hoek van de straat! Want, ook Nederland heeft een hoop te bieden voor de reislustigen onder ons. In dit artikel geven wij je tips om een echte, typische toeristendag in Amsterdam te beleven. Pak je ‘I <3 Amsterdam-muts’ uit de kast en trek je regenlaarzen maar aan: dit is Amsterdam op z’n best.

Begin de dag met een ontbijt bij Ree7, op een steenworpafstand van de authentieke Amsterdamse wijk De Jordaan. Bij Ree7 kan je trendy ontbijten met eten en drinken dat niet enkel een lust voor je maag is, maar ook zeker voor het oog. 

Nadat je je ontbijt achter de kiezen hebt, vertrek je met volle maag voor een wandeling door De Jordaan. Je passeert de Prinsengracht, één van de vier hoofdgrachten en de gracht die vernoemd is naar de vroegere Prins van Oranje, en via de Lauriergracht zet je voet richting het Anne Frankhuis. 

city, canal, amsterdam-4388160.jpg


Het Anne Frankhuis is een museum aan de Westermarkt 20 in Amsterdam, volledig ter nagedachtenis aan Anne Frank. Anne Frank zat gedurende de Tweede Wereldoorlog, samen met haar Joodse familie, lange tijd ondergedoken aan dit adres. Een bezoek aan het Anne Frankhuis is aangrijpend, hartroerend ook. Het huis is een prachtige nagedachtenis aan Anne Frank – het jonge meisje dat door haar dagboek uitgroeide tot gezicht van het Joods verdriet, maar ook van de Joodse onverzettelijkheid. 

Na het bezoek aan het Anne Frankhuis, raden wij je aan om jezelf bij Saint Jean, in de buurt van het IJ, te nestelen. Je kan hier terecht voor een grote variëteit aan zoetigheid en de koffie smaakt hier uitstekend. Maar als je denkt, wat mij betreft is het al tijd om aan de lunch te beginnen, dan adviseren wij je om plaats te nemen bij Broodje Bert. Simpelweg omdat de broodjes erg lekker zijn, de prijzen voor Amsterdamse begrippen een keer niet torenhoog liggen en de en de bediening uitermate vriendelijk is.

Vervolgens raden wij je aan om óf met de fiets, met het openbaar vervoer of – voor de marathonlopers onder ons – lopend koers te zetten richting het centrum. Een bezoek aan de Dam kan en mag namelijk niet ontbreken tijdens je dag in Amsterdam. Als je gaat lopen of fietsen, raden wij je aan om (niet schrikken) door de Wallen die kant op te gaan. Je kan er namelijk niet omheen: ook dit is Amsterdam. Sterker nog: authentieker Amsterdam dan hier ga je het bijna nergens meer vinden. 

Eenmaal op de Dam aangekomen kan je de straatartiesten aanschouwen of je loopt de Nieuwe Kerk in om een tentoonstelling te bewonderen. Pas wel op voor de duiven die in grote betalen aanwezig zijn; met hun poep-kunsten zijn ze alles ontziend. Voor je weet gaan de remmen los en kan je geen kant meer op. Daar gaat je schone outfit!


’s Middags speelt zich grotendeels af in het zuiden van Amsterdam. Wij raden aan om in ieder geval een bezoek te brengen aan de Heineken Experience. Je komt hier op interactieve wijze van alles te weten over het ‘vloeibare goud’. Je zult merken dat je omgeven bent door de toeristen, want veel toeristen brengen een bezoek aan dit museum (zal het iets met de alcohol te maken hebben?). 

De rest van de middag kan je doorbrengen in en rondom het Vondelpark. Je kan een wandeling maken door het park, een eigen picknick beleggen of meedoen aan één van de yoga-klasjes of bootcamps die gegeven worden. Maar ook gewoon lekker op een dekentje mensen kijken is absoluut geen straf! Haal bij een lokale supermarkt wat lekkers te eten en te drinken en je hebt hier de dag van je leven – zeker in de zomerperiode is er een hoop gezelligheid in het Vondelpark. 

Mocht je het slechts bij een kleine wandeling houden door het Vondelpark, kan je ook één van deze musea op het Museumplein bezoeken. Uiteraard staan Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum hoog in de lijstjes, maar wij willen ook het Moco-museum niet onbenoemd laten! Dit is onze persoonlijke favoriet. Dit is een kunstmuseum gevestigd in een villa uit begin 20e eeuw, waar veel moderne kunst tentoon gesteld wordt. Je vindt hier het werk van bekende artiesten zoals Dalí, THE KID, Jean-Michel Basquiat en, onze favoriet, Banksy. 


De dag afsluiten kan wat ons betreft maar in één wijk: De Pijp! De Pijp is een levendige studentenbuurt, waar je urenlang rond kan struinen, waar je kan genieten van een biertje op één van de vele terrassen, waar alle wereldkeukens te vinden zijn en waar genoeg (lees: enorm) cafés te vinden zijn voor een afzakkertje. 

Om te dineren adviseren wij voor de Italië liefhebbers: Pizza Beppe. Heerlijke, Napolitaanse pizza’s.

Burgerfans kunnen voor een overheerlijke (vlees)hamburger terecht bij The Butcher op de Albert Cuypstraat.

Visliefhebbers kunnen daarentegen aanschuiven bij The Seafood Bar, waar vis (met zo’n naam kan het ook bijna niet anders) de dienst uitmaakt.

Voor de vegetariërs, veganisten, flexitariërs en alles daar tussenin adviseren wij de Vegan Junkfood Bar. De burgers zijn haast niet van echt vlees te onderscheiden en de kapsalon is een absolute must-try!

En voor de kannibalen onder ons: Cannibale Royale is de plek waar jullie moeten zijn om aan jullie vleesverslaving toe te geven!

Voor degene die met het buikje vol nog trek hebben in een afsluitende borrel, is Café Eddy Bar the place to be. Deze bruine buurtkroeg in De Pijp heeft een kenmerkende geschiedenis: Café Eddy Bar was namelijk één van de favoriete kroegen van ras-Amsterdammer wijlen Andre Hazes. Ze zaak is typisch Amsterdams ingericht en is, zoals het een goed bruin café betaamd, uitgerust mét pooltafel. Als je niet zo van het bruine café bent, is er overigens ook voldoende keuze in de Pijp. Er zijn genoeg kroegen waar je terecht kunt voor een verfrissend drankje. Vaak ook net zo typisch Amsterdams als bij Café Eddy Bar (alleen dan wel typisch Amsterdams omdat de voertaal Engels is). 

Op dit moment zou voor ons het lichtje langzaam uitgaan, maar voor de echte fanatiekelingen kan er nog een dansje worden gewaagd bij de Chin Chin Club, de Melkweg, Bitterzoet of de Jimmy Whoo. Voetjes van de vloer en daarna kotsend naar huis voorzichtig richting huis! Een dag Amsterdam om nooit meer te vergeten!

Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou en mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!