De big five spotten in Zuid-Afrika

Home » Afrika » De big five spotten in Zuid-Afrika

Bij veel mensen staat het op hoog op de bucketlist: The Big Five spotten. Niet zo gek ook, want het zien van deze dieren is niet eenvoudig. Deze dieren vind je, als je in Nederland woont, niet in je achtertuin. Oke, de dierentuinen even niet meegerekend. Om die reden reizen veel mensen dan ook af richting de openlucht dierentuin: Zuid-Afrika. En dan in het bijzonder het Krugerpark in het Noordoosten van Zuid-Afrika. Dit is de perfecte plek voor het vervullen van je langgekoesterde droom om je dierenvrienden in real life te ontmoeten. Maar, een ontmoeting is ook in het Krugerpark geen garantie.

Het Krugerpark

Het Krugerpark, vernoemd naar één van de grondleggers van het park, Paul Kruger, is namelijk gigantisch. Dit omvangrijke park heeft een oppervlakte van een kleine 19.000 km2. Naar Nederlandse maatstaven betekent dat dat het Krugerpark bijna net zo groot is als 2/3e van Nederland. Plan voor je bezoek aan het Krugerpark dan ook minimaal twee dagen in. Zo vergroot je de kansen dat je The Big Five spot.

The Big Five

Want dat is voor velen de hoofdreden om het Krugerpark te bezoeken: The Big Five spotten. De buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant vormen samen deze illustere groep dieren. Niet te verwarren met de andere illustere dierengroep uit de Madagaskar-films: de zebra, de leeuw, het nijlpaard, de giraffe en een ringstaartmaki. Nee, het gaat om de eerstgenoemde Big Five! De reden dat nou juist deze dieren tot de Big Five worden gerekend is omdat dit de gevaarlijkste dieren zijn om te bejagen in Afrika.

Overigens zijn er naast deze bekende vijf diersoorten nog genoeg andere dieren te zijn in het Krugerpark. Er zijn namelijk maar liefst 150 verschillende zoogdieren in het park te vinden. En daarnaast nog ontelbaar veel vogelsoorten en meer dan voldoende reptielachtige.

Mijn eigen Krugerpark-beleving

In 2017 heeft Samira het geluk gehad om een rondreis te maken in Zuid-Afrika, waarbij het Krugerpark twee dagen op de planning stond. Én ze heeft ook nog het geluk gehad om alle vijf de Big Fivers te spotten! Ze heeft oog in oog gestaan met de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant.

De leeuw

De buffel

Het luipaard

De neushoorn

De olifant

De ultieme safari-tips

Ze heeft speciaal voor jou nog een aantal tips genoteerd om te helpen bij jouw zoektocht.

  1. Plan een overnachting in het Krugerpark. Dit heeft iets magisch; slapen en wakker worden tussen de wilde dieren. Zo kan het zomaar zijn dat je wakker wordt en je je half slaapdronken tegen een olifant aanloopt. Verblijven in het Krugerpark zelf is overigens goedkoper dan verblijven in het Greater Krugerpark. Het Greater Krugerpark is een verzameling privé-reservaten, gelegen aan de westelijke zijde van het park.
  2. Het beste tijdstip voor een ontmoeting met de dierenwereld is óf ’s ochtends of ’s avonds. Overdag slapen de meeste roofdieren en juist ’s avonds – tijdens het invallen van de schemering – worden ze actief. Thermoskan koffie mee dus om wakker te worden/blijven.
  3. Maak gebruik van de kennis en kunde van een gids. Als je met een gids op pad gaat, wat absoluut aan te raden is, raad ik je aan goed naar hem te luisteren. De gidsen zijn enorm goed op de hoogte van het leven in het park. Daardoor weten zij perfect waar en wanneer ze dieren kunnen spotten. Máár ook dan: dat is nog geen garantie op een daadwerkelijke ontmoeting.
  4. Je bent te gast. Het Krugerpark is van de dieren, wij mensen zijn enkel te gast. Daarom vind ik het heel belangrijk om te vragen om je daar ook naar te gedragen. Dit prachtige stukje ongerepte natuur heeft enorme baat bij verantwoord gedrag. Op alle mogelijke manieren. 
  5. Spreek met je reisgezelschap af waar iedereen naartoe kijkt. Zo verspreid je de kansen én als je met een groot gezelschap bent, heb je op die manier een goed 360 graden blikveld. 
  6. Zorg voor goede equipment. Een verrekijker is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Zorg ook dat je een goede, opgeladen (!) camera bij je hebt. De dieren hier hebben namelijk de kwaliteit erg fotogeniek te zijn.
  7. Zoals eerder benoemd adviseer ik je om minimaal 2 dagen uit te trekken voor je bezoek, of zelfs langer.
  8. Bewonder! Staar je niet dood op het maken van de perfecte, Insta-waardige foto. Ga ook lekker onderuitgezakt zitten en kijk om je heen. Er is zoveel moois te zien! Adem diep in en uit en vergaap je aan alle schoonheid van Moeder Natuur.