Dublin. Meer dan doorzakken in een Irish pub

Home » Europa » Dublin. Meer dan doorzakken in een Irish pub

Dublin, de hoofdstad van Ierland, gelegen aan de oostkust van het eiland. Een stad met een bijzonder verleden, beroemd én berucht. Want er is een lange reis voorafgegaan aan de onafhankelijkheid van Ierland. De Paasopstand, een burgeroorlog en uiteindelijk een onafhankelijkheidsoorlog waren ervoor nodig om in 1927 de Ierse Vrije Staat te creëren. Deze Ierse Vrije Staat werd in 1949 opgeheven en omgedoopt tot de Republiek Ierland, waar Dublin een belangrijke rol in bekleed. Als hoofdstad en als plek waar het Ierse Parlement gezeteld zit. Tegenwoordig is Dublin met name bekend als thuishaven van het kenmerkende zwarte Guinness bier, de pubs in het Temple Bar-district, Trinity College, The Book of Kells en MMA-vechter Conor McGregor.

Door deze grote variëteit aan bezienswaardigheden is Dublin een meer dan geschikte stad voor een 3- of 4-dagen durende stedentrip. Een stedentrip waar je genoeg kunt zien en beleven en waar je, als je op het tempo van de Ieren meedrinkt, een week van moet bijkomen. 

#1 Leer alles over het kenmerkende Guinness bier bij het Guinness Storehouse

Sommigen vinden het walgelijk, anderen drinken het met gemak weg: Guinness. Dit bier is van het type stout en staat bekend om haar zwarte kleur. Al zal je tijdens een tour bij het Guinness Storehouse leren dat het bier niet écht zwart is, maar dat het eigenlijk een andere donkere kleur heeft.

Tijdens een bezoek aan het Guinness Storehouse leer je van alles over het productieproces van het bier, krijg je te weten hoe je een Guinness biertje zou moeten drinken en heb je vanuit The Gravity Bar een prachtig panorama zicht op Dublin. 

pub, guinness, brewery-483944.jpg

#2 Bezoek Trinity College en ga op zoek naar The Book of Kells

In het hart van Dublin vind je Trinity College. Deze school met bijbehorende campus is de plek waar veel toeristen en lokale studenten zich met elkaar mengen. Dat je hier veel studenten vindt, spreekt voor zich, het is immers een school. Maar de reden dat je hier veel toeristen vindt heeft niks te maken met een innerlijke drang om tijdens de vakantie/citytrip de schoolbanken weer in te duiken. Nee, veel toeristen zijn hier omdat ze het verluchte Book of Kells willen bewonderen. 

Het Book of Kells is een prachtig geïllumineerd manuscript dat zo’n 1400 jaar geleden is gemaakt. Het manuscript gaat over de vier evangeliën van Jezus Christus en is van groot cultuur belang voor Ierland. Je vindt het manuscript in Trinity College Library.

#3 Trek de bergen in op een mountainbike

Voor de sportievelingen onder ons zijn de Ticknock Mountains de ideale plek om je sportieve tekortkomingen in balans te trekken. De Ticknock Mountains, gelegen aan de zuidkant van Dublin, leveren je gegarandeerd een heerlijke work-out. Je kunt hier per mountainbike de heuvels intrekken of je pakt de benenwagen. 

Het uitzicht over de Ierse landschappen is op verschillende plekken van de route adembenemend. Deze uitzichten maken de verzuring in de bovenbenen het meer dan waard. Al zal je de dag erna wellicht anders praten, want reken wel op een goede portie spierpijn. Zeker bij de rode mountainbike route, met stukken van 10-15%, is spierpijn gegarandeerd. 

Uit eigen ervaring: plan deze mountainbike tocht NIET na een avondje doorzakken in de pub.

#4 Duik de pub in

Temple Bar district is een bruisende wijk met veel pubs, cafés en restaurants en dit is dé plek om het kenmerkende Ierse nachtleven te ontdekken. Temple Bar, de wijk aan de Liffey met haar typische geplaveide straten, heeft veel pubs waar live Irish Folk-muziek wordt gespeeld, met The Temple Bar Pub als meest bekende voorbeeld. 

Ook vertrekken vanuit dit district een aantal kroegentochten waar je bij kunt aansluiten, waarbij je in groepsverband een x-aantal pubs en clubs zult bezoeken. Een leuke manier om je internationale vriendenkring uit te breiden en het nachtleven van Dublin uit te spelen.

Wat ons betreft zijn er in het Verenigd Koninkrijk twee plekken waar je heerlijk door kunt zakken in een pub. Eén daarvan is Dublin, de tweede is Edinburgh in Schotland.

Guinness bier, pub, cafe

#5 Neem op eigen risico plaats bij The Hungry Tree

Deze hongerige boom, op het terrein van King’s Inns Park, is al jaren bezig met het langzaam verorberen van een parkbankje. Deze opvallende toeristische trekpleister is uitermate geschikt voor een foto waarmee je je Instagram-volgers geschokt zult achterlaten.

Pas wel op, voordat je het weet sta je zelf op het menu van deze nietsontziende boom. 

#6 Breng een bezoek aan één (of meerdere) van de authentieke gebouwen

De kenmerkende neogotische bouwstijl komt in drie belangrijke gebouwen in Dublin prachtig naar voren: Christ Church Cathedral, Dublin Castle en St. Patricks Cathedral. Een bezoek aan één van deze fraaie gebouwen zou dan ook zeker op je Dublin bucketlist moeten staan. Alleen van de buitenkant al zijn de gebouwen mooi genoeg, maar we raden je ook zeker aan om één van de gebouwen van binnenuit te bewonderen. 

Mocht je Dublin bezoeken met warm, zonnig weer, dan is het ook zeker aan te raden om in het St. Patrick’s Park plaats te nemen, eventueel met een hapje en een drankje, en al liggend te genieten van de sierlijke cathedral. Een alternatief voor een fijne picknickplek is St. Stephen’s Green, aan de rand van het centrum. Dit stadspark is uitermate geschikt om de drukte van de stad te ontvluchten.

#7 Ontdek Phoenix Park per fiets

Mocht je nog niet genoeg gefietst hebben na je uitstapje naar de Ticknock Mountains, dan is Phoenix Park een prima plaats om je Tour de France ambities verder op te krikken. En voordeel voor de minder sport georiënteerden onder ons: de moeilijkheidsgraad ligt hier aanzienlijk lager dan bij Ticknock Mountains. Als Ticknock Mountains de Mount Everest is, dan is Phoenix Park het heuveltje op weg naar een bruggetje in Nederland. Peanuts

We raden je aan om een fiets te huren en Phoenix Park te ontdekken. In dit park vind je heel veel groen, veel verschillen de cafe’s voor een bakje koffie of thee en ook Dublin Zoo is hier gevestigd. Ondanks het gebrek aan heuvels, is dit park wel één van de grootste stadsparken van Europa, dus verwacht niet dat je met 10 minuten het park doorkruist hebt. 

Phoenix Park wordt gekenmerkt door de grote biodiversiteit. Los van de dieren in de Dublin Zoo, kan het zomaar gebeuren dat je wilde damherten tegenkomt. 

Stop tijdens je fietstocht ook zeker geregeld voor de ravitaillering (bevoorrading). Voor een kopje thee en een taartje ben je bij het Tea House aan het juiste adres en voor een vers kopje koffie zit je bij DASH-container Cafe gebakken!

#8 Maak een dagtrip vanuit Dublin

Dublin zelf heeft een hoop te bieden, zoals je in de voorgaande tips kon lezen. Maar Ierland itself heeft nog een hoop extra’s voor je in petto. We raden je dan ook zeker aan om, als je de tijd hebt, Dublin met een tourbus te verlaten om meer van Ierland te zien. Simpelweg omdat Ierland prachtige natuurlandschappen bezit en de pittoreske Ierse dorpjes een bezoek meer dan waard zijn.

Er zijn een aantal mogelijke dagtrips die je vanuit Dublin kunt maken – Getyourguide is een fijne manier om deze trips te boeken. De mogelijke trips (met onze beoordeling, schaal 1-10) zijn:

  • Giants Causeway, Dark Hedges, Dunluce en Belfast (8/10)
  • Cliffs of Moher, Kilmacduagh, Abbey & Galway (9,5/10)
  • Wicklow Mountains, Glendalough & Kilkenny (7/10)


Doe je voordeel met de tips en aanbevelingen! Wij wensen jou een mooie en bovenal safe trip. Wij gaan er voor het gemak maar even vanuit dat ook jullie, nadat jullie na deze trip veilig en met prachtige, dierbare herinneringen zijn thuisgekomen, tot de conclusie komen: reizen maakt écht rijk!